Bradley Smoked and Grilled Lamb Neck Fillet with Mediterranean Vegetables

Bradley Wędzony i grillowany filet z jagnięciny z warzywami śródziemnomorskimi

Sandra Tate

Czasami tylko subtelna nuta dymu może przekształcić danie.

Ingredients

2 całe filety z karku jagnięcego

10 g płatków soli morskiej (Maldon lub podobne)

5 g prażonych nasion kopru włoskiego

1 łyżka drobno posiekanych liści rozmarynu

1 łyżeczka miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

1 duży ząbek czosnku, obrany i pokruszony, drobno starta skórka z połowy cytryny

Preparation

Jagnięcinę łatwo zepsuć zbyt dużą ilością dymu i należy ją podawać na różowo, aby zachować soczystość, dlatego rozwiązaniem jest lekkie wędzenie przed krótkim grillowaniem na intensywnym, bezpośrednim ogniu.

Jest to idealny przepis na wędzarnię Bradley nablatową lub wersję standardową. Do tego przepisu należy przygotować pachnącą nacieraną jagnięcinę, taka ilość wystarczy do posmarowania 2 całych filetów z karkówki jagnięcej.

Wszystkie składniki umieścić w moździerzu i utrzeć tłuczkiem na pastę.

Rozdzielić masę pomiędzy dwa filety z szyi i równomiernie pokryć nią całą powierzchnię.

Przykrywamy lekko folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

*Ten przepis jest odpowiedni dla początkujących

Metoda palenia:

Rozgrzej grill lub grill do wysokiej temperatury. Dodaj biszkiety wiśniowe do stosu Bradley Smoker i ustaw temperaturę w szafce na 100°C.

Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury i wypełnieniu komory dymem, umieść filety na środkowej półce i wędź przez 12-15 minut.

Wyjmij i natychmiast przenieś na gorący grill/grill, regularnie obracając przez około 10 minut, aż mięso będzie rumiane, ale sprężyste po naciśnięciu.

Wyjmij i zawiń luźno w folię, aby odpoczęły przez 15 minut przed rzeźbieniem.

A co może być lepszego w ciepły lipcowy wieczór z wędzoną i grillowaną jagnięciną niż kolorowe i aromatyczne śródziemnomorskie warzywa i garść pulchnych oliwek?

Podczas wędzenia jagnięciny miałem już kawałki 1 czerwona papryka ramiro, 1 żółta papryka ramiro, 1 średnia cukinia (przekrojony na pół i pokrojony w plasterki), 1 bakłażan (obrane i pokrojone w kostkę o średnicy 2,5 cm) oraz 1 małe czerwone chili (posiany i drobno posiekany) smażony z mieszaniem 2 łyżki oliwy z oliwek na dużym ogniu.

Gdy już zabarwi się i zmięknie, dodaj 2 pokrojone w kostkę świeże pomidory, garść czarne oliwki, mnóstwo przyprawa I świeże końcówki bazylii.

Służyć:

Podzielić na 4 talerze.

Filety jagnięce wyjąć z folii i pokroić w 2 cm plastry.

Rozdzielić pomiędzy talerze i skropić nagromadzonym sosem mięsnym z opakowania foliowego.

Podawać natychmiast z chrupiącym pieczywem.

wiśnia
 Drewno

Bisquettes wiśniowe dla palaczy Bradley

Cherry Bisquettes zapewniają łagodny, słodki i owocowy aromat, idealny do wędzenia drobiu, ryb, owoców morza, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, ptactwa wodnego, warzyw i serów.

Shop Now