Ribeye Vs. Filet Mignon: What's The Difference?

Ribeye Vs. Filet Mignon: Jaka Jest Różnica?

Posted on: January 18, 2023



Wybór odpowiedniego kawałka mięsa na grilla może być przytłaczający. Jest po prostu zbyt wiele opcji do wyboru. Jeśli chcesz najwyższej jakości steków, dwa kawałki, które schodzą z grilla, a większość stołów obiadowych to ribeyes i filet mignon.

Jaka jest więc różnica między tymi dwoma kawałkami wołowiny?

Wybór odpowiedniego kawałka mięsa na grilla może być przytłaczający. Jest po prostu zbyt wiele opcji do wyboru. Jeśli chcesz najwyższej jakości steków, dwa kawałki, które schodzą z grilla, a większość stołów obiadowych to ribeyes i filet mignon.

Jaka jest więc różnica między tymi dwoma kawałkami wołowiny?

Stek wołowy

Jeśli szukasz najsmaczniejszego kawałka wołowiny, będziesz chciał kupić stek ribeye. Stek ribeye wyróżnia się spośród innych ze względu na intensywny smak i delikatność.

Jak sama nazwa wskazuje, ribeye to kawałek pochodzący z odcinka żebra krowy. To cięcie znajduje się pomiędzy ramionami zwierzęcia a lędźwiami. Choć nieco podobny do polędwicy, krój jest dość delikatny, ale bardziej marmurkowy i tłusty. Marmurkowatość sprawia, że mięso staje się wyjątkowo delikatne i soczyste, znane ze swojego bogatego smaku.

Swoją nazwę zawdzięcza wyglądowi, który czasami zawiera tłuszcz i charakterystyczny zawijas mięsa we wnętrzu steku. Ribeyes i pieczeń z żeberka pochodzą z tego samego miejsca, ale ta pierwsza jest krojona w plasterki, a nie gotowana w całości.

Pokrojony w cienkie plastry, ribeye jest jednym z najdelikatniejszych kawałków wołowiny. Jak na tak chudy kawałek mięsa, jest ono zaskakująco aromatyczne i bogate w tłuszcze, które zapewniają wspaniały smak, nie dodając zbyt dużej wagi.

Istnieją różne wersje ribeye: z kością i bez kości. Kawałek jest zazwyczaj sprzedawany w stanie suchym i będzie korzystny, jeśli zostanie ugotowany na mokro.

Filet Mignon

Podczas gdy ribeye zdobywa nagrodę za smak, filet mignon jest najdelikatniejszym kawałkiem wołowiny. Nazwa „filet mignon” pochodzi z języka francuskiego i można ją w wolnym tłumaczeniu oznaczać „delikatny, gruby plaster”.

Filet mignon jest wycinany z polędwicy. Polędwica to mięso znajdujące się z tyłu zwierzęcia, poniżej schabu, czyli części mięsa znajdującej się po wewnętrznej stronie klatki piersiowej. W przypadku żeberka wołowego polędwica znajduje się w ostatniej części mięsa.

Z większej części polędwicy za klatką piersiową wycina się filet mignon. Polędwica u zwierzęcia porusza się w niewielkim stopniu, ponieważ nie jest tkanką obciążającą. Ma zatem mniej tkanki łącznej, stąd jego kruchość. Najlepszy filet mignon pochodzi ze środka polędwicy, która jest najmiększa.

Przez tkankę przebiegają małe paski tłuszczu. Zawiera również mniej marmurkowatości niż większość kawałków, dzięki czemu jego smak jest w porównaniu z nim łagodniejszy.

Główne różnice

Największą różnicą między tymi dwoma rodzajami steków jest to, skąd pochodzą. Możemy jednak pójść dalej i rozróżnić je na podstawie smaku, tekstury, rozmiaru, a nawet ceny.

Smak

Ribeye ma więcej smaku niż filet mignon. Jeśli szukasz obfitego smaku wołowiny, wybierz ten pierwszy. Oprócz mniej wyraźnego smaku filet mignon ma mniej tłuszczu i jest ogólnie mniej tłusty niż ribeye.

Kolejnym czynnikiem, który możesz wziąć pod uwagę, są dodatki do potrawy. Mocny smak wołowiny w ribeye może zdominować wiele składników.

Tekstura

Obydwa kawałki wołowiny są naturalnie delikatne. Jednak filet mignon ma bardziej miękką konsystencję niż ribeye. Jak stwierdzono wcześniej, ma to więcej wspólnego z lokalizacją nacięć i brakiem/obecnością tkanki łącznej – im większa jest tkanka, tym twardsze jest cięcie. W naszym przypadku polędwica, z której pochodzi filet mignon, ma mniej tkanki i dlatego jest delikatniejsza.

Wygląd i rozmiar

Filet mignon jest zwykle mniejszy niż ribeyes. Filet mignon ma zwykle około 1 cala grubości i 6–8 cali długości. Mięsień, z którego pochodzi, ma kształt rurki, więc po przecięciu wydaje się okrągły. Z drugiej strony steki Ribeye są krojone bardziej obficie.

Wygląd obu steków również znacząco się różni. W filecie mignon zobaczysz mniej smug tłuszczu w porównaniu do ribeye. Ribeye zawiera duże ilości tłuszczu wewnątrz steku i na jego krawędziach. Dodatkowo filet mignon wydaje się gładszy, co można wytłumaczyć brakiem tkanki łącznej. Ribeye ma twardszą powierzchnię.

Koszt

Chociaż oba są zwykle droższe niż inne kawałki mięsa, filet mignon jest znacznie droższy niż ribeye. Delikatność cięcia i jego rzadkość mogą wyjaśniać dlaczego.

Które cięcie jest najlepsze do palenia?

Różni ludzie mają różne gusta. Jednakże naturalna konsystencja kawałka mięsa również będzie miała wpływ na czas gotowania mięsa. Twardszy ribeye zazwyczaj zajmuje więcej czasu niż filet mignon w wędzarni. Jeśli szukasz najlepszego smaku, wybierz ribeye. Jeśli najważniejsza jest dla Ciebie tekstura, wybierz filet mignon.

Sprawdź jeszcze kilka artykułów o stekach tutaj:
5 Temperatury i czasy wypieczenia steków
Sposób, w jaki powinieneś zmiękczać stek
Jak ugotować idealny stek z Nowego Jorku

Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.