Smoking Ribs for Beginners

Palenie tytoniu Żeberka dla początkujących

Posted on: January 17, 2023



Wszyscy miłośnicy mięsa zgadzają się, że wędzone żebra są świetne. Jednak uzyskanie idealnej równowagi między smakiem a teksturą jest jedną z najtrudniejszych rzeczy do zrobienia jako początkujący.

Wszyscy miłośnicy mięsa zgodnie twierdzą, że wędzone żeberka są świetne. Jednak uzyskanie idealnej równowagi pomiędzy smakiem i konsystencją jest jedną z najtrudniejszych rzeczy do zrobienia dla początkującego.

Dobra wiadomość jest taka, że jeśli palisz pro-food, możesz ćwiczyć, aż osiągniesz odpowiedni poziom. Wszystko, co musisz zrobić, to wybrać odpowiednie drewniane Bisquettes, przyprawić żeberka i rozpocząć proces wędzenia.

Jeśli nadal brzmi to jak trudne zadanie, poniżej opisaliśmy, czego potrzebujesz, aby rozpocząć swoją przygodę z paleniem.

Rodzaj żeberek

Żeberka Baby Back to idealny rodzaj żeberek, które pomogą Ci zadebiutować w paleniu. Chociaż nazwa sugeruje, że pochodzą od małego zwierzęcia, tak nie jest.

Pochodzą z górnego odcinka kręgosłupa zwierzęcia. Są mniejsze niż żeberka i stąd wzięła się ich nazwa.

Żeberka z grzbietu dziecka są delikatniejsze i zawierają mniej tłuszczu niż żeberka zapasowe. Są też smaczniejsze i dlatego są preferowane.

Pierwszym krokiem w przygotowaniu idealnie wędzonych żeberek jest usunięcie błony znajdującej się z tyłu żeberek. Błona nie gotuje się, więc jeśli jej nie usuniesz, żeberka mogą stać się gumowate.

Zacznij od jednego rogu żeber, aby przyspieszyć, trzymając papierowym ręcznikiem i pociągając, załatwisz sprawę. Gdy odetniesz wszystkie kawałki błony od żeberek, dopraw je, aby były gotowe do wędzenia.

Jaki rodzaj wcierania działa najlepiej?

W lokalnym sklepie możesz wypróbować szeroką gamę ściereczek. Jednakże, podobnie jak w przypadku większości rzeczy, wykonanie własnego pocierania zapewni większą swobodę eksperymentowania. Pracuj z najlepszymi przyprawami i ziołami, aby uzyskać odpowiednią mieszankę.

Następnym krokiem jest nałożenie wcierania na żebra. Nie nakładaj wcierania zbyt głęboko, ponieważ zatyka pory i utrudnia wchłanianie dymu. Będzie to działać przeciwko Tobie, ponieważ chcesz, aby żeberka dostały jak najwięcej dymu.

Upewnij się, że równomiernie nałożyłeś maseczkę na żebra. Aby to ułatwić, zacznij od tylnej części i odczekaj co najmniej pięć minut, zanim odwrócisz stojak.

Gdy wszystkie strony będą już upieczone, odstawiamy żeberka do lodówki na 30 minut, żeby przejęły smaki.

Chcesz poznać więcej informacji na temat przekąsek mięsnych? Nie szukaj dalej niż nasze artykuły na temat:
3 domowe pasty, które przeniosą Twojego wędzonego kurczaka na wyższy poziom
Słynne rodzaje rub w połączeniu z pysznymi przepisami
Co to jest pocieranie, dlaczego i jak to zrobić?

Jaki jest najlepszy rodzaj drewna?

Ostateczny smak żeberek będzie w dużej mierze zależał od ich rodzaju Biszkiety drewniane używasz w swojej wędzarni. Do wyboru jest szeroka gama smaków drewna, dzięki czemu możesz wykazać się kreatywnością, jak tylko chcesz.

Jeśli jednak nie jesteś zaznajomiony z procesem, zalecamy trzymanie się jednego rodzaju drewna. Łagodniejsze gatunki drewna, takie jak jabłko, mesquite i orzech pekan, są popularnym wyborem do żeberek. Są łagodne, więc nie dominują nad mięsem.

Osie czasu i temperatury palenia

Istnieją różne przepisy zawierające szczegółowe informacje aż do ostatniej chwili, w której należy wędzić żeberka. Najbardziej popularne są metody 3-2-1 i 2-2-1.

W obu przypadkach celem jest uzyskanie delikatnych żeberek. Oznacza to, że należy je palić powoli, w niskiej temperaturze. Ustaw wędzarnię na 107°C i połóż żeberka na grillu stojaki dla palaczy.

Zamknąć drzwi wędzarni, aby mieć pewność, że nie traci ona ciepła. Przed rozpoczęciem palenia upewnij się, że w wędzarni znajduje się wystarczająca ilość drewnianych bisquettes, każdy będzie palił przez 20 minut.

Metoda 2-2-1 one sprawdza się przy odsłoniętych żebrach. Odkryte żeberka połóż na kratce wędzarni i pozostaw na 2 godziny. Następnie wyjmij je z wędzarni i zawiń w folię aluminiową.

Włóż je ponownie do wędzarni na kolejne 2 godziny. Wyjmij je po upływie 2 godzin i na ostatnią godzinę gotowania zdejmij folię.

Metoda 3-2-1 wymaga 3 godzin wędzenia, zawinięcia żeberek w płynie na 2 godziny, a następnie pozostawienia na 1 godzinę w sosie BBQ.

Chociaż te metody działają, używaj ich raczej jako luźnego przewodnika, a nie obowiązkowego postępowania. Zastanów się dobrze nad rozmiarem, grubością i rodzajem żeber. Upewnij się także, że masz termometr do mięsa z Tobą podczas całego procesu palenia.

Wygląd i wewnętrzna temperatura żeberek pozwoli Ci wiedzieć, kiedy zakończyć proces wędzenia.

W zamknięciu

Nawet przy najlepszych przepisach istnieje ryzyko, że żeberka nie uda się za pierwszym razem.

Gratulacje, jeśli tak zrobiłeś, ale jeśli nie, następnym razem pójdzie ci lepiej.

Pamiętać:

  1. Drewno Bisquettes i pocieranie, których użyjesz, będą miały wpływ na ostateczny smak żeberek.
  2. Powolne gotowanie na małym ogniu zapewni żeberka delikatne i aromatyczne.
  3. Wygląd i temperatura wewnętrzna żeberek to najlepszy sposób na potwierdzenie, że są gotowe.
  4. Być może nie uda Ci się to za pierwszym razem i nie ma w tym nic złego. Następnym razem pójdzie ci lepiej.

Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.