Gorący Wędzone serce łosia
Od dawna szukamy łosia. Ponieważ sam nie poluję na łosia, okazało się, że jest to trudniejsze niż po raz pierwszy.
Ingredients
Serce z łosia wędzone na gorąco - przepis
1 całe serce łosia
Warstwa soli 12%
3 litry wody
245 g (jodowany)
sól 163 gr
sól azotynowa 15
białe ziarna pieprzu
6 liści laurowych
Preparation
Zwyczaj nakazuje, aby sercem kierować się strzelec, a biorąc pod uwagę zasięg, rezygnację z nagrody trzeba uznać za niemal niestosowne?
Serce to naprawdę niezły kawałek. Jeśli któryś Strzelec w przyszłości będzie chciał pozbyć się swojego serca, możemy rozwiązać to sprawnie w ukryciu. Twój zespół myśliwski nie musi o niczym wiedzieć. Po prostu tu przyjdź! Z wyjątkiem niektórych części, które zwykle można znaleźć w zamrażarkach do dziczyzny, mięso łosia nie jest w porównaniu z nim zbyt skomercjalizowane, co oznacza, że nawet moje najbardziej niezawodne krany osiągnęły zero.
Ktoś mógłby zapytać, po co pisać post o kawałku mięsa, z którym większość obywateli będzie miała trudności się rozstać? Cóż, w Szwecji co roku odstrzeliwuje się około 80 000 łosi. Celem jest zwykle około 100 000. Spośród 300 000 myśliwych 270 000 twierdzi, że poluje na łosie. Liczby są oczywiście przybliżone, ale z pewnością istnieje baza czytelników dla wpisu o sercach łosia wędzonego na gorąco. Nierzadko zdarza się, że myśliwi posiadają palacza.
Polowanie, wędkarstwo i palenie to zainteresowania, które zachęcają się nawzajem. Trochę jak cebula, marchewka i seler. Masa ubojowa dorosłego byka łosia wynosi około 190 kg, krowy łosia około 160 kg i cielęcia około 64 kg. Zwykle mówi się, że masa serca stanowi 1/100 masy ubojowej. Serce dorosłego byka waży zatem niecałe 2 kg(!). Co roku szwedzcy myśliwi pozyskują około 10 000 ton mięsa łosi. Dziczyzna stanowi około 4% całego mięsa spożywanego w Szwecji i stanowi zdrową i przyjazną dla klimatu alternatywę dla innego mięsa.
Mięso dziczyzny jest chude i zawiera wyższy poziom substancji, takich jak omega-3, cynk i żelazo niż zwykłe mięso udomowione. Dziczyzna jest szwedzkim odnawialnym zasobem naturalnym, który jest naprawdę organiczny. Jak już zrozumiałeś, mam serce łosia. To było od przyjaciela do przyjaciela, z którym bardzo chciałbym się zaprzyjaźnić. Nie było żadnych roszczeń wzajemnych, z wyjątkiem małego przedsmaku wyniku. Powiedziane i zrobione. Po odwzajemnieniu kawałkiem świeżo wędzonego serca, szybko pojawiło się pytanie, czy chcę też ptactwa morskiego? Tydzień później w ramach podziękowania dostałem do degustacji cztery piwa warzone w domu. Myślę, że poznałem go od serca do serca. Nigdy nie spotkałam tego faceta jako takiego, ale już go lubię i bardzo dobrze widzę, jak możemy cieszyć się sobą w przyszłości.
Natura romantyczna we mnie podpowiada, że sercem najlepiej delektować się w lesie przy ognisku. Na pierwszym planie wrząca kawa, bieżąca woda, świeżo upieczony chleb, masło, muchówka i pistolet. Całe opakowanie. To prawie tak, jakby alergik również chciał dorzucić luźną, zwiewną melodię. Obraz, który namalowałem, brzmiał bardzo ładnie, dopóki nie spojrzałem na pochmurną pogodę i nie mogłem stwierdzić, czy jest ranek, południe czy wieczór? Ty też jesteś wygodny. Ani trochę nie jestem podekscytowany koniecznością przejechania 30 mil, żeby zjeść wędzone serce łosia nad strumieniem wody. Właściciele gruntów pewnie też mieliby swoje zdanie na temat tego, dlaczego siedzę na ich ziemi z spuszczonym na smyczy psem myśliwskim, karabinem i bez karty wędkarskiej. Pewnie w ogóle by nie kupili, że to tylko rekwizyty na moje łosie serce? Zamiast tego ustawiam w pomieszczeniu rustykalną deskę do krojenia. Kawę wymieniam na piwo, które dostałem i rozpalam ogień w piecu...
Metoda:
Mając serce łosia wielkości mniejszej piłki nożnej, rozpoczęcie cięcia może być trudne. Masz wrażenie, że tak naprawdę nie wiesz od czego zacząć. Trudno jest opisać w tekście dokładną kolejność, w jakiej należy wykonywać nacięcia. Moja rada jest taka, aby podnieść serce obiema rękami i trochę pomacać. Wtedy całkiem szybko uzyskasz pojęcie o różnych częściach serca.
Wykonaj pierwsze cięcie w miejscu, w którym wydaje Ci się, że serce jest najmniej ściśnięte.
Po wydechu serce można następnie podzielić na trzy części.
Dwie strony, grzebienie i nieco cieńszy element, na który nie mam określenia.
Następnie odetnij ścięgna, tkankę łączną i wszystko, czego nie chciałbyś zostawić na polędwicy wołowej.
Według mnie powinno zostać tylko mięso i wtedy będzie kawałek do odcięcia. Im dokładniej to zrobisz, tym przyjemniej będzie później pokroić mięso i ułożyć je.
Przygotuj solankę.
Wymieszaj sól z zimną wodą. W przypadku użycia soli drobnoziarnistej nie ma potrzeby wcześniejszego podgrzewania wody. Sól odstawiamy na chwilę i od czasu do czasu mieszamy.
Odlać trochę bulionu i zagotować przyprawy. Przyprawy chwilę dusić pod przykryciem, a następnie ostudzić.
Następnie pokonaj gotowane z powrotem do prawa. Gotując przyprawy, smaki wydobędą się lepiej.
Odważ kawałki mięsa poniżej powierzchni warstw – zwykły talerz zwykle załatwia sprawę. Pozostawiam serce w roztworze na trzy dni, gdy roztwór soli wynosi 12%.
Codziennie przesuwaj kawałki między kawałkami, a kolor mięsa będzie bardziej równomierny. Jeśli elementy będą zbyt blisko siebie, warstwy nie będą pasować.
Po trzech dniach w wolnowarze wyjmuję i płuczę mięso pod bieżącą zimną wodą.
Mięso całkowicie osuszyć papierem.
Najlepiej pozostawić do wyschnięcia na metalowej kratce w lodówce przez noc. Nie można wystarczająco podkreślić, jak ważne jest, aby kawałki były suche przed rozpoczęciem palenia. Nie jest konieczne pozostawienie mięsa do wyschnięcia w lodówce na noc, ale pamiętaj o suszeniu i suszeniu raz za razem.
Następnie wędzić serce w temperaturze 80°C, aż temperatura wewnętrzna mięsa wyniesie 65°C. Ja używam brykietów klonowych, ale dobrze sprawdza się również zrównoważony smak dymu, jaki uzyskuje się z olchy.
Klon
Drewno
Dzięki lekko wędzonemu, słodkiemu i subtelnemu smakowi Maple Bisquettes doskonale nadają się do wędzenia indyków oraz wzmacniania smaku drobiu i ptactwa łownego.
Shop Now