Wędzony Strawberry i rabarbar Przepis na kruszonkę
To klasyczny kruszon wykonany ze świeżych truskawek i rabarbaru. Ale palenie owoców nadaje mu zupełnie inny smak. Fajnie przed podaniem.
Ingredients
2 ½ szklanki truskawek, oczyszczonych, obranych i pokrojonych w plasterki
2 ½ szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki
1 szklanka cukru białego
1 szklanka masła, zmiękczonego
1 ¼ szklanki mąki
1 ½ szklanki płatków owsianych
Bisquettes o smaku Bradleya – jabłkowy lub wiśniowy
Preparation
Umieść truskawki i rabarbar w jednorazowej, foliowej formie do lasagne. Połóż patelnię na stojaku wędzarniczym.
Ustaw wędzarnię na 200°F, używając wybranego biszkietów z drewna (jabłko lub wiśnia dobrze pasują do tego przepisu).
Wędzić truskawki i rabarbar przez 45 minut. Wyjmij z wędzarni.
Włóż truskawki i rabarbar do naczynia do pieczenia o wymiarach 13 x 9. Posypać białym cukrem i za pomocą łyżki równomiernie wymieszać cukier z truskawkami i rabarbarem. Upewnij się, że owoce leżą równomiernie na dnie naczynia do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 350°F.
W dużej misce wymieszaj masło, cukier, mąkę i płatki owsiane, aż powstanie kruszonka. Rozłóż równomiernie kruszonkę na wierzchu owoców.
Piecz kruszonkę przez 45 minut. Mieszanka owocowa powinna być musująca po bokach.
Ostudzić przed podaniem.