Ground Teriyaki Venison Jerky Recipe

Wędzone tereyaki Dziczyzna Jerky Przepis



Historycznie, szarpanie mięsa było głównym sposobem zachowania przed chłodzeniem. Prawdziwe szarpanie to suszone mięso, które wcześniej było solone w ciężkim roztworze soli. W rzeczywistości słowo „palant” pochodzi ze starego hiszpańskiego słowa „Charqui”, co oznacza suszone mięso.

Ingredients

1 kg (2 funty) mielonej dziczyzny

30 ml (2 łyżki) soli kuchennej

30 ml (2 łyżki) brązowego cukru

60 ml (4 łyżki) sosu teriyaki

Opcjonalnie przyprawa pieprzowa

Preparation

Używając rąk, równomiernie i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki z mielonym mięsem.

Włożyć na noc do lodówki.

Następnego ranka, używając pistoletu do suszenia lub zwijając mięso w paski o grubości nie większej niż 3/16 cala, ułóż je na natłuszczonych tacach wędzarniczych.

Metoda palenia:

Umieścić w wędzarni Bradley, używając biszkoptów o smaku Special Blend. W temperaturze nie wyższej niż 55°C do 65°C (140°F do 150°F) wędzić przez około 4 godziny. Nie umieszczaj wody w pojemniku na skropliny i upewnij się, że przepustnica na górze wędzarni Bradley jest szeroko otwarta.

Służyć:

Można to uznać za „lekkie” suszone, ponieważ nadaje smak suszonego mięsa bez całej soli. Podawać jako przystawkę lub przekąskę. Będzie ciągnący jak tradycyjny suszony.

Zastąp dziczyznę dowolnym mielonym czerwonym mięsem, takim jak wołowina lub bawół.