Wędzony Dolmady jagnięce Przepis
Dodaj wędzony smak do tego greckiego przepisu na styl Homesty, z solidnym smakiem jagnięciny. Po prostu postępuj zgodnie z instrukcjami, jak zrobić Dolmady. Następnie zapal je w swoim Bradley, używając Oak Bisquettes. Cieszyć się!
Ingredients
½ kg liści winogron
⅓ Kilogram świeżej mielonej jagnięciny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 Cebula biała – posiekana
4-5 ząbków czosnku – posiekanych
1 ½ szklanki ryżu krótkoziarnistego
Skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki świeżego koperku - posiekanego
2 łyżki świeżej mięty - posiekanej
Sól pieprz
2 szklanki gorącej wody
Sok z 1 cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
Biszkiety dębowe Bradley Smoker
Preparation
Liście winogron namocz i dokładnie spłucz, osusz liście między czystymi ręcznikami papierowymi.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i dodaj mieloną jagnięcinę, pozwalając jej lekko się zarumienić.
Przenieś rumianą jagnięcinę do aluminiowej formy do pieczenia i umieść w wędzarni nagrzanej do 225°F z dębowymi bisquettes i wędź przez 45-60 minut.
Na patelni rozgrzej pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, smaż, aż będą przezroczyste.
Dodaj wędzoną jagnięcinę na patelnię i gotuj, aż będzie całkowicie ugotowana.
Dodaj ryż i gotuj przez kolejną minutę.
Zdjąć z ognia i dodać skórkę z cytryny, cynamon, koperek, miętę oraz sól i pieprz (do smaku).
Połóż jeden liść na blacie (żyłkami do góry) i w razie potrzeby usuń twardą łodygę.
Umieść 2 łyżeczki nadzienia na środku liścia winogron; podwiń dolną połowę do góry, następnie złóż boki i mocno zwiń.
Powtórzyć z pozostałymi liśćmi i nadzieniem.
Gotowe dolmady układaj warstwami w dużym garnku.
Zalej gorącą wodą, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a następnie odważ dolmady talerzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 1–1,5 godziny lub do momentu, aż liście winogron lekko ściemnieją i staną się bardziej miękkie.