Bradley Smoked Rabbit Leg with Warm Lentil Salad

Bradley Wędzona noga królika z ciepłą sałatką soczewicą

Sandra Tate

Ten biuletyn polega na tym, jak palić królika i uratować go przed katastrofą.

Ingredients

(podaje 2)

2 nogi wędzonego królika

150 g soczewicy Puy

wywar z kurczaka

2 szalotki, obrane i pokrojone w plasterki

1 ząbek czosnku, rozgnieciony i drobno posiekany

20 g masła

1 łyżka oliwy z oliwek

100 g drobnej fasoli

2 dojrzałe pomidory, usuń nasiona i pokrój w małą kostkę

sól pieprz

drobno posiekana natka pietruszki

Preparation

Nie zawsze wszystko idzie zgodnie z planem. Pomimo dobrych intencji nie zbudowaliśmy jeszcze odpornego na warunki atmosferyczne schronienia dla naszego Bradleya Smokera i chociaż przepowiadano słońce, nadszedł deszcz, który przerwał zabawę. Zatem ten biuletyn dotyczy tego, jak palić królika ORAZ uratować go przed katastrofą.

Na początek zagotowałam litr wody i zaparzyłam kilka świeżych ziół (rozmaryn, tymianek, cząber zimowy) z ogrodu wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Zmieszałem to z 75 g soli i 25 g miękkiego brązowego cukru, aby przygotować solankę i pozostawiłem do całkowitego ostygnięcia.

Zanurzyłam w tym króliki w szczelnie dopasowanym pojemniku na godzinę, następnie opłukałam je i suszyłam, wpychając zioła i czosnek do jamy żołądka.

Było jasno (i przewiewnie), kiedy zabrałem się za organizowanie Bradleya. Załadowałem stos dużą ilością biszkietów z jabłoni i rozgrzałem szafkę do 90°C/200°F z zamiarem wędzenia królików w całości przez 2–2,5 godziny lub do momentu, aż temperatura rdzenia w najgrubszym miejscu udźca wyniesie 74°C/ 165°F (jest to rada dla kurczaka, więc musi być odpowiednia dla królika). Nie mam pojęcia, ile czasu by to zajęło, bo po 1,5 godzinie zaczął padać deszcz, a temperatura w środku wynosiła tylko 60°C. Szybkie nagrzanie piekarnika w pomieszczeniu do 180°C uratowało dzień.

Luźno zawinęłam króliki w folię i dałam im pół godziny, po czym były doskonale ugotowane i nadal miały bardzo wędzony smak. Uff.

Notatka redaktora: Chociaż królik jest raczej łagodnym mięsem, wędzony królik jest bardziej aromatyczny i jako taki można go stosować w bardzo małych ilościach. Jednakże zewnętrzna błona mięsa podczas wędzenia staje się dość twarda i należy ją odrywać małym, ostrym nożem. Bardzo podoba mi się to połączenie ciepłej, orzechowej soczewicy, która nabrała dymnego smaku królika, z którym została ugotowana – a wszystko to odświeżone delikatną fasolą, pomidorem i ziołami. Zachowaj nerki przed zalewaniem i wędzeniem, zamiast tego gotuj je przez kilka minut na odrobinie masła i podawaj z sałatką.

Metoda:

Fasolę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 5 minut do miękkości, odcedzamy i odstawiamy. Rozpuść masło w rondlu na delikatnym ogniu i smaż czosnek i szalotkę przez 3 minuty, aby zmiękły (nie dopuść do zrumienienia).

Dodaj soczewicę Puy i wystarczającą ilość bulionu z kurczaka, aby obficie je przykryć, zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu.

Po 5 minutach do garnka włóż wędzone udka królicze i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut.

Sprawdź, czy soczewica jest miękka (królik jest już podgrzany) i w razie potrzeby gotuj jeszcze kilka minut.

Dopraw solą i pieprzem do smaku i wyjmij z garnka łyżką cedzakową do oczekującej miski.

Teraz dodaj oliwę z oliwek, posiekany pomidor, drobną fasolę i natkę pietruszki, obracając łyżką, aby lekko wymieszać składniki sałatki.

Rozłóż pomiędzy głębokimi miskami i podawaj z chrupiącym pieczywem.

Jabłko
 Drewno

Bisquettes jabłkowy dla palaczy Bradley

Lekki, owocowy i lekko słodki aromat dymu, który łączy się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i serem.

Shop Now