Directions on How to Rest Smoked Ribs

Wskazówki jak to zrobić Reszta wędzonych żeberek

Posted on: January 17, 2023



Istnieje wiele sposobów gotowania żeber, w tym palenia. Pomimo, że jest to jedna z najstarszych technik gotowania żywności, wędzone jedzenie nadal zdobywa serca wielu społeczności palących żywność.

Żeberka można przyrządzać na wiele sposobów, łącznie z wędzeniem. Mimo że jest to jedna z najstarszych technik gotowania, wędzone potrawy nadal podbijają serca wielu osób na całym świecie. Postęp technologiczny w równym stopniu przyczynił się do wzrostu popularności palenia spożywczego, ponieważ obecnie ludzie mogą szybciej i łatwiej uzyskać znacznie lepsze rezultaty. Przyjrzymy się, jak zrobić wędzone żeberka i podpowiemy, jak dać im odpocząć, aby uzyskać soczystą ucztę z kością.

Jak wędzić żeberka

Wędzenie żeberek zajmuje łącznie około sześciu godzin i składa się z trzech etapów. Najpierw wędzimy żeberka przez trzy godziny, zawijamy w folię i wędzimy przez dwie godziny, następnie sosujemy i wędzimy przez godzinę, metodą popularnie zwaną techniką 3-2-1. Jednakże, w zależności od tego, jak lubisz żeberka, możesz dostosować czas gotowania.

Składniki

  • Żeberka wieprzowe
  • Nacieranie żeber na sucho
  • sok jabłkowy
  • Żółta musztarda
  • brązowy cukier
  • Plastikowe opakowanie
  • Sos barbeque
  • Folią aluminiową
  • Miód
  • Chipsy z jabłoni

Wędzone żeberka:

Rozgrzej wędzarnię do 107 °C i umieść w niej przygotowane żeberka na trzy godziny.

W ciągu trzech godzin spryskuj żebra mieszaniną soku jabłkowego w odstępach co 30 minut.

Po upływie trzech godzin delikatnie wyjmij żeberka z wędzarni i połóż je na folii aluminiowej.

Na folię z żeberkami wylać mieszaninę sosu barbecue i soku jabłkowego i dokładnie zamknąć, aby uniknąć wyciekania.

Włóż żeberka z powrotem do wędzarni na dodatkowe dwie godziny.

Wyjmij żeberka z wędzarni i posmaruj je ze wszystkich stron mieszanką sosu BBQ.

Połóż żeberka wieprzowe z powrotem na wędzarni, kością do dołu, na godzinę, a następnie pozwól im odpocząć.

Zanim zastanowimy się, dlaczego tak ważne jest, aby pozwolić mięsu odpocząć i na jak długo, oto kilka wskazówek i wskazówek Bradleya dotyczących wędzenia żeberek.

Wędzenie żeberek może być przytłaczające, zwłaszcza jeśli nie chcesz, aby się rozgotowały, ale nadal chcesz zachować konsystencję delikatną jak widelec. Podczas owijania żeberek należy wziąć pod uwagę inne czynniki, takie jak kolor żeber i temperatura wędzenia. Dzięki temu dowiesz się, jak długo będziesz musiał owinąć żebra, co pomoże Ci uzyskać soczyste żeberka odchodzące od kości.

Kolejną rzeczą, którą powinieneś wziąć pod uwagę podczas wędzenia żeberek, jest to, jak je przyprawić i upewnić się, że nie wycierasz ich zbyt wcześnie. Zalecamy najpierw przyprawić tylną część, aby przyprawa całkowicie się wchłonęła przed obróceniem żeberek.

Jak poznać, że żebra są gotowe

Żeberka wieprzowe wędzone są w temperaturze od 225 ° F do 242 ° F (107 ° C do 117 ° C). Aby stwierdzić, czy żebra są gotowe, włóż termometr pomiędzy dwoma największymi żebrami, upewniając się, że nie styka się ona z inną gorącą powierzchnią (w tym kością) inną niż żebra, ponieważ będzie to miało wpływ na dokładność.

Gdy wskaże temperaturę 91°C, żeberka będą gotowe. W okresie spoczynku wewnętrzna temperatura mięsa będzie nadal rosła, osiągając końcową temperaturę 225°F (107°C), po czym żeberka osiągną idealną konsystencję.

Po co dać odpocząć żebrom

Pozostawienie mięsa do odpoczynku po wyjęciu z wędzarni pomaga w idealnej redystrybucji soków. Daje także włóknom białkowym czas na relaks i ponowne wchłonięcie wilgoci wypartej podczas palenia.

Jak długo należy odpoczywać żebra?

Chociaż zaleca się, aby pozwolić im odpocząć przez 10–15 minut, ilość czasu, jaki pozwalasz żeberkom odpocząć, zależy od kilku czynników, w tym od tego, jak lubisz podawane jedzenie i wielkość kawałków mięsa. Nie należy jednak pozwalać im długo odpoczywać, ponieważ żebra zaczną się ochładzać.

Jak odpocząć wędzone żeberka

  • Gdy skończysz wędzić żeberka, wyjmij mięso z wędzarni i przenieś je na ciepły talerz.
  • Owiń żeberka folią, aby zatrzymać trochę ciepła.

Uważaj, aby nie owijać folii zbyt ciasno, ponieważ żeberka mogą zaparować wewnątrz folii i zniszczyć korę.

  • Pozwól mu usiąść na chwilę. Może to trwać od 10 do 20 minut lub dłużej, w zależności od grubości żeber i zamierzonych rezultatów. Jeżeli żeberka pokroiliśmy na większe kawałki, należy pozwolić im odpocząć nieco dłużej.
  • Usuń folię i pokrój. Podawać według własnego uznania.

Końcowe przemyślenia

Gotowanie idealnie wędzonych żeberek to sztuka, która wymaga różnych technik, a każdy krok jest kluczowy. Chociaż wiele osób decyduje się nie dawać mięsa odpocząć, pozostawienie żeberek na jakiś czas przed wbiciem ich w mięso może zmienić całe doświadczenie, zapewniając delikatny, smaczny i niesamowicie soczysty kawałek mięsa.

Sprawdź inne artykuły na temat wędzonych żeberek:
5 sposobów na szybsze wędzenie żeberek bez utraty jakości
Przegląd żeberek: najlepsze wskazówki i przepisy na wędzone, delikatne żeberka
Żeberka do palenia dla początkujących
Jak zrobić wędzone żeberka 3-2-1 i dlaczego warto to zrobić

Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.