P10 Smoked Duck Breast

P10 Kaczka wędzona Piersi

Dan Shahin

Rezultat jest pyszny.

Ingredients

2 Pierś z kaczki

Solanka:

1L wody

25,5 g soli

25,5 g brązowego cukru

+ dowolne aromaty. Użyliśmy:

2 ząbki czosnku (zgniecione/rozgniecione)

2 liście laurowe

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

1 gałązka tymianku

Ten przepis na solankę został przygotowany na 2 x 125 g piersi kaczki przy użyciu 2% solanki równowagowej, ale można go skalować do dowolnej liczby składników, używając kalkulatora solanki równowagowej.

Preparation

Metoda:

Wszystkie składniki solanki umieścić w dużym rondlu i podgrzewać, aż sól się rozpuści, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu zasolić piersi z kaczki na 16-24 godziny, następnie opłukać i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Pozostawić do wyschnięcia, bez przykrycia, w lodówce na metalowej kratce przez co najmniej 2 godziny.

Ustaw temperaturę wędzarni P10 na 115°C.

Gdy piersi z kaczki wyschną i będą gotowe do ugotowania, włącz wędzarnię P10. W połączeniu z kaczką lubimy używać drewna owocowego lub orzechowego, takiego jak jabłko, wiśnia czy hikora.

Włóż piersi z kaczki do wędzarni P10 i wędź przez około 1,5–2 godziny, aby osiągnąć pożądaną temperaturę wewnętrzną 62–65°C, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Lubimy wyjąć w temperaturze 62°C i odstawić na 15 minut.

W tym momencie możesz wybrać:

Ciesz się ciepłą piersią z kaczki taką, jaka jest

Smażymy na patelni, żeby zarumienić skórkę

Pozostawić do ostygnięcia i cieszyć się pokrojonymi na zimno

wiśnia
 Drewno

Bisquettes wiśniowe dla palaczy Bradley

Cherry Bisquettes zapewniają łagodny, słodki i owocowy aromat, idealny do wędzenia drobiu, ryb, owoców morza, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, ptactwa wodnego, warzyw i serów.

Shop Now