Marokańczyk wędził Shank jagnięcy
Ingredients
4 gicz jagnięca
Dla pasty Harissa:
6-8 papryczek chili (lub innej ostrej papryczki chili) z usuniętymi łodygami
1 główka czosnku, obrana ze skórką
1 łyżka kolendra
1 łyżka kminek
1 ½ łyżki Sól koszerna
3 łyżki posiekana świeża mięta
½ szklanki posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka sherry lub ocet winny
Sok i skórka z jednej cytryny
½ szklanki oliwy z oliwek
Kurczak Wędzony Ziołowo:
4 udka z kurczaka; z kością, ze skórą
Dla solanki:
3 ½ l (około 1 galona) wody
½ szklanki soli koszernej
½ szklanki brązowego cukru
Do masła ziołowego
¾ szklanki masła o temperaturze pokojowej
Sok i skórka z jednej cytryny
¼ szklanki świeżych, posiekanych ziół (użyłam bazylii, oregano, pietruszki, tymianku i rozmarynu; baw się dobrze i mieszaj!)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
2 ząbki czosnku, posiekane
Preparation
Dla pasty Harissa:
Zmiksuj wszystkie składniki pasty Harissa w blenderze lub robocie kuchennym na gładką masę, w razie potrzeby dodaj więcej oleju, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Gicz jagnięcą obficie natrzyj pastą Harissa i pozostaw do marynowania na noc (lub minimum dwie godziny przed wędzeniem).
Rozgrzej wędzarnię Bradley do 250°F (121,1°C) z dodatkiem Premium Chili Cumin Bisquettes.
Włóż gicz jagnięcą bezpośrednio do wędzarni i pozwól wędzić przez 3 godziny lub do momentu osiągnięcia wewnętrznej temperatury 145°F (62,8°C).
Odstaw na 5-10 minut i podawaj.
Kurczak Wędzony Ziołowo:
Rozpuścić składniki solanki.
Kurczak w solance na noc.
Wyjmij kurczaka z solanki, opłucz i osusz.
Rozgrzej wędzarnię do temperatury 275-300°F (135-148,9°C) z bisquettes Premium Hunter's Blend.
Połóż kurczaka na ruszcie w brytfance lub aluminiowym naczyniu do pieczenia, a następnie umieść go w wędzarni.
Zmieszać składniki na masło ziołowe.
Okresowo smaruj kurczaka masłem.
Wędzić przez 2–3 godziny lub do momentu osiągnięcia wewnętrznej temperatury 165°F (73,9°C).
Wyjmij z wędzarni i posmaruj pozostałym masłem.
Przepis: Lena Clayton