Wędzony Dzik Przepis
Palenie dzika dzika to niesamowite doświadczenie. Istnieją różne opinie na temat prawidłowego palenia mięsa. Eksperymentuj i baw się dobrze.
Ingredients
1 szklanka soli kuchennej na 1 galon wody
Do mięsa można dodać subtelne aromaty, dodając cukier (½ szklanki na 1 galon wody), ząbki czosnku, cebulę, liście laurowe, ziarna pieprzu, zioła lub prawie wszystko inne
Preparation
Mieszaj i mieszaj wodę i sól, aż się rozpuści.
W przypadku dużych ilości może być konieczne podgrzanie wody, aby sól się rozpuściła.
Jeśli podgrzewasz solankę, ostudź ją przed dodaniem mięsa.
Dodaj mięso i pozostaw do namoczenia na kilka godzin w lodówce.
Fastrygowanie:
Prawie każdy płyn będzie odpowiedni, pod warunkiem, że ma niską zawartość cukru. Cukier szybko się pali, dlatego glazury i sosy BBQ (zawierające cukier) dodawaj tylko na ostatnie 20 minut gotowania.
Bardowanie:
Inną techniką jest pokrywanie mięsa tłustym boczkiem lub innymi tłuszczami podczas gotowania.
Palenie w wędzarni:
Rozgrzej do 200°F – 225°F. Pal za 1½ – 2 godziny na funt, przy użyciu drewna mesquite.
Jeśli chcesz uzyskać smak wędzenia, użyj wędzarni przez pierwsze 1–2 godziny, aby nadać mięsu odrobinę aromatu wędzenia.
Zawiń mięso w folię i zakończ pieczenie. Można to zrobić w wędzarni lub piekarniku. Będziesz miał wspaniały kawałek wędzonego dzika.