Wędzony cukier wyleczony Dziczyzna Jerky Przepis
Jeśli jesteś fanem dziczyzny, nasz przepis na dziczyzny wędzony cukier jest koniecznością! Z delikatnymi kawałkami mięsa, które są wyleczone słodką i pikantną mieszanką przypraw i powolne do perfekcji, ten suszony jest idealną przekąską na każdą okazję.
Ingredients
Przyprawa na 2,25 kg (5 funtów) krojonego mięsa:
3 łyżki (45 ml) Bradley Cure – dowolny smak (nie używać więcej niż podana ilość).
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu cayenne
4 łyżeczki (20 ml) imbiru w proszku
4 łyżeczki (20 ml) czosnku w proszku
4 łyżeczki (20 ml) czarnego pieprzu
6 łyżek (5 ml) płynnej marynaty miodowo-sojowej
4 łyżki mielonego pieprzu
Uwaga: Jeśli mięso waży więcej lub mniej niż 5 funtów (2,25 kg), ilość zastosowanej mieszanki peklującej musi być proporcjonalna do tej masy. Na przykład, jeśli waga mięsa wynosi 2½ funta (1,15 kg), wówczas każdy składnik, w tym Bradley Cure, należy przeciąć na pół.
Preparation
Przygotowanie i przyprawienie:
Zacznij od kawałków mięsa, a nie mięsa pokrojonego w steki lub kotlety. (Steki i kotlety kroi się w poprzek włókien mięsa. To sprawia, że nie nadają się do suszenia.) Dokładnie schłodź mięso. Wędliny łatwiej się kroi, a rozwój bakterii jest opóźniony.
Odetnij tłuszcz z mięsa. Nie da się usunąć smug tłuszczu marmurkowatych w mięsie, ale należy usunąć cały tłuszcz, który można łatwo usunąć.
Użyj długiego noża do krojenia lub elektrycznej krajalnicy do mięsa, aby pokroić paski o grubości 1/4 cala (7 mm). Paski powinny mieć szerokość od 1 do 2 cali (2,5 do 5 cm). Mięso należy kroić wzdłuż włókien, a nie w poprzek włókien. Jeśli mięso zostanie pokrojone w poprzek włókien, po wyschnięciu będzie zbyt kruche. Prawidłowe docięcie listwy wraz z słojami można sprawdzić pociągając za końce listwy. Jeśli został odpowiednio przycięty wraz z słojami, pasek będzie się rozciągał; w przeciwnym razie włókna mięśniowe rozdzielą się i pasek się rozerwie.
Ponownie schłodź mięso podczas przygotowywania mieszanki przypraw.
Dobrze wymieszaj mieszankę przypraw, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Dobrze schłodzić mieszaninę. Dodajemy paski mięsa i co jakiś czas mieszamy, szczególnie w pierwszych godzinach peklowania. Odstawić do lodówki na 2-3 dni mieszając od czasu do czasu.
Suszenie i wędzenie Jerky:
Umieść paski na stojakach wędzarniczych lub ułóż paski w koszach do wędzarni z drucianej siatki. (Preferowane są kosze z siatki drucianej; zawieszenie pasków pozwoli na przetworzenie większej ilości produktu, ale zastosowanie koszy sprawia, że przetwarzanie jest łatwiejsze i szybsze.) Termometr nie jest wymagany w przypadku wołowiny, wieprzowiny ani żadnego innego rodzaju mięsa, jeśli przestrzegane są sugerowane wysokie temperatury i długie czasy przetwarzania. Możesz użyć zwykłej wędzarni ze źródłem ciepła w środku. Aby ułatwić suszenie, szyber komina wędzarniczego powinien być całkowicie otwarty.
Suszyć w temperaturze 140°F (60°C) bez dymu, aż powierzchnia będzie sucha. Będzie to wymagało co najmniej godziny. Jeśli paski są na siatce, obróć je po 30–45 minutach, aby zapobiec sklejaniu się.
Podnieś temperaturę do 71°C i wędź przez 2 lub 3 godziny w Hickory Bisquettes.
Podnieś temperaturę do 175°F (80°C) i kontynuuj suszenie bez dymu, aż do zakończenia. Ten końcowy etap suszenia i gotowania będzie wymagał około trzech godzin. Kiedy suszone mięso będzie gotowe, będzie miało około połowę grubości surowego suszonego mięsa i będzie wyglądać, jakby straciło około 50% swojej wagi. Szarpany nie pęknie po zgięciu, ale kilka włókien mięśniowych ulegnie strzępieniu. Jeśli suszone mięso zostanie wysuszone aż do złamania przy zginaniu, suszone mięso będzie miało dłuższy okres przydatności do spożycia, ale nie będzie tak smaczne.
Pozwól, aby szarpany produkt ostygł do temperatury pokojowej i zamroź go lub przechowuj w lodówce.
Uwaga: Jeśli smak soli jest zbyt łagodny, następnym razem, gdy będziesz robić ten produkt, dodaj do listy składników około 1 łyżeczkę soli. Jeśli smak soli jest zbyt mocny, zmniejsz ilość Bradley Cure o około 1 łyżeczkę.