Smoked Morrocan lamb burger with Harissa mayo

Wędzony marokański burgery jagnięce z Harissą Mayo



Soczysty burger jagnięcy z marokańskimi przyprawami i jalapeño, zwieńczonym pikantnym Harissa Mayo. Wypróbuj tego burgera wrzuconego do chleba pita, aby zmienić zwykłą bułkę burgera. Dodaj swoje ulubione dodatki lub zachowaj motyw marokański i posyp czarnymi oliwkami i feta.

Ingredients

W przypadku wędzonych burgerów:

1¾ funta świeżo zmielonej jagnięciny (ja użyłam łopatki)

1 jajko

½ żółtej cebuli, posiekanej

3 zielone cebule, pokrojone w plasterki

3 ząbki czosnku, posiekane

3 łyżki posiekanej kolendry

1 papryczka jalapeño, pozbawiona nasion i posiekana (lub bez pestek, jeśli jesteś podobny do mnie i lubisz ostre!)

¾ łyżeczki papryki

1 łyżeczka kminku

½ łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

Dla Harissy Mayo:

5 łyżek majonezu

4 łyżeczki mieszanki przypraw Harissa

1 ząbek czosnku, posiekany

Biszkiety Bradley Smoker Oak

Preparation

Świeżo zmieloną jagnięcinę połączyć z cebulą, zieloną cebulą, czosnkiem, kolendrą, papryczką jalapeño i przyprawami, dokładnie wymieszać.

Uformuj sześć kotletów.

Rozgrzej wędzarnię do 200°F i użyj biszkietów dębowych.

Gotuj burgery w wędzarni, aż do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 50°F.

Podczas gdy burgery się dymią, przygotuj Harissę Mayo, mieszając wszystkie trzy składniki.