Rzadki, Smokny stek dziczyzny na Rosti
Przyznaję, że niechętnie wyciągam palacza Bradleya ze szopy, gdy istnieje wyraźna możliwość, że będzie nagła ulewa i/lub to zostanie wysadzone, ale warto to zrobić przez 10-20 minut Palenie steku dziczyzny, aby zamienić lunch w jesienne objawienie.
Ingredients
(podaje 2)
Duży, obrany ziemniak
30 g roztopionego masła
Mała marchewka
Sól i pieprz
3 dobrej wielkości pomidory
Oliwa z oliwek
Liście szpinaku
100 g drobnej fasoli
Mała kostka masła
Preparation
Dziczyzna jest oczywiście bardzo chuda, a stek z dziczyzny zasługuje na to, aby być ugotowany i podany rzadko lub wcale!
Poproś rzeźnika o 2 steki o grubości co najmniej 1 cala – a nawet przy tej grubości będą ważyć 150 g każdy – ale to wystarczy, ponieważ smak jest doskonały.
Ustaw wędzarnię Bradley Smoker z sześcioma dębowymi biszkietami w stosie i nie podgrzewaj szafki.
Pozwól, aby napełnił się dymem, a następnie połóż 2 steki na drucianej kratce i wędź przez 10–20 minut, co wystarczy, aby uzyskać subtelność i nadać dodatkowy wymiar smakowi.
Odłożyć na bok.
(podaje 2)
Rozgrzej piekarnik do 220°C
Zagotuj duży, obrany ziemniak przez 12 minut, odcedzić i ostudzić na tyle, aby móc sobie z nim poradzić.
Zetrzyj ziemniaka na grubej tarce i przełóż go do miski zawierającej 30 g roztopionego masła.
Obierać mała marchewka i również drobno zetrzyj do miski z ziemniakami, dodając sól i pieprz, obracając wszystko, aby połączyć.
Z powstałej mieszanki uformuj dwa placki rosti i ułóż je osobno na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia.
Piecz je w piekarniku przez 25-30 minut, aż będą złociste i ugotowane.
Jednocześnie usiądź 3 dobrej wielkości pomidory, przekrojone na pół i usunięte nasiona/rdzeń, wypychając kciukami – jak małe kubeczki – do małego naczynia żaroodpornego, posypać sól morską i zalej oliwą z oliwek.
Upiecz również w piekarniku, ale wyjmij, gdy tylko się skurczą i nabiorą koloru.
Odzyskaj oliwę z oliwek do późniejszego wykorzystania do sosów sałatkowych i podawaj ją krótko łyżką zwiędłe liście szpinaku w każdą połówkę.
Trzymaj się ciepło.
Kucharz 100 g drobnej fasoli zalać wrzącą, osoloną wodą przez 3 minuty, odcedzić, wymieszać z odrobiną oleju pomidorowego do glazury i trzymać w cieple.
Wyszczotkuj swoje steki swobodnie z oliwę z oliwek i doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzej patelnię do wędzenia, a następnie smaż steki łącznie przez 1-2 minuty z każdej strony, obracając co 20 sekund.
Dzięki temu uzyskasz wspaniały kolor i soczyste różowe wnętrze.
Przykryć luźno folią i odstawić na 6 minut w ciepłe miejsce.
Ponownie postaw patelnię na kuchence i dodaj 100 ml bulionu wołowego.
Zeskrobać z patelni, aby wymieszać pozostałości mięsa, zredukować o połowę i dodać ok mała kostka masła.
Zamieszać i na koniec sprawdzić doprawienie.
Podawaj stek z dziczyzny na rosti, otocz warzywami i polej sosem.
Dąb
Drewno
Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.
Shop Now