Gorący Wędzony bażant
Październik; Musi to być gra wędzona, a bażanty wołali mnie z okna rzeźnika.
Ingredients
Preparation
Muszę powiedzieć, że byłem rozpieszczany wyborem, ponieważ była tam także cyraneczka, krzyżówka, gołąb i cietrzew, ale wolę palić większego ptaka, mniejsze ryzyko wysuszenia mięsa.
Te dwa były pulchnymi samcami, prawie bez uszkodzeń postrzałowych.
Znajdź wygodny pojemnik, w którym możesz wyleczyć ptaka przed paleniem.
Teraz przygotuj solankę, dodając do niej odpowiednią ilość wrzącej wody 50 g soli morskiej I 25 g nierafinowanego cukru aby móc całkowicie zanurzyć ptaki.
Zanim to zrobisz, poczekaj, aż całkowicie ostygnie.
Zostawić dla 1 godzina następnie dokładnie spłucz i całkowicie osusz papierem kuchennym wewnątrz i na zewnątrz.
Ustaw temperaturę w komorze wędzarni Bradley na 240°F/115°C i dodaj do stosu kilkanaście biszkoptów z drewna jabłkowego.
Gdy bażant osiągnie odpowiednią temperaturę, połóż bażanta na drucianej kratce i umieść go na środku szafki z górnym otworem wentylacyjnym do połowy otwartym.
Dym, aż wewnętrzna temperatura w miejscu stawu nogi i najgrubszej części piersi osiągnie temperaturę 72°C – trwało to 2,5 godziny dla mnie, ale to zależy od wielkości ptaków.
Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Uważam, że bażant ma cudowne powinowactwo z ziemistymi smakami, dlatego podawałem go w temperaturze pokojowej ciepła czarna soczewica które ugotowałam do miękkości, a następnie zmieszałam z odrobiną prażone nasiona kminku, trochę posiekanych orzechów kolbowych, przyprawa i natka pietruszki.
Dodaj kilka kropli olejku z orzechów laskowych wokół talerza i podawaj jako piękny jesienny lunch lub przystawkę.
Jabłko
Drewno
Lekki, owocowy i lekko słodki aromat dymu, który łączy się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i serem.
Shop Now