
P10 Kaczka wędzona Piersi
Rezultat jest pyszny.
Ingredients
2 Pierś z kaczki
Solanka:1L wody
25,5 g soli
25,5 g brązowego cukru
+ dowolne aromaty. Użyliśmy:2 ząbki czosnku (zgniecione/rozgniecione)
2 liście laurowe
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 gałązka tymianku
Ten przepis na solankę został przygotowany na 2 x 125 g piersi kaczki przy użyciu 2% solanki równowagowej, ale można go skalować do dowolnej liczby składników, używając kalkulatora solanki równowagowej.
Preparation
Metoda:
Wszystkie składniki solanki umieścić w dużym rondlu i podgrzewać, aż sól się rozpuści, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu zasolić piersi z kaczki na 16-24 godziny, następnie opłukać i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Pozostawić do wyschnięcia, bez przykrycia, w lodówce na metalowej kratce przez co najmniej 2 godziny.
Ustaw temperaturę wędzarni P10 na 115°C.
Gdy piersi z kaczki wyschną i będą gotowe do ugotowania, włącz wędzarnię P10. W połączeniu z kaczką lubimy używać drewna owocowego lub orzechowego, takiego jak jabłko, wiśnia czy hikora.
Włóż piersi z kaczki do wędzarni P10 i wędź przez około 1,5–2 godziny, aby osiągnąć pożądaną temperaturę wewnętrzną 62–65°C, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Lubimy wyjąć w temperaturze 62°C i odstawić na 15 minut.
W tym momencie możesz wybrać:Ciesz się ciepłą piersią z kaczki taką, jaka jest
Smażymy na patelni, żeby zarumienić skórkę
Pozostawić do ostygnięcia i cieszyć się pokrojonymi na zimno
wiśnia
Drewno

Cherry Bisquettes zapewniają łagodny, słodki i owocowy aromat, idealny do wędzenia drobiu, ryb, owoców morza, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, ptactwa wodnego, warzyw i serów.
Shop Now