Bradley Wędzona noga królika z ciepłą sałatką soczewicą
Ten biuletyn polega na tym, jak palić królika i uratować go przed katastrofą.
Ingredients
(podaje 2)
2 nogi wędzonego królika
150 g soczewicy Puy
wywar z kurczaka
2 szalotki, obrane i pokrojone w plasterki
1 ząbek czosnku, rozgnieciony i drobno posiekany
20 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
100 g drobnej fasoli
2 dojrzałe pomidory, usuń nasiona i pokrój w małą kostkę
sól pieprz
drobno posiekana natka pietruszki
Preparation
Nie zawsze wszystko idzie zgodnie z planem. Pomimo dobrych intencji nie zbudowaliśmy jeszcze odpornego na warunki atmosferyczne schronienia dla naszego Bradleya Smokera i chociaż przepowiadano słońce, nadszedł deszcz, który przerwał zabawę. Zatem ten biuletyn dotyczy tego, jak palić królika ORAZ uratować go przed katastrofą.
Na początek zagotowałam litr wody i zaparzyłam kilka świeżych ziół (rozmaryn, tymianek, cząber zimowy) z ogrodu wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Zmieszałem to z 75 g soli i 25 g miękkiego brązowego cukru, aby przygotować solankę i pozostawiłem do całkowitego ostygnięcia.
Zanurzyłam w tym króliki w szczelnie dopasowanym pojemniku na godzinę, następnie opłukałam je i suszyłam, wpychając zioła i czosnek do jamy żołądka.
Było jasno (i przewiewnie), kiedy zabrałem się za organizowanie Bradleya. Załadowałem stos dużą ilością biszkietów z jabłoni i rozgrzałem szafkę do 90°C/200°F z zamiarem wędzenia królików w całości przez 2–2,5 godziny lub do momentu, aż temperatura rdzenia w najgrubszym miejscu udźca wyniesie 74°C/ 165°F (jest to rada dla kurczaka, więc musi być odpowiednia dla królika). Nie mam pojęcia, ile czasu by to zajęło, bo po 1,5 godzinie zaczął padać deszcz, a temperatura w środku wynosiła tylko 60°C. Szybkie nagrzanie piekarnika w pomieszczeniu do 180°C uratowało dzień.
Luźno zawinęłam króliki w folię i dałam im pół godziny, po czym były doskonale ugotowane i nadal miały bardzo wędzony smak. Uff.
Notatka redaktora: Chociaż królik jest raczej łagodnym mięsem, wędzony królik jest bardziej aromatyczny i jako taki można go stosować w bardzo małych ilościach. Jednakże zewnętrzna błona mięsa podczas wędzenia staje się dość twarda i należy ją odrywać małym, ostrym nożem. Bardzo podoba mi się to połączenie ciepłej, orzechowej soczewicy, która nabrała dymnego smaku królika, z którym została ugotowana – a wszystko to odświeżone delikatną fasolą, pomidorem i ziołami. Zachowaj nerki przed zalewaniem i wędzeniem, zamiast tego gotuj je przez kilka minut na odrobinie masła i podawaj z sałatką.
Metoda:
Fasolę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 5 minut do miękkości, odcedzamy i odstawiamy. Rozpuść masło w rondlu na delikatnym ogniu i smaż czosnek i szalotkę przez 3 minuty, aby zmiękły (nie dopuść do zrumienienia).
Dodaj soczewicę Puy i wystarczającą ilość bulionu z kurczaka, aby obficie je przykryć, zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu.
Po 5 minutach do garnka włóż wędzone udka królicze i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut.
Sprawdź, czy soczewica jest miękka (królik jest już podgrzany) i w razie potrzeby gotuj jeszcze kilka minut.
Dopraw solą i pieprzem do smaku i wyjmij z garnka łyżką cedzakową do oczekującej miski.
Teraz dodaj oliwę z oliwek, posiekany pomidor, drobną fasolę i natkę pietruszki, obracając łyżką, aby lekko wymieszać składniki sałatki.
Rozłóż pomiędzy głębokimi miskami i podawaj z chrupiącym pieczywem.
Jabłko
Drewno
Lekki, owocowy i lekko słodki aromat dymu, który łączy się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i serem.
Shop Now