boar pepperoni

Wędzone pikantne Dzików pepperoni Przepis na patyki



Jest to bardzo smaczna odmiana mojego oryginalnego przepisu na pepperoni. Są świetną przekąską. Zapal je w weekend, a będziesz miał cały tydzień panieczek pepperoni, na które można się spodziewać, jako przekąskę między lunchem a śniadaniem. Są dość łatwe do wykonania.

Również pikantne patyki pepperoni są świetne do serwowania na imprezie. Po prostu pokrój je w małych plasterkach. Podawaj z kostkami sera, marynatem, a będziesz mieć świetny talerz z przekąskami!

Ingredients

1 kg mięsa z łopatki z dzika

300 G wołowiny (ja użyłam kawałków gulaszu)

36 g soli

4 g czarnego pieprzu

Kuracja 3,2 G nr 2

6 g cukru

8 g papryki

6 G cayenne

0,5 g płatków chili (około ½ łyżeczki)

3 Nasiona anyżu G

0,8 g kultury Mondostart 2M

Preparation

Pokrój w kostkę, a następnie drobno zmiel dzika i wołowinę.

Odważ pozostałe składniki i wymieszaj je razem.

Mieszaj razem z mięsem, aż dobrze się połączy (2-3 minuty w mikserze na małych obrotach powinny wystarczyć).

Napełnij osłonki kolagenowe o średnicy 22 mm. Jednorazowo napełniłem około 2 stóp osłonki i zdjąłem osłonkę z nadziewarki, odciąłem koniec i skręciłem go w dwa paluszki pepperoni. Następnie zawiąż otwarty koniec, aby były mocno wypchane.

Fermentować w temperaturze 71°F przez 72 godziny, przy wilgotności 85-90%.

Wędź na zimno przez 8 godzin w wędzarni Bradley Smoker z dębowymi biszkietami Bradley z whisky.

Suszyć w temperaturze 54-60°F, przy wilgotności 80-85%, przez 5-7 tygodni (suszyć do momentu zaobserwowania utraty wagi o 30%), a następnie zjeść!

Cieszyć się!

Leny Clayton