Marokańczyk wędził Shank jagnięcy Przepis
Dowiedz się tutaj, jak zrobić pastę Harissa. To tunezyjska gorąca pieprz chili, którego można użyć jako dipu lub marynaty. W tym przepisie użyliśmy go do marynacji wędzonej trzpieni jagnięcej. Podawaj z chlebem pita, tłuczonymi ziemniakami lub z kuskusem, aby podążać za marokańską tradycją.
Ingredients
4 Gicz jagnięca
Dla pasty Harissa:
6-8 Chilli Bird's Eye (lub inna ostra papryczka chili) - łodygi usunięte
1 główka czosnku – obrana ze skórką
1 łyżka kolendry
1 łyżka kminku
1 ½ łyżki soli koszernej
3 łyżki posiekanej świeżej mięty
½ szklanki posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka octu sherry lub czerwonego wina
Sok i skórka z jednej cytryny
½ szklanki oliwy z oliwek
Bisquettes Bradley Flavour Bisquettes – Premium Bisquettes Chili Cumin
Preparation
Zmiksuj wszystkie składniki pasty Harissa w blenderze lub robocie kuchennym na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej oleju do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gicz jagnięcą obficie natrzyj pastą Harissa i pozostaw do marynowania na noc (lub minimum dwie godziny przed wędzeniem).
Rozgrzej wędzarnię Bradley do 250°F z wysokiej jakości biszkoptami chili z kminkiem.
Włóż gicz jagnięcą bezpośrednio do wędzarni i pozwól wędzić przez 3 godziny lub do momentu osiągnięcia wewnętrznej temperatury 50°F.
Odstaw na 5-10 minut, a następnie podawaj.