Smoked Food in Canada

Wędzone jedzenie w Kanada

Posted on: January 12, 2023



Kanada ma długą historię i tradycję palenia jedzenia. Tradycyjnie, jak to miało miejsce również gdzie indziej, ludzie używali go do przechowywania mięsa i ryb przed nadejściem chłodzenia.

Szczęśliwego Dnia Kanady wszystkim!

Kanada ma długą historię i tradycję wędzenia. Tradycyjnie, podobnie jak gdzie indziej, używano go do konserwowania mięsa i ryb przed pojawieniem się chłodnictwa.

Palenie zapewniało trwałość żywności przez dłuższy czas oraz w miesiącach zimowych, kiedy żywności było mniej. Wędzenie nie tylko konserwowało żywność, ale także nadawało jej niesamowity smak.

Już nie potrzebne, ale rozpływające się w ustach

Teraz, gdy lodówki znajdują się praktycznie we wszystkich domach, nie musimy palić żywności, aby ją zakonserwować, ale robimy to ze względu na smak, jaki nadaje. Palenie jest nadal bardzo powszechne i stanowi część współczesnych tradycji w wielu krajach północnych, takich jak Grenlandia, Rosja, Syberia, kraje skandynawskie i Kanada.

Kuchnia kanadyjska jest niezwykle trudna do zdefiniowania. Joe Clark, nasza 16t Premier powiedział, że „Kanada ma kuchnię kuchni. Nie garnek do gulaszu, ale szwedzki stół. Na naszą kuchnię wpływa wiele innych krajów, dlatego jest tak niewiele dań czysto kanadyjskich.

Wędzony łosoś, donairy, pierogi, kuchnia kanadyjska?

Wielu z nas produkuje jedne z najlepszych łososi wędzonych na zimno, ale jest to danie wywodzące się z krajów skandynawskich. Nowa Szkocja może i ma swój własny styl donairów, ale danie pochodzi z Turcji. Najlepsze pierogi robią się na kanadyjskich preriach, ale to danie pochodzi z Ukrainy. Kim więc jest Kanadyjczyk?

Niektóre z naszych najsłynniejszych kanadyjskich potraw są wędzone, takie jak…

Wędzone mięso w stylu montrealskim

Łosoś wędzony na gorąco

Suszony Łosoś

Wędzone Goldeye

Cukierki z wędzonego łososia

Kanadyjski bekon

Będąc dzisiaj wielokulturowym społeczeństwem, mamy do czynienia z wpływami z całego świata, ale większość tradycyjnych wędzonych kanadyjskich potraw wywodzi się głównie z naszych korzeni Pierwszych Narodów.

Niektóre dania, takie jak wędzone mięso po montrealsku (którego prawdziwe pochodzenie jest w najlepszym razie niejasne) i boczek kanadyjski, mają bardziej europejski wpływ. Jednakże kilka wędzonych kanadyjskich potraw wywodzi się z kuchni naszych pierwszych ludzi i ma stulecia.

Na cześć naszego niesamowitego kraju odpalmy dziś wędzarnię i przygotujmy trochę kanadyjskiego jedzenia!