W Bradley ludzie cały czas pytają nas, jak długo gotować różne kawałki mięsa. Należy wziąć pod uwagę jedną rzecz! W przypadku wędzenia żywności czas wędzenia nie jest tak ważny jak temperatura żywności.
Na stopień wypieczenia ma wpływ temperatura gotowania, grubość mięsa, rodzaj mięsa i inne zmienne. Dlatego nie można dokładnie określić, ile czasu zajmie osiągnięcie pożądanej temperatury wewnętrznej mostkowi o masie 5 funtów lub całemu ptakowi o wadze 12 funtów. No, może w idealnym świecie.
Czas palenia będzie się różnić
Przygotowaliśmy poniższy przewodnik, aby dać Ci ogólne pojęcie o tym, ile czasu zajmie gotowanie mięsa i jaka powinna być ostateczna temperatura wewnętrzna. Pamiętaj, że czas palenia jest jedynie szacunkowy. To będzie różnić się.
Zdecydowanie zalecamy przestrzeganie przepisu, aby uniknąć niedostatecznego lub nadmiernego palenia. Ponadto używasz dobrej jakości cyfrowego termometru do mięsa z sondą do monitorowania wewnętrznej temperatury mięsa.
Podane temperatury końcowe odpowiadają bezpiecznym temperaturom wewnętrznym mięsa. Niektóre rodzaje mięsa możesz gotować nieco dłużej. Dobrym przykładem jest polędwica wieprzowa lub mostek wołowy. Aby zwiększyć temperaturę mięsa, jeśli przepis tego wymaga, należy osiągnąć temperaturę 185 F (85°C), aby uzyskać dobry mostek.
Ponadto w przypadku niektórych mięs, takich jak udka z kurczaka i udka z indyka, mądrze jest sprawdzić temperaturę wewnętrzną w więcej niż jednym miejscu, aby upewnić się, że mięso jest całkowicie ugotowane.
*Delikatność to słowo używane do opisania wysmażenia żeberek. Można go łatwo zmierzyć, chwytając każdy koniec stojaka i ciągnąc w przeciwnych kierunkach. Jeśli mięso jest „miękkie”, łatwo się rozerwie.
Palacz Bradleya jest globalną firmą wędzarniczą specjalizującą się w produktach do wędzenia, biszkoptach i przepisach! Powyższe zdjęcia nie są naszego autorstwa.