Brisket Point Vs. Brisket Flat, Which One Is Better?

Brisket Point Vs. Brisket FlatKtóry jest lepszy?

Posted on: January 18, 2023



Kilka innych rodzajów wędzonego mięsa może pokonać całkowitą pyszność, którą brisket ma do zaoferowania. Z jego chrupiące kory do miękkiego, delikatnego, i soczystego wewnątrz, brisket jest rzeczywiście coś każdy może łatwo zakochać się.

Niewiele innych rodzajów wędzonego mięsa może pokonać całkowitą smakowitość, jaką ma do zaoferowania mostek. Od chrupiącej kory po miękkie, delikatne i soczyste wnętrze, mostek jest rzeczywiście czymś, w czym każdy może łatwo się zakochać. Jedyną rzeczą, która może poprawić smak mostka, jest jedzenie go w gronie rodziny i przyjaciół. Jeśli masz palacza na podwórku i małe spotkanie, wszystko jest gotowe.

Ponieważ gotowanie mostka może zająć dużo czasu, często może stać się niewygodne dla ludzi. Czasami chcesz ugotować to szybko. W tym celu możesz wybrać punkt lub mieszkanie. To częste pytanie wśród miłośników mostka i osób, które dopiero zaczynają palić. Zakończmy więc tę debatę raz na zawsze i dowiedzmy się, co jest lepsze.

Co to jest mostek?

Nie wszyscy tutaj mogą być w pełni świadomi, czym jest mostek. Dla tych, którzy wiedzą, możesz przejść do następnej sekcji, w której omówimy niektóre podstawy zrozumienia mostka wołowego.

Mostek wołowy to najważniejsza część wołu. Znajduje się tuż pod uchwytem lub można go nazwać ramieniem. Na zwierzę przypadają 2 mostki – każdy znajduje się w przedniej łapie.

Mostek jest pełen tkanki łącznej, ponieważ mięśnie są przyzwyczajone do przenoszenia dużych ciężarów. Oznacza to, że mięso może być bardzo twarde, jeśli nie jest odpowiednio ugotowane, a nikt nie chce gumowatego, twardego mostka, który w dotyku przypomina skórę. Długi czas gotowania pozwala na prawidłowe wytopienie się tłuszczu i daje miękki, delikatny i soczysty ugotowany mostek.

Wędząc mostek, korzystaj z tak zwanej wersji całego pakowacza, czyli bez przycinania. Tłuszcz powinien być błyszczący i biały, a chude mięso ma kolor głęboko rubinowoczerwony.

Punkt

Wracając do sedna (żarty na bok), chodzi o to, gdzie znajduje się prawie cały tłuszcz. Jest to mały i gruby, widoczny kawałek tkanki łącznej. Przede wszystkim punkt ma więcej smaku ze względu na ilość obecnego tłuszczu. Jednak po ugotowaniu tłuszczu pozostaje jeszcze dużo mięsa.

Z tego konkretnego powodu często używa się go do hamburgerów.

Mieszkanie

Czasami mieszkanie można nazwać pierwszym cięciem – w każdym razie to samo. Płaski to mięsień szczuplejszy i jak sama nazwa wskazuje, po usunięciu pokładu układa się płasko. Ma również dość grubą warstwę tłuszczu na wierzchu, zwaną „czapką”. Ulatnia się to podczas procesu gotowania, nadając mięsu dodatkowy smak.

Zwykle czapkę przycina się przed gotowaniem. Jeśli rzeźnik jeszcze tego nie przyciął, możesz to łatwo zrobić w domu.

W porównaniu do czubka, płaska powierzchnia jest większym krojem i ma bardziej prostokątny wygląd. Jest to również popularny wybór do kanapek z peklowaną wołowiną, ponieważ ze względu na swój kształt dobrze się kroi. Szansa, że trafisz na mieszkanie w supermarkecie, jest znacznie większa niż ma to miejsce w rzeczywistości.

Co jest lepsze?

A teraz pytanie za milion dolarów, co jest lepsze? Wędzony zarówno flat, jak i point może okazać się niesamowicie pyszny, co jeszcze bardziej utrudnia odpowiedź na to pytanie. Jednak sytuacja staje się nieco łatwiejsza, gdy w równaniu uwzględni się preferencje.

Jeśli wolisz plasterki mostka, najlepszym wyborem będzie płaski. Ze względu na kształt i chudą konsystencję, płaska powierzchnia bardzo ułatwia cięcie jednolitych plasterków. Do tego mięso nie jest zbyt tłuste i smakuje wyśmienicie.

Jeśli lubisz rozdrobnione mięso na kanapki lub grilla, sprawa jest dla Ciebie. Mięso jest niezwykle delikatne, aż się rozpada, a przy tym zachwyca niesamowitym smakiem. Jedyną różnicą jest to, że zawiera dużo tłuszczu, co oznacza, że będziesz mieć mniej mięsa do pracy. Niemniej jednak otrzymasz konsystencję gładką jak masło.

I tam to masz. Istnieje wiele różnic między ostrym a płaskim, ale z obu tworzy się pyszny mostek. Wszystko zależy od Ciebie i tego, co wolisz jeść. Od delikatnego, soczystego mięsa o dużej zawartości tłuszczu po duży kawałek, który można pokroić w plasterki – wszystko zależy od Ciebie i tego, jak wolisz mostek.

Chcesz więcej artykułów na temat wędzenia mostka? Cóż, jesteś we właściwym miejscu! Sprawdź te artykuły, które dla Ciebie przygotowaliśmy:
Jak palić mostek i porady dla zawodowych mostków
5 najlepszych rodzajów drewna do wędzenia mostka
Terminologia mostka i gotowanie do wędzenia
Jak pokroić mostek

Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.