Steak Doneness Internal Temperature & Times

Gotowość steku Wewnętrzna temperatura i czasy

Posted on: January 17, 2023



Lato jest prawdopodobnie ostatecznym sezonie dla wszystkich doświadczeń związanych z paleniem. Pogoda jest w większości idealna do gotowania na świeżym powietrzu, co pozwala na ustawienie idealne miejsce do grillowania.

Lato to prawdopodobnie najlepszy sezon na wszelkie doświadczenia związane z paleniem. Pogoda jest idealna do gotowania na świeżym powietrzu, co pozwala na idealne przygotowanie grilla. A co jest lepszego niż skwierczący dym z ulubionych klasyków grilla, niezależnie od tego, czy są to krótkie żeberka, hamburgery, hot dogi czy steki. Tworzy nieodparty, aromatyczny dym, który sprawi, że Ty i Twoi goście będziecie ślinić się, by spróbować jeszcze przed wyjęciem wędzonego mięsa z wędzarni.

Nie powinieneś się martwić, jeśli dopiero zaczynasz palić żywność, ponieważ nie jest to skomplikowany proces. To łatwe i wciągające doświadczenie związane z przygotowywaniem jedzenia, które każdy może z łatwością wykonać na swoim podwórku. Wszystko, czego potrzebujesz, to niezbędne artykuły, w tym wędzarnia (polecamy jedną z naszych wędzarni Bradley), aromatyczne bisquettes lub drewno, ulubiony kawałek mięsa, termometr do gotowania i inne przybory kuchenne, które pomogą Ci zacząć. Możesz także zachować przepis, aby mieć go pod ręką.

Dzisiaj podzielimy się z Wami jednym z częstych problemów związanych z komorą wędzarniczą. Chociaż stek jest jednym z najczęściej wędzonych kawałków mięsa, jednym z najczęstszych problemów jest sprawdzenie jego wysmażenia. Istnieje wiele sposobów sprawdzenia, czy stek jest dobrze ugotowany, w tym monitorowanie temperatury wewnętrznej i czasu gotowania. Jednak niezależnie od metody może to być trudne zadanie, szczególnie dla początkujących.

Co to jest wypieczenie steku?

A wspólna definicja wypieczenia steku jako wskaźnik stopnia ugotowania kawałka mięsa opiera się na jego kolorze, soczystości i temperaturze wewnętrznej. Mniej wysmażone steki wyglądają w środku jak surowe mięso, co nie ma miejsca w przypadku dobrze ugotowanych steków. Koncepcja wysmażenia odnosi się również do innych rodzajów mięs, w tym drobiu, jagnięciny i wieprzowiny.

Istnieją różne stopnie wysmażenia steków, od rzadkiego, średnio rzadkiego, średniego, średnio dobrze wysmażonego do dobrze wysmażonego.

  • Rzadki – jest to najmniej ugotowany stek, cały czerwony. Jest to jeden etap tuż po surowym mięsie, ale jest gotowany na zewnątrz. Niektórzy ludzie lubią Blue Rare, jeszcze mniej ugotowany stek, który jest wysmażony w mniej niż 75%.
  • Średnio wysmażony – prawie cały przysmażony. Stek ma miękki i soczysty, różowo-czerwony środek, ale z twardym wierzchem.
  • Średni – stek jest ugotowany w około 50% z większymi szarobrązowymi częściami i czerwono-różowym środkiem.
  • Średnio dobrze – stek jest przeważnie brązowy z zewnątrz w całości, ale z lekką nutą różu w środku.
  • Dobra robota – nie ma śladu różu; jest przeważnie szarawo-brązowy. Ten stek został ugotowany nisko i powoli, dzięki czemu stek jest całkowicie ugotowany, delikatny i soczysty.

Czy rzadkie i średnio rzadkie steki są bezpieczne?

W pewnym stopniu większość ludzi boi się spożywania steków rzadkich/niebieskich i średnio wysmażonych. Jest to normalne, biorąc pod uwagę wiele źródeł na temat tego, jak bezpieczne lub niebezpieczne może być surowe mięso. Ale nie powinno to stanowić większego problemu. Istnieją dobrze określone wytyczne dotyczące minimalnej i standardowej temperatury dotyczące wędzenia steków. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) wyjaśnia wytyczne dotyczące temperatury gotowania, szczególnie w przypadku steków. Dlatego nie ma znaczenia, czy palik ma różowy środek, czy nie, pod warunkiem, że jest wędzony do temperatury co najmniej 145 °F (63 °C), zgodnie z zaleceniami USDA.

Jak sprawdzić stopień wypieczenia steku?

Istnieje wiele metod określania stopnia wysmażenia steku.

Chociaż możesz polegać na kolorze steku i sosie, aby określić jego smak, mogą one wprowadzać w błąd. Nie są najlepszymi wskaźnikami wysmażenia, szczególnie przy określaniu, czy stek jest gotowy i bezpieczny do spożycia.

Metoda palca to także kolejna popularna metoda pomagająca określić stopień wypieczenia steku. Odbywa się to poprzez nakłucie steku palcem wskazującym i wyczucie twardości mięsa. Rzadki stek można porównać do uczucia, jakie odczuwasz, gdy szturchasz się w policzek, średni stek będzie taki sam, jak po dotknięciu brody, a dobrze wysmażony stek będzie twardszy i będzie przypominał dotyk czoła. To powinno dać ci przybliżoną ocenę stopnia wysmażenia steku i pomóc ci określić stopień wysmażenia mięsa.

Ale te dwie metody „zobacz i dotknij” nigdy nie są najlepszym sposobem na określenie stopnia wysmażenia steku. Zdecydowanie zalecamy użycie termometru do mięsa, który pomoże Ci określić jego wypieczenie. Aby uzyskać dokładniejsze wyniki, zalecamy również dokładne sprawdzenie temperatury mięsa od środka steku.

Możesz także pożyczyć od nas Oficjalny przewodnik firmy Bradley dotyczący temperatury palenia dla wszystkich innych rodzajów mięsa dla Twoich wrażeń związanych z paleniem.

Oto kolejny artykuł na temat wysmażenia steków:
5 Temperatury i czasy wypieczenia steków

Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.