Smoked Venison Bonfire Bangers

Wędzona dziczyzna Bangers na ognisko

Sandra Tate

Zatem w obliczu zbliżającego się Halloween i Nocy Ognisk myślę, że moje lokalne kiełbaski z dziczyzny zasługują na wędzenie z tej okazji, aby nadać miły akcent temu, co może być bardzo prostym posiłkiem na świeżym powietrzu.

Ingredients

Preparation

Podawane z dekadencko kremowym puree czosnkowym i słodką, karmelizowaną cebulą lub z ziemniakami w skórzastej kurtce, te kiełbaski z tłustej dziczyzny o smaku dymu zostaną docenione przez wszystkich. I sezonowe buty!

Niedawno przeprowadziłem się do Frome i dogodnie otworzył tu rzeźnik sprzedający doskonałą lokalną wołowinę i tym podobne, ale moją uwagę przykuły obficie tłuste kiełbaski z dziczyzny. Kupiłam 24 sztuki, żeby zapalić i część zamrozić na później! Można oczywiście wędzić na gorąco, ale ja wędziłem je na zimno przez godzinę w wędzarni Bradley Smoker – używając adaptera do zimnego wędzenia – i moich ulubionych, dębowych biszkietów.

Rozłóż na stojakach z drutu, aby dymić dookoła.

Nałogowi palacze mogą zdecydować się na palenie na dłużej, ale ja nie lubię przytłaczać mięsa, chcę je po prostu uwydatnić.

W noc ogniska można wówczas grillować, smażyć lub – tak jak ja – upiec na blasze w piekarniku nagrzanym na 200°C, posmarowanym oliwą (dziczyzna słynie z chudości, więc przyda się odrobina oleju lub masła) i obrócić parę razy, aż się zarumieni i będzie ugotowany.

A jeśli chodzi o sugestie dotyczące serwowania...

Gotowanie kiełbasek zajmie 20–30 minut.

W tym samym piekarniku co bangersy zawiń główkę czosnku przekrojoną poziomo na pół, aby odsłonić ząbki, w woreczek foliowy z oliwą z oliwek i wyjmij po około 30 minutach, gdy czosnek będzie miękki i delikatny).

W międzyczasie obierz i przekrój na pół dużą białą cebulę i smaż powoli na patelni z masłem i oliwą, aż uzyska złoty kolor.

Ziemniaki ugotować do miękkości i rozgnieść razem z wyciśniętym ze skórek czosnkiem, drobno posiekaną natką pietruszki, odrobiną masła oraz solą i pieprzem do smaku. A jeśli to wszystko wydaje się zbyt kłopotliwe,

Rozgrzej piekarnik do 200°C i upiecz na jednej patelni pieczeń wędzonych kiełbasek z dziczyzny z kawałkami sezonowanego batata.

Po 30 minutach i co najmniej jednym obróceniu zawartości w czasie gotowania, dodaj kilka dużych garści młodego szpinaku i obróć.

Włóż ponownie do piekarnika na 3 minuty i podawaj!

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now