Venison and Jalapeno Smoked Sausage

Venison i Jalapeno Kiełbasa wędzona

Dan Shahin

przez Cai Ap Bryn z @gameandflames

Ingredients

2,5 kg dziczyzny

1,5kg boczku wieprzowego

150 g drobno posiekanego jalapeno

200ml wody

2 łyżki soli

1 ½ łyżki proszku cebulowego

1 łyżka papryki

1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki pieprzu cayenne

1 ½ łyżeczki suszonej szałwii

1 ½ łyżeczki suszonego tymianku

¾ łyżeczki czosnku w proszku

¾ łyżeczki muszkatołowca

1 łyżeczka cukru

¾ łyżeczki ziela angielskiego

¾ łyżeczki gałki muszkatołowej

Preparation

Metoda:

Wykonanie kiełbasy:

Mięso pokroić w kostkę, przepuścić przez maszynę do mięsa.

Ręce wymieszaj przyprawy z mielonym mięsem, a nie papryczki jalapenos, które zostaną użyte później.

Ponownie przepuść przez maszynkę do mięsa, co pomoże wniknąć przyprawy głębiej w mięso.

Dodaj posiekane jalapeno i ponownie dokładnie wymieszaj.

Włożyć do nadziewacza do kiełbas, przeciągnąć je naturalnymi świńskimi skórkami i zawiązać. Musisz pamiętać, aby wszystko było bardzo zimne.

Palić:

Używam wędzarni Bradley Digital 4 Rack. Działa jako uczta dla małej partii do użytku domowego. Mogę wygodnie powiesić na górze około 12 przyzwoitych kiełbasek, prawdopodobnie mógłbym zrobić więcej, ale 12 wystarczy mi i mojej rodzinie.

Do tego przepisu użyłem brykietów klonowych, niezbyt mocnych, ale o przyjemnym, lekkim dymie i smaku, który pasowałby do kiełbasek. Załadowałem Bradleya porcją na 3 godziny (9 brykietów), a następnie ustawiłem wędzarnię na 120°C

Wystarczająco dużo ciepła, aby kiełbaski nabrały ładnego koloru i wystarczająco dużo czasu, aby nabrały aromatu dymu.

W tym przepisie wędziłem je przez około 2,5 godziny, aż osiągnęły temperaturę wewnętrzną 75 stopni Celsjusza. Przed podaniem odstawiłem je na 5 minut, aby odpoczęły. Czasami kucharz może działać szybciej, zawsze warto na bieżąco sprawdzać temperaturę za pomocą sondy. Jeśli gotujesz je zbyt długo, kiełbaski mogą wyschnąć.