Wędzony Apple Danish/Kringle Przepis
Świetny, słodki i wędzony przepis na te mroźne zimowe miesiące!
Ingredients
2 szklanki mąki – przesianej
¼ łyżeczki soli
1 szklanka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 jabłka
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki syropu klonowego
Cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon i/lub mielone goździki
Płyn do jajek: 1 jajko i ¼ szklanki mleka wymieszane razem
Preparation
Wymieszaj mąkę i sól.
Masło pokroić w mieszaninę mąki.
Wymieszać ze śmietaną.
Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na noc.
Wędź jabłka przez 1 godzinę w temperaturze 200°F z bisquettesami klonowymi. Na koniec ostudzone wędzone jabłka pokroić w plasterki, dodać brązowy cukier i wybrane przyprawy.
W międzyczasie podziel ciasto na cztery części.
Rozwałkuj każdą ćwiartkę na prostokąt o grubości około 1/4 cala na posypanej mąką powierzchni (po jednej na raz, trzymając rozwinięte ćwiartki w lodówce).
Wytnij serię pasków o grubości ½ cala po obu stronach ciasta, pozostawiając 2-3 cale środka nienaciętego.
Połóż pokrojone wędzone jabłka na niepokrojonej środkowej części ciasta i posyp brązowym cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem i/lub mielonymi goździkami.
Przechodź od jednej strony ciasta do drugiej, składając paski, tworząc warkocz, i dociskając końce do siebie, aby je złączyć.
Powtórzyć z pozostałymi ćwiartkami ciasta.
Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i posmarować jajkiem.
Warkocze skrop syropem klonowym.
Piec przez 30 minut w temperaturze 375°F.
Przepis: Lena Clayton