elk sausage in serving bowl

Wędzony Elk Landjæger Sausages Przepis



Landjæger to wysuszona kiełbasa, powszechnie wykonana z wołowiny i wieprzowiny. Jest dobrze jako przekąska podróżna, ponieważ nie trzeba jej schłodzić.

Ingredients

2 funty mięsa z łosia

½ funta tłuszczu wieprzowego/dzika

25 G sól koszerna

1 łyżka czarnego pieprzu

9 g cukru kryształu

1 łyżeczka czosnku w proszku

1 łyżeczka ziela angielskiego

1 łyżeczka nasion kminku

1 łyżeczka mielonej kolendry

½ łyżeczki nasion selera

1 łyżeczka cayenne

Kuracja 3 G N.2

80 ml wody

Kultura 4G Mondostart

Bisquettes Bradley Smoker Olcha

Preparation

Mięso i tłuszcz pokroić w kostkę.

Połącz mięso ze wszystkimi przyprawami, przyprawami, wodą i Cure N.2.

Marynuj przez noc.

Włóż mięso do zamrażarki i przygotuj maszynkę do mięsa.

Namoczyć osłonki wieprzowe w świeżej wodzie.

Grubo zmiel mięso i tłuszcz i włóż ponownie do zamrażarki.

Przepłucz osłonkę i przygotuj nadzienie do kiełbasy.

Dodać kulturę Mondostart i dokładnie wymieszać.

Nadziewamy osłonką kiełbasy i skręcamy w ogniwa.

Wysterylizuj igłę i przekłuj otwory wentylacyjne.

Pozostaw kiełbaski w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny.

Fermentuj kiełbasę przez 48 godzin w czystym, zamkniętym miejscu o dużej wilgotności i temperaturze 71°F.

Kiełbasy wędzone na zimno z biszkoptami olchowymi przez 3 godziny.

Wyjmij z wędzarni i umieść w komorze suszącej na 2 tygodnie, utrzymując niską temperaturę (54 – 60°F) i wilgotność względną 80%.

Przechowywać w lodówce lub zamrażarce.