Lamb dolmades on a white plate

Wędzony Dolmady jagnięce Przepis



Dodaj wędzony smak do tego greckiego przepisu na styl Homesty, z solidnym smakiem jagnięciny. Po prostu postępuj zgodnie z instrukcjami, jak zrobić Dolmady. Następnie zapal je w swoim Bradley, używając Oak Bisquettes. Cieszyć się!

Ingredients

½ kg liści winogron

 Kilogram świeżej mielonej jagnięciny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 Cebula biała – posiekana

4-5 ząbków czosnku – posiekanych

1 ½ szklanki ryżu krótkoziarnistego

Skórka z 1 cytryny

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki świeżego koperku - posiekanego

2 łyżki świeżej mięty - posiekanej

Sól pieprz

2 szklanki gorącej wody

Sok z 1 cytryny

1 łyżka oliwy z oliwek

Biszkiety dębowe Bradley Smoker

Preparation

Liście winogron namocz i dokładnie spłucz, osusz liście między czystymi ręcznikami papierowymi.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i dodaj mieloną jagnięcinę, pozwalając jej lekko się zarumienić.

Przenieś rumianą jagnięcinę do aluminiowej formy do pieczenia i umieść w wędzarni nagrzanej do 225°F z dębowymi bisquettes i wędź przez 45-60 minut.

Na patelni rozgrzej pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, smaż, aż będą przezroczyste.

Dodaj wędzoną jagnięcinę na patelnię i gotuj, aż będzie całkowicie ugotowana.

Dodaj ryż i gotuj przez kolejną minutę.

Zdjąć z ognia i dodać skórkę z cytryny, cynamon, koperek, miętę oraz sól i pieprz (do smaku).

Połóż jeden liść na blacie (żyłkami do góry) i w razie potrzeby usuń twardą łodygę.

Umieść 2 łyżeczki nadzienia na środku liścia winogron; podwiń dolną połowę do góry, następnie złóż boki i mocno zwiń.

Powtórzyć z pozostałymi liśćmi i nadzieniem.

Gotowe dolmady układaj warstwami w dużym garnku.

Zalej gorącą wodą, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a następnie odważ dolmady talerzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 1–1,5 godziny lub do momentu, aż liście winogron lekko ściemnieją i staną się bardziej miękkie.