Być może kupiłeś wędzony ser w lokalnym sklepie i zastanawiałeś się, jak zrobić ten cud w domu. Na papierze wydaje się to skomplikowanym procesem, ale dobra wiadomość jest taka, że wędzenie sera może być łatwe, jeśli posiada się odpowiedni sprzęt.
Podzielimy się z Tobą prostymi wskazówkami, które pomogą Ci rozpocząć wędzenie sera na zimno. Jednym z kluczowych czynników, na który należy zwrócić uwagę podczas wędzenia sera, jest kontrola temperatury. Jest to czynnik krytyczny i jeśli doskonale go opanujesz, powinieneś być gotowy podjąć się tego zadania.
Wybierz swój ser
Wspaniałą wiadomością związaną z wędzeniem na zimno jest to, że możesz użyć dowolnego sera, jaki chcesz. Masz do wyboru preferowany rodzaj sera: cheddar, parmezan, Pepper Jack lub mozzarella. Jednak jakość wybranego sera również wpływa na wynik.
Miękkie sery są również dobrym rozwiązaniem, ale należy zachować szczególną ostrożność podczas obchodzenia się z nimi. Łatwo się topią, zwłaszcza gdy temperatura wzrasta, co może być niedogodnością.
Najlepszy czas na zimny dym
Ser do wędzenia na zimno jest zarezerwowany wyłącznie do stosowania w niskich temperaturach, najlepiej zimą. Dzieje się tak, ponieważ temperatura pokojowa łatwo wpływa na wewnętrzną temperaturę sera.
Ale czasami Twoje zachcianki mogą nie pozwolić Ci czekać do zimy, aż będziesz mógł zapalić swój ser. Pozostawia to potrzebę tworzenia prostych, improwizowanych sposobów, dzięki którym możesz nadal cieszyć się tym pikantnym przysmakiem.
W takim przypadku zalecamy wędzenie sera we wczesnych godzinach porannych lub późnym wieczorem, podczas najniższych temperatur w ciągu dnia. Być może będziesz musiał użyć narzędzi, które ulepszą wędzarnię tak, aby służyła jedynie jako komora wędzarnicza (dlatego może to być wyzwanie w przypadku grillów na pellet i innych wędzarni). Celem jest ograniczenie możliwości przedostania się ciepła do sera.
Nasza wędzarnia Bradley, zaprojektowana tak, aby umożliwić doskonałe monitorowanie temperatury, może być doskonałym rozwiązaniem do utrzymywania niskiej temperatury dzięki oddzielnym elementom grzejnym do gotowania i wytwarzania dymu, idealnym do produkcji sera. Jeśli potrzebujesz zimnego powietrza przez cały czas lub całkowitej kontroli nad temperaturą a zestaw adaptera do zimnego dymu czyni go idealnym, oddziela element spalający drewno, jednocześnie chłodząc dym
Wielkość sera
Rozmiar wędzonego sera ma również wpływ na ogólną jakość wędzonego sera. Będziesz musiał pokroić ser na mniejsze kawałki, szczególnie jeśli masz duże kawałki.
Krojenie sera na mniejsze kawałki pomaga zwiększyć powierzchnię aromatyzowaną poprzez wystawienie większej ilości sera na działanie dymu. Ułatwia to również serowi wchłonięcie większej ilości dymu, zwiększając poziom koncentracji.
Utrzymuj stały dym i temperaturę
Utrzymanie stałego strumienia dymu przez cały okres jest niezbędne, aby uzyskać precyzyjny i pyszny wynik. Pamiętaj, że ser notorycznie topi się, więc nie chcesz zbytnio zwiększać temperatury, ponieważ może to łatwo zepsuć proces.
Często odwracaj ser
Wędzenie na zimno to sposób, w jaki ser wchłania dym z drewna; tylko upewnij się, że wszystkie strony sera są odsłonięte. Możesz przewracać ser co trzydzieści minut lub w połowie procesu wędzenia.
Ser można wędzić średnio przez 2–3 godziny. Na czas wędzenia wpływa także wielkość sera i rodzaj użytego aromatu drzewnego. Mocne drewna mają bardziej skoncentrowany dym, który szybciej przenika do sera.
Odpocznij od wędzonego sera
Zalecamy pozostawienie sera po wędzeniu, aby odpoczął. Zawiń ładnie lub zamknij próżniowo, jeśli to możliwe, i włóż do lodówki na około 24 godziny. Dzięki temu aromaty dymu osiądą i zmiękną ser. Najważniejszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest to, że smak poprawia się z czasem, więc im dłużej pozwolisz mu się ustatkować, tym lepiej.
Najważniejsze jest, aby przed spożyciem wędzony ser osiągnął temperaturę pokojową. Dobrym pomysłem jest także umożliwienie mu trochę odetchnięcia po długim okresie palenia.
Przechowywanie sera wędzonego na zimno
Jeśli wypaliłeś więcej niż wystarczającą ilość sera do natychmiastowego użycia, możesz śmiało zamrozić go na później. Zalecamy zamknięcie próżniowe, aby można było przechowywać je w lodówce przez kilka dni lub można je głęboko zamrozić na okres do ośmiu miesięcy. Niewiarygodne, że mrożony ser pakowany próżniowo ma lepszy smak i bardziej skoncentrowany smak.
Ogólnie rzecz biorąc, sekret wysokiej jakości sera wędzonego na zimno leży w połączeniu różnych czynników, od jakości sera i rodzaju użytego drewna po poziom kontroli temperatury.
Mamy dla Ciebie jeszcze kilka artykułów na temat serów wędzonych na zimno:
Jak wybrać najlepsze drewno do palenia sera w domu
Pierwsze palenie na zimno dla początkujących
Aby uzyskać więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie swoich możliwości Palacz Bradleya, sprawdź wspaniałe artykuły na naszym Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.