Wędzenie i grillowanie to dwie najpopularniejsze metody grillowania potraw. Obie te metody zapewniają potrawom wspaniały smak, jednak w przypadku palenia smak jest bogatszy i intensywniejszy. Dzieje się tak dlatego, że osoba paląca używa gorącego dymu do powolnego gotowania potraw na grillu, a potrawy gotuje się na bezpośrednim ogniu. Grillowanie to szybszy proces gotowania w porównaniu do wędzenia. Dlatego w przypadku wędzenia spożywczego bardziej odpowiedni jest proces niskiego i powolnego palenia.
Jak palić nisko i powoli
Widok skwierczącego steku może być naprawdę kuszący (nie ma nic złego w paleniu i smażeniu!), ale aby uzyskać pożądany efekt, musisz uzbroić się w cierpliwość. Niskie i powolne wędzenie jest kluczem do doskonałego wędzenia. Czasami początkującym może wydawać się skomplikowane opanowanie metody powolnego gotowania. W tym miejscu może pomóc nasz przewodnik dotyczący niskiego i powolnego palenia. Sprawdź to poniżej.
Miejsce miska na wodę: Umieszczenie patelni wypełnionej gorącą wodą w komorze wędzarniczej może pomóc w regulacji temperatury i zachowaniu delikatności żywności. Gdy woda zaczyna parować podczas wędzenia, dodaje wilgoci do żywności.
Utrzymuj niskie i stałe ciepło: Utrzymywanie minimalnej temperatury jest ważne, ale konieczne jest jej ciągłe utrzymywanie przez cały proces gotowania. Pomaga równomiernie ugotować żywność ze wszystkich stron, nie wysuszając jej ani nie przypalając powierzchni.
Korzyści z jazdy nisko i powoli
Nie bez powodu palenie jest ulubioną metodą pitmasterów. Tak naprawdę nie ma jednego, ale wiele powodów, dla których warto wybrać niską i powolną metodę gotowania. Oto niektóre zalety niskiego i powolnego grillowania.
Uzyskaj pożądaną gotowość: Przy powolnym i powolnym procesie naprawdę trudno jest przesadzić z jedzeniem. Bądź więc pewien, że jeśli zastosujesz właściwą metodę, otrzymasz doskonale ugotowane soczyste przetwory.
Ulepszony smak: Ponieważ tłuszcz w tkance łącznej kawałka mięsa topi się powoli pod wpływem ciepła, w naturalny sposób wydziela trochę soku. Sok ten następnie miesza się z nacieraniem, aby dodatkowo nadać smak potrawie.
Intensywna dymna esencja: Gdy mięso gotuje się powoli na małym ogniu, ma wystarczająco dużo czasu, aby całkowicie wchłonąć wędzony smak. Dzięki temu smak wędzonego mięsa ulega intensyfikacji.
Zachowuje delikatność: Powolne gotowanie mięsa zapewnia mniejszą utratę wilgoci podczas procesu wędzenia. Dzięki temu żywność zachowuje pewną ilość wilgoci i zachowuje swoją delikatność nawet po osiągnięciu idealnego wypieczenia.
Zwiększona trwałość: Powolne gotowanie zakłóca wiązania białkowe we włóknie mięśniowym, co jest niekorzystne dla rozwoju drobnoustrojów. Dzięki temu żywność dłużej zachowuje świeżość i wydłuża okres przydatności do spożycia.
Sztuczki Pitmastera, które pomogą Ci w paleniu jedzenia
Biorąc pod uwagę wszystkie te sztuczki pomagające w zmniejszeniu i spowolnieniu palenia, możesz być zaintrygowany, aby spróbować. Ale poczekaj, palenie to coś więcej. Jeśli jesteś początkujący w sztuce grillowania, oto kilka wskazówek, które pomogą Ci opanować tę sztukę.
Użyj solanki/nacierania: Rub to sucha mieszanka przypraw, którą naciera się mięso w celu wzmocnienia jego smaku. Solanka to stężony roztwór soli i wody stosowany w celu nawilżenia żywności, aby uczynić ją delikatną i soczystą. Użyj jednej z tych metod, aby poprawić smak wędzonej żywności. Sprawdź cały nasz katalog artykułów na temat solenia i peklowania mięsa tutaj, na stronie internetowej, w artykułach.
Kup wysokiej jakości wędzarnię do żywności: Jakość palacz żywności może zapewnić wspaniałe wrażenia z palenia. Palacz Bradley jest tego najlepszym przykładem. Wędzarnia Bradley jest wyposażona w automatyczny podajnik biszkietów, podwójne elementy grzejne i interfejs cyfrowy. Wędzarnia spożywcza może pełnić funkcję wędzarni na gorąco, wędzarni na zimno, piekarnika i suszarki. Cyfrowa konsola umożliwia wstępne ustawienie czasu i temperatury gotowania przed rozpoczęciem wędzenia. Tak więc wędzarnia automatycznie wykonuje wszystkie dodatkowe prace, takie jak kontrola temperatury, podawanie drewna itp., podczas gdy Ty cieszysz się imprezą (pod pewnym nadzorem).
Więcej podpowiedzi
Dodaj odpowiednie drewno: Drewno jest ważnym czynnikiem w procesie wędzenia żywności. Od niego zależy jakość dymu i smak przygotowywanej potrawy. Należy zadbać o to, aby toksyczne opary ze spalonych popiołów nie zepsuły jedzenia. Zamiast często wymieniać drewno, warto zastosować Bradley Bisquettes. Są to krążki z aromatyzowanego drewna, które wytwarzają czysty, czysty dym i gasną w idealnym momencie, dzięki czemu nigdy nie zostaną spalone na popiół.
Nigdy nie spiesz się, aby służyć: Nie podawaj steku bezpośrednio po paleniu. Pozwól mu odpocząć przez chwilę. Dzięki temu mięso będzie miało trochę czasu na wchłonięcie całego soku wydzielającego się podczas wędzenia. Dzięki temu mięso będzie bardziej delikatne i soczyste.
Mamy nadzieję, że te wskazówki i triki Bradleya pomogły Ci odkryć w sobie szefa kuchni i przekonać Cię do rzucenia palenia w tym sezonie. Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.