smoked apple kringle

Wędzony Apple Danish/Kringle Przepis



Świetny, słodki i wędzony przepis na te mroźne zimowe miesiące!

Ingredients

2 szklanki mąki – przesianej

¼ łyżeczki soli

1 szklanka masła

1 szklanka kwaśnej śmietany

2 jabłka

3 łyżki brązowego cukru

2 łyżki syropu klonowego

Cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon i/lub mielone goździki

Płyn do jajek: 1 jajko i ¼ szklanki mleka wymieszane razem

Preparation

Wymieszaj mąkę i sól.

Masło pokroić w mieszaninę mąki.

Wymieszać ze śmietaną.

Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na noc.

Wędź jabłka przez 1 godzinę w temperaturze 200°F z bisquettesami klonowymi. Na koniec ostudzone wędzone jabłka pokroić w plasterki, dodać brązowy cukier i wybrane przyprawy.

W międzyczasie podziel ciasto na cztery części.

Rozwałkuj każdą ćwiartkę na prostokąt o grubości około 1/4 cala na posypanej mąką powierzchni (po jednej na raz, trzymając rozwinięte ćwiartki w lodówce).

Wytnij serię pasków o grubości ½ cala po obu stronach ciasta, pozostawiając 2-3 cale środka nienaciętego.

Połóż pokrojone wędzone jabłka na niepokrojonej środkowej części ciasta i posyp brązowym cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem i/lub mielonymi goździkami.

Przechodź od jednej strony ciasta do drugiej, składając paski, tworząc warkocz, i dociskając końce do siebie, aby je złączyć.

Powtórzyć z pozostałymi ćwiartkami ciasta.

Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i posmarować jajkiem.

Warkocze skrop syropem klonowym.

Piec przez 30 minut w temperaturze 375°F.

Przepis: Lena Clayton