Venison i Jalapeno Kiełbasa wędzona
przez Cai Ap Bryn z @gameandflames
Ingredients
2,5 kg dziczyzny
1,5kg boczku wieprzowego
150 g drobno posiekanego jalapeno
200ml wody
2 łyżki soli
1 ½ łyżki proszku cebulowego
1 łyżka papryki
1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki pieprzu cayenne
1 ½ łyżeczki suszonej szałwii
1 ½ łyżeczki suszonego tymianku
¾ łyżeczki czosnku w proszku
¾ łyżeczki muszkatołowca
1 łyżeczka cukru
¾ łyżeczki ziela angielskiego
¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
Preparation
Metoda:
Wykonanie kiełbasy:
Mięso pokroić w kostkę, przepuścić przez maszynę do mięsa.
Ręce wymieszaj przyprawy z mielonym mięsem, a nie papryczki jalapenos, które zostaną użyte później.
Ponownie przepuść przez maszynkę do mięsa, co pomoże wniknąć przyprawy głębiej w mięso.
Dodaj posiekane jalapeno i ponownie dokładnie wymieszaj.
Włożyć do nadziewacza do kiełbas, przeciągnąć je naturalnymi świńskimi skórkami i zawiązać. Musisz pamiętać, aby wszystko było bardzo zimne.
Palić:
Używam wędzarni Bradley Digital 4 Rack. Działa jako uczta dla małej partii do użytku domowego. Mogę wygodnie powiesić na górze około 12 przyzwoitych kiełbasek, prawdopodobnie mógłbym zrobić więcej, ale 12 wystarczy mi i mojej rodzinie.
Do tego przepisu użyłem brykietów klonowych, niezbyt mocnych, ale o przyjemnym, lekkim dymie i smaku, który pasowałby do kiełbasek. Załadowałem Bradleya porcją na 3 godziny (9 brykietów), a następnie ustawiłem wędzarnię na 120°C
Wystarczająco dużo ciepła, aby kiełbaski nabrały ładnego koloru i wystarczająco dużo czasu, aby nabrały aromatu dymu.
W tym przepisie wędziłem je przez około 2,5 godziny, aż osiągnęły temperaturę wewnętrzną 75 stopni Celsjusza. Przed podaniem odstawiłem je na 5 minut, aby odpoczęły. Czasami kucharz może działać szybciej, zawsze warto na bieżąco sprawdzać temperaturę za pomocą sondy. Jeśli gotujesz je zbyt długo, kiełbaski mogą wyschnąć.