Wędzony Dzik Przepis
Wydaje się, że szynka zawsze wydaje się być sztuką. Jednak po kilku szlakach możesz zrobić własną szynkę i spróbujesz różnicy w 100%. Postępuj zgodnie z tym przepisem krok po kroku, a przekonasz się, że nawet tworzenie szynki może zrobić wszyscy. Więc weź palacz Bradleya i daj nam znać, jak to się potoczyło!
Teraz ten przepis można łatwo zastosować do surowej szynki wieprzowej, jeśli nie możesz zdobyć żadnego dzika
Ingredients
Jedna szynka z dzika, bez skóry
Dla solanki:
4L wody
1 szklanka soli koszernej
1 szklanka cukru
2 łyżki kuracji nr 1
3 laski cynamonu
2 łyżeczki nasion anyżu
10-12 goździków
8 liści laurowych
2 łyżki suszonego koperku
2 łyżki nasion gorczycy
2 łyżki ziaren pieprzu
1 szklanka miodu/syropu klonowego
Preparation
Składniki solanki doprowadzić do wrzenia, aby całkowicie rozpuścić sól i cukier.
Ostudzić solankę przez noc w lodówce.
Zanurz szynkę w solance w niereaktywnym pojemniku (plastikowym lub ceramicznym), upewniając się, że szynka jest całkowicie przykryta.
Szynka solankowa przez 14 dni w lodówce.
Spłucz nadmiar solanki.
W dużym garnku zagotuj wodę i zalej szynkę. Pozostawić w zanurzeniu na 20-30 minut.
Wytrzyj do sucha.
Wędź szynkę w wędzarni w temperaturze 200-250°F z bisquettesami klonowymi, aż do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 50°F (około 4-5 godzin). Podczas wędzenia szynki co godzinę lub dwie posmaruj ją miodem lub syropem klonowym
Dokończ w piekarniku nagrzanym na 100°F aż do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 160°F, smarując miodem lub syropem klonowym co pół godziny.
Pozostawić do ostygnięcia na 15-30 minut przed pokrojeniem.