Seasoning your Bradley Smoker

Przyprawa Twój palacz Bradleya

Posted on: January 11, 2023



Właśnie kupiłeś palacza Bradleya! Witamy w cudownym świecie palenia. Jeśli spojrzałeś przez instrukcję, być może zauważyłeś, że wspomina się o „przyprawieniu palacza”, zanim palił pierwszy krój mięsa.

Właśnie kupiłeś wędzarnię Bradley! Witamy w cudownym świecie palenia. Jeśli przejrzałeś instrukcję, być może zauważyłeś, że jest tam wzmianka o „przyprawianiu wędzarni” przed faktycznym wędzeniem pierwszego kawałka mięsa.

Twój palacz musi być przyprawiony!

Być może, podobnie jak ja, byłeś sfrustrowany. W lodówce stoi stojak z żeberkami, schabem lub mostkiem, gotowy do włożenia do wędzarni, ale teraz okazuje się, że wędzarnia wymaga przyprawienia. Pospiesz się! Cóż, nie martw się, sezonowanie wędzarni nie zajmie dużo czasu, a w ciągu kilku godzin będzie gotowa na całe wędzenie, jakie możesz jej dać.

Dowiedz się, jak to zrobić

Wędzarnia Bradley jest produktem zupełnie nowym i ściany wewnętrzne powinny być całkowicie czyste. Dlatego przyprawienie wędzarni spowoduje, że ściany i wnętrze wędzarni utworzy się cienka warstwa dymu. Powoduje to wytworzenie zamkniętego środowiska dymu, które zapewni lepszy smak dymu niezależnie od tego, co palisz. Z biegiem czasu ilość dymu na ścianach będzie się zwiększać. W rezultacie powierzchnia z błyszczącego aluminium zmieni się w zwęgloną czarną powłokę. Jest to mile widziane osiągnięcie, ponieważ nie tylko pokazuje, że jesteś weteranem palacza, ale też mocno wierzę, że mięso będzie miało doskonały smak dymu.

Jak więc sezonować wędzarnię? Właściwie jest to całkiem proste.

1. Upewnij się, że zakończyłeś składanie wędzarni zgodnie z instrukcją.
2. Napełnij metalową miskę wodą i umieść ją wewnątrz wędzarni, gdzie biszkiety spadają z palnika.

3. Umieść wszystkie stojaki wędzarnicze wewnątrz wędzarni.
4. Ustaw górny otwór wentylacyjny na mniej więcej połowę otwarty.

5. Umieść około 8 drewnianych biszkietów w zbiorniku. Tak naprawdę nie ma znaczenia, jakiego rodzaju drewna użyjesz.
6. Włącz wędzarnię i ustaw temperaturę na 250 F.

7. Zamknij drzwi i pozwól wędzarni parzyć przez 2 – 2 1/2 godziny.

Otóż to.

Przyprawianie wędzarni jest takie proste. Po włączeniu wędzarni Bradley Smoker na 2–2,5 godziny jest ona gotowa do użycia. Ściany, wnętrze i regały zostały wysezonowane.

Teraz czas na pierwszego papierosa. Co to będzie? Żeberka? Mostek? Łosoś? Och, możliwości!

Przez Steve Cylka