Wędzone pikantne Dzików pepperoni Przepis na patyki
Jest to bardzo smaczna odmiana mojego oryginalnego przepisu na pepperoni. Są świetną przekąską. Zapal je w weekend, a będziesz miał cały tydzień panieczek pepperoni, na które można się spodziewać, jako przekąskę między lunchem a śniadaniem. Są dość łatwe do wykonania.
Również pikantne patyki pepperoni są świetne do serwowania na imprezie. Po prostu pokrój je w małych plasterkach. Podawaj z kostkami sera, marynatem, a będziesz mieć świetny talerz z przekąskami!
Ingredients
1 kg mięsa z łopatki z dzika
300 G wołowiny (ja użyłam kawałków gulaszu)
36 g soli
4 g czarnego pieprzu
Kuracja 3,2 G nr 2
6 g cukru
8 g papryki
6 G cayenne
0,5 g płatków chili (około ½ łyżeczki)
3 Nasiona anyżu G
0,8 g kultury Mondostart 2M
Preparation
Pokrój w kostkę, a następnie drobno zmiel dzika i wołowinę.
Odważ pozostałe składniki i wymieszaj je razem.
Mieszaj razem z mięsem, aż dobrze się połączy (2-3 minuty w mikserze na małych obrotach powinny wystarczyć).
Napełnij osłonki kolagenowe o średnicy 22 mm. Jednorazowo napełniłem około 2 stóp osłonki i zdjąłem osłonkę z nadziewarki, odciąłem koniec i skręciłem go w dwa paluszki pepperoni. Następnie zawiąż otwarty koniec, aby były mocno wypchane.
Fermentować w temperaturze 71°F przez 72 godziny, przy wilgotności 85-90%.
Wędź na zimno przez 8 godzin w wędzarni Bradley Smoker z dębowymi biszkietami Bradley z whisky.
Suszyć w temperaturze 54-60°F, przy wilgotności 80-85%, przez 5-7 tygodni (suszyć do momentu zaobserwowania utraty wagi o 30%), a następnie zjeść!
Cieszyć się!
Leny Clayton