Chociaż zawsze możesz udać się do najbliższego supermarketu i kupić trochę bekonu, nic nie przebije całkowitej satysfakcji i smaku, jaki otrzymasz po paleniu peklowanego bekonu w zaciszu własnego domu. Peklowanie nie tylko chroni boczek, ale także dodaje mu szeregu smaków, które dają siłę.
Jeśli kiedykolwiek próbowałeś palić bekon na własnym podwórku, wiesz już, że to doświadczenie i smak nie mają sobie równych. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, teraz jest na to czas. Jednak tuż przed zanurzeniem się w tym, warto przyjrzeć się przepisowi na najlepszą mokrą przyprawę do bekonu. Piękno wędzenia boczku w domu polega na tym, że możesz wypróbować nieskończoną liczbę kombinacji przepisów i dostosować smaki do swoich upodobań. Przeprowadzimy Cię przez ten niesamowity przepis, który sprawi, że ślinka cieknie.
Składniki
Będziesz potrzebować:
- 2-funtowy kawałek boczku wieprzowego (ze skórą lub bez)
- 2 szklanki wody
- 2,5 łyżki soli koszernej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki papryki
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/4–1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki różowej soli peklowanej/proszku praskiego*/soli peklowanej
(*Pamiętaj, że to różni się od różowej soli himalajskiej)
- Zrębki z jabłek lub wiśni namoczone w wodzie
- Sok jabłkowy (opcjonalnie)
Wskazówki
- Zacznij od umycia boczku wieprzowego i osuszenia go.
- Jeśli na brzuchu wieprzowym znajduje się skóra, użyj cienkiego noża i ostrożnie ją usuń. Ten krok może być nieco trudny, w zależności od twoich umiejętności posługiwania się nożem. Niemniej jednak bądź ostrożny.
- Następnie włóż boczek wieprzowy do szczelnej torby z zamkiem błyskawicznym.
- Zacznij od zmieszania w misce wody, soli koszernej (do kuracji wystarczy woda i sól. Pozostałe składniki zostaną użyte do smaku), brązowego cukru, papryki, chili w proszku, czarnego pieprzu i różowej soli peklowanej.
- Gdy już wszystkie składniki się znajdą, wymieszaj wszystko, aż zostaną idealnie wymieszane.
- Wlać mieszaninę do torebki strunowej. Spróbuj wycisnąć jak najwięcej powietrza, a następnie przystąp do zgrzewania worka.
- Umieść torebkę w misce (w przypadku wycieku), a następnie włóż ją do lodówki. Boczek wieprzowy stoi w lodówce 2 dni.
- Odwróć brzuch wieprzowy na drugą stronę i pozostaw go na kolejne 2 dni. Powtarzaj tę czynność, aż upłynie 7 dni.
- Wyjmij boczek wieprzowy z torby i wylej płyn, ponieważ boczek wieprzowy potrzebuje czystej zimnej wody do następnego kroku.
- Usuń sól z boczku wieprzowego, umieszczając go w zimnej wodzie i zmieniając wodę co 2 godziny.
Otóż to! Masz teraz idealną przyprawę do peklowania na mokro do bekonu! Jednakże, skoro już o tym mowa, przydatne może być wyjaśnienie, jak palić trochę więcej. Tak więc, gdy następnym razem udasz się do palacza na swoim podwórku, będziesz przygotowany. Oto kilka wskazówek i kroków, które pomogą w uwędzeniu tego pysznego, sezonowanego na mokro boczku.
Palenie bekonu
- Rozgrzej wędzarnię do 200°F (93°C)
- Możesz napełnić miskę na wodę w wędzarni sokiem jabłkowym, wodą lub mieszanką obu!
- Następnie umieść a termometr w najgrubszą część boczku wieprzowego. Pomoże to w możliwie najdokładniejszym monitorowaniu temperatury wewnętrznej.
- Włóż brzuch wieprzowy do wędzarni. Dodaj 1,5 szklanki namoczonych chipsów z jabłoni. To powinno zapewnić wystarczającą ilość dymu. Jednakże dla tych, którzy wolą więcej, zawsze można dodać kolejne pół szklanki zrębków po godzinie gotowania.
- Niech się gotuje! Gdy wewnętrzna temperatura boczku osiągnie 66°C, oznacza to, że jest gotowy do spożycia.
- Wyjmij boczek z wędzarni i poczekaj, aż ostygnie. Po ostygnięciu można umieścić go w szczelnym pojemniku lub torbie strunowej, aż ostygnie.
- I jesteś skończony! Gdy boczek ostygnie, możesz użyć długiego, cienkiego noża i odciąć mnóstwo pasków bekonu w zależności od pożądanej grubości.
I to wszystko! W kilku krótkich krokach pokażemy Ci pyszną, mokrą przyprawę do bekonu, która z pewnością zrobi wrażenie na każdym w weekend lub po prostu usiądź wygodnie i ciesz się przepyszną porcją bekonu we własnym towarzystwie. Spróbuj połączyć go z pieczonymi warzywami lub po prostu dodaj bekon do przepysznego burgera wołowego, aby stworzyć eksplozję smaków.
Końcowe przemyślenia
Tutaj możesz zapoznać się z całym naszym katalogiem artykułów na temat solenia i peklowania mięsa:
Jaka jest różnica między marynowaniem, solankowaniem, marynowaniem i peklowaniem?
Peklowanie i wędzenie mięs do domowego konserwowania żywności
Wskazówki dotyczące solenia i peklowania mięsa do wędzenia
Te niesamowite smaki w połączeniu z łatwością i praktycznością palenia w zaciszu własnego domu sprawiają, że jest to najlepszy przepis. Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.