alt=boar ham sliced

Wędzony Szynka z dzika Przepis



Czyniąc szynkę zawsze wydaje się być sztuką jakiegoś rodzaju. Jednak po kilku biegach szlaku, jesteś w stanie zrobić własną szynkę i posmakujecie różnicę 100%. Postępuj zgodnie z tym krok po kroku przepis i przekonasz się, że nawet szynka może być wykonane przez wszystkich. Więc daj temu Bradleyowi palacz i daj nam znać, jak się okazało!

Teraz ten przepis można łatwo zastosować do surowej szynki wieprzowej, jeśli nie można dostać się do rąk na żadnym boczku

Ingredients

Jedna szynka z dzika, bez skóry

Dla solanki:

4L wody

1 szklanka soli koszernej

1 szklanka cukru

2 łyżki kuracji nr 1

3 laski cynamonu

2 łyżeczki nasion anyżu

10-12 goździków

8 liści laurowych

2 łyżki suszonego koperku

2 łyżki nasion gorczycy

2 łyżki ziaren pieprzu

1 szklanka miodu/syropu klonowego

Preparation

Składniki solanki doprowadzić do wrzenia, aby całkowicie rozpuścić sól i cukier.

Ostudzić solankę przez noc w lodówce.

Zanurz szynkę w solance w niereaktywnym pojemniku (plastikowym lub ceramicznym), upewniając się, że szynka jest całkowicie przykryta.

Szynka solankowa przez 14 dni w lodówce.

Spłucz nadmiar solanki.

W dużym garnku zagotuj wodę i zalej szynkę. Pozostawić w zanurzeniu na 20-30 minut.

Wytrzyj do sucha.

Wędź szynkę w wędzarni w temperaturze 200-250°F z bisquettesami klonowymi, aż do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 50°F (około 4-5 godzin). Podczas wędzenia szynki co godzinę lub dwie posmaruj ją miodem lub syropem klonowym

Dokończ w piekarniku nagrzanym na 100°F aż do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 160°F, smarując miodem lub syropem klonowym co pół godziny.

Pozostawić do ostygnięcia na 15-30 minut przed pokrojeniem.