Wędzony Jagnięcina Żeberka
Żeberka jagnięce to jeden z najbardziej aromatycznych kawałków mięsa.
Ingredients
Żeberka jagnięce na stojaku
Pocierać:2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka suszonego oregano
2 łyżeczki nasion kminku lekko zmiażdżonych
2 łyżeczki nasion kolendry lekko zmiażdżonych
2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli Opcjonalnie – jeśli chcesz dodać trochę ciepła do nacierania, masz kilka opcji, które będą pasować do nacierania i można je dodać w kombinacji, w zależności od tego, jak ostry chcesz uzyskać profil smakowy:
1 łyżeczka płatków Ancho Chilli
1 łyżeczka płatków chili Chipotle
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki
Preparation
Metoda:
Usuń membranę z tyłu żeber. Jest to krok opcjonalny, ale zapewnia lepszą penetrację smaku i przyjemność jedzenia.
Skropić żeberka oliwą z oliwek lub odrobiną ostrego sosu. Ma to pomóc w przyleganiu pocierania.
Połączyć składniki nacierane i posypać żeberka tak, aby dobrze je przykryło.
Pozostaw na 10-15 minut, aby maseczka osiadła i zaczęła działać magia.
Ustaw wędzarnię na 120°C i rozpocznij wędzenie biszkietów, kiedy będziesz gotowy na dodanie żeberek. My używamy biskwitów o smaku wiśniowym, ale możesz użyć dowolnego smaku.
Gdy wędzarnia osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj żeberka i pozwól wędzić przez około 5-6 godzin. Aż do osiągnięcia temperatury wewnętrznej około 93C.
wiśnia
Drewno
Cherry Bisquettes zapewniają łagodny, słodki i owocowy aromat, idealny do wędzenia drobiu, ryb, owoców morza, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, ptactwa wodnego, warzyw i serów.
Shop Now