Wędzony Elk Landjæger Sausages Przepis
Landjæger to wysuszona kiełbasa, powszechnie wykonana z wołowiny i wieprzowiny. Jest dobrze jako przekąska podróżna, ponieważ nie trzeba jej schłodzić.
Ingredients
2 funty mięsa z łosia
½ funta tłuszczu wieprzowego/dzika
25 G sól koszerna
1 łyżka czarnego pieprzu
9 g cukru kryształu
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki nasion selera
1 łyżeczka cayenne
Kuracja 3 G N.2
80 ml wody
Kultura 4G Mondostart
Bisquettes Bradley Smoker Olcha
Preparation
Mięso i tłuszcz pokroić w kostkę.
Połącz mięso ze wszystkimi przyprawami, przyprawami, wodą i Cure N.2.
Marynuj przez noc.
Włóż mięso do zamrażarki i przygotuj maszynkę do mięsa.
Namoczyć osłonki wieprzowe w świeżej wodzie.
Grubo zmiel mięso i tłuszcz i włóż ponownie do zamrażarki.
Przepłucz osłonkę i przygotuj nadzienie do kiełbasy.
Dodać kulturę Mondostart i dokładnie wymieszać.
Nadziewamy osłonką kiełbasy i skręcamy w ogniwa.
Wysterylizuj igłę i przekłuj otwory wentylacyjne.
Pozostaw kiełbaski w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny.
Fermentuj kiełbasę przez 48 godzin w czystym, zamkniętym miejscu o dużej wilgotności i temperaturze 71°F.
Kiełbasy wędzone na zimno z biszkoptami olchowymi przez 3 godziny.
Wyjmij z wędzarni i umieść w komorze suszącej na 2 tygodnie, utrzymując niską temperaturę (54 – 60°F) i wilgotność względną 80%.
Przechowywać w lodówce lub zamrażarce.