Rare, Smoky Venison Steak on Rosti

Rzadki, Smokny stek dziczyzny na Rosti

Sandra Tate

Przyznaję, że niechętnie wyciągam palacza Bradleya ze szopy, gdy istnieje wyraźna możliwość, że będzie nagła ulewa i/lub to zostanie wysadzone, ale warto to zrobić przez 10-20 minut Palenie steku dziczyzny, aby zamienić lunch w jesienne objawienie.

Ingredients

(podaje 2)

Duży, obrany ziemniak

30 g roztopionego masła

Mała marchewka

Sól i pieprz

3 dobrej wielkości pomidory

Oliwa z oliwek

Liście szpinaku

100 g drobnej fasoli

Mała kostka masła

Preparation

Dziczyzna jest oczywiście bardzo chuda, a stek z dziczyzny zasługuje na to, aby być ugotowany i podany rzadko lub wcale!

Poproś rzeźnika o 2 steki o grubości co najmniej 1 cala – a nawet przy tej grubości będą ważyć 150 g każdy – ale to wystarczy, ponieważ smak jest doskonały.

Ustaw wędzarnię Bradley Smoker z sześcioma dębowymi biszkietami w stosie i nie podgrzewaj szafki.

Pozwól, aby napełnił się dymem, a następnie połóż 2 steki na drucianej kratce i wędź przez 10–20 minut, co wystarczy, aby uzyskać subtelność i nadać dodatkowy wymiar smakowi.

Odłożyć na bok.

(podaje 2)

Rozgrzej piekarnik do 220°C

Zagotuj duży, obrany ziemniak przez 12 minut, odcedzić i ostudzić na tyle, aby móc sobie z nim poradzić.

Zetrzyj ziemniaka na grubej tarce i przełóż go do miski zawierającej 30 g roztopionego masła.

Obierać mała marchewka i również drobno zetrzyj do miski z ziemniakami, dodając sól i pieprz, obracając wszystko, aby połączyć.

Z powstałej mieszanki uformuj dwa placki rosti i ułóż je osobno na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia.

Piecz je w piekarniku przez 25-30 minut, aż będą złociste i ugotowane.

Jednocześnie usiądź 3 dobrej wielkości pomidory, przekrojone na pół i usunięte nasiona/rdzeń, wypychając kciukami – jak małe kubeczki – do małego naczynia żaroodpornego, posypać sól morską i zalej oliwą z oliwek.

Upiecz również w piekarniku, ale wyjmij, gdy tylko się skurczą i nabiorą koloru.

Odzyskaj oliwę z oliwek do późniejszego wykorzystania do sosów sałatkowych i podawaj ją krótko łyżką zwiędłe liście szpinaku w każdą połówkę.

Trzymaj się ciepło.

Kucharz 100 g drobnej fasoli zalać wrzącą, osoloną wodą przez 3 minuty, odcedzić, wymieszać z odrobiną oleju pomidorowego do glazury i trzymać w cieple.

Wyszczotkuj swoje steki swobodnie z oliwę z oliwek i doprawić solą i pieprzem.

Rozgrzej patelnię do wędzenia, a następnie smaż steki łącznie przez 1-2 minuty z każdej strony, obracając co 20 sekund.

Dzięki temu uzyskasz wspaniały kolor i soczyste różowe wnętrze.

Przykryć luźno folią i odstawić na 6 minut w ciepłe miejsce.

Ponownie postaw patelnię na kuchence i dodaj 100 ml bulionu wołowego.

Zeskrobać z patelni, aby wymieszać pozostałości mięsa, zredukować o połowę i dodać ok mała kostka masła.

Zamieszać i na koniec sprawdzić doprawienie.

Podawaj stek z dziczyzny na rosti, otocz warzywami i polej sosem.

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now