A Beginner's Guide to Food Smoking

Posty na blogu a Przewodnik dla początkujących do palenia jedzenia

Posted on: January 12, 2023



Właśnie dołączyłeś do rodziny Bradley Smoker. Gratulacje! Teraz, gdy masz palacz złożony i na podwórku, dymmy! Ale jak zacząć?

Właśnie dołączyłeś do rodziny Bradleya Smokera. Gratulacje! Teraz, gdy masz już zmontowaną wędzarnię na podwórku, zapalmy! Ale jak zacząć?

Oto kilka przydatnych wskazówek, jak rozpocząć palenie:

Wybierz odpowiedni produkt

Po pierwsze, wybierz odpowiednie jedzenie do palenia. Teraz, gdy większość ludzi myśli o wędzonym jedzeniu, przychodzą mu na myśl bekon, skrzydełka z kurczaka, szarpana wieprzowina, żeberka itp. Ale do wędzenia jest coś więcej niż tylko mięso.

Pomyśl o wędzonych serach, orzechach, warzywach, a nawet owocach. Możliwości palenia jest wiele, ale nie da się palić wszystkiego (nieważne, jak bardzo się staram!).

Aby wędzony aromat przylgnął do żywności, musi ona zawierać wilgoć. Na przykład, jeśli palisz orzechy, przed paleniem będziesz musiał je namoczyć w wodzie, aby dym miał się do czego przyczepić.

Podczas długiego procesu wędzenia ważne jest, aby wcześniej zasolić mięso, aby nie wyschło.

Wybierając ser, mięso, owoce czy cokolwiek innego, co planujesz wędzić, wybieraj składniki wysokiej jakości. Żadna technika, sos ani przyprawa nie są w stanie zamienić plasterków sera topionego w dojrzały angielski Cheddar.

Jeśli to możliwe, wybieraj wysokiej jakości mięso z chowu na wolnym wybiegu. Jakość wyniku końcowego jest warta dodatkowych dolarów.

Rozpalacz dla Twojego palenia

Tak jak kluczowy jest wybór tego, co będziesz palić, tak ważne jest, aby wybrać odpowiednie biszkiety do palenia. Wymeldować się tego bloga o wszystkich biszkietach, które Bradley ma do zaoferowania, aby uzyskać wskazówki dotyczące wyboru właściwego.

Smak, smak, smak

Wędzona żywność i drewno, którego użyjesz, oczywiście dodadzą smaku końcowemu daniu, ale jest kilka innych sposobów na dodanie odrobiny smaku i pikanterii przed wyruszeniem do wędzarni.

Rozważ wcześniejsze zasolenie mięsa (jak wspomniano w punkcie 1), aby nadać mu dodatkowy smak i pomóc w zatrzymaniu wilgoci przez długi czas wędzenia, lub w przypadku żywności, która łatwo wysycha, takiej jak drób.

Możesz też zawsze wcześniej natrzeć lub zamarynować mięso, aby nadać mu niepowtarzalny smak.

Jak długo? Jak ciepło?

Idealne palenie jest niskie i powolne. Utrzymywanie niskich temperatur sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste i delikatne, a dym będzie miał czas na wchłonięcie.

Długość palenia zależy od produktu. Z mięsem należy dotrzeć do wnętrza sejfu temperatury.

Oprócz tego, czy wędzisz kurczaka, czy wołowinę, musisz wziąć pod uwagę produkt końcowy. Jeśli po prostu wędzisz całą pierś z kurczaka, wędź ją do momentu osiągnięcia wewnętrznej temperatury 50°F. Następnie natychmiast wyjmij go z wędzarni.

Jeśli jednak chcesz zrobić coś w rodzaju szarpanego kurczaka, powinieneś wędzić dłużej w niższej temperaturze, nawet powyżej uznawanej za bezpieczną temperaturę wewnętrzną.

Każdy przepis, którego użyjesz, zawiera wskazówki dotyczące czasu i temperatury wędzenia. Ostatecznie opanujesz właściwy czas i temperaturę.

Inne porady i wskazówki

  • Czasami najlepszą temperaturą jest brak ogrzewania. Wędząc surowy boczek, kiełbasy suszone czy sery, nie chcemy gotować produktu (ani go topić!). Zatem w takich przypadkach należy ustawić niską wędzarnię lub założyć nasadkę do wędzenia na zimno. Sprawdź więcej wskazówek na temat palenie na zimno kiedy będziesz gotowy na rozgałęzienie.
  • Kiedy mięso jest wędzone na gorąco, pojawia się znak ostrzegawczy, że się udało: pierścień dymu! Krojąc mięso, sprawdź, czy tuż pod powierzchnią mięsa nie ma różowego pierścienia (pochodzącego z tworzenia się kwasu azotowego, produktu białek nasyconych dymem).
  • W przypadku żeberek i mostka czasami zaleca się przykryć mięso folią w połowie wędzenia, aby mięso zmiękło i podgrzało je od wewnątrz. Następnie zakończ bez przykrycia, aby uzyskać skórkę przypominającą zewnętrzną część.
  • Posmarowanie „sosem mopowym” to świetny sposób na dodanie smaku potrawie, która będzie się wędzić przez długi czas.

Eksperyment!

Mając odrobinę wiedzy i doświadczenia na temat tego, jak działa ten proces, powinieneś eksperymentować z nowymi smakami i przepisami.

Nie wszystko jednak będzie działać. Wędzone pomarańcze…Nie sukces. Teraz już wiem to na pewno, ale niektóre rzeczy będą. wędzone lody, da się zrobić i pysznie! Będziesz dzięki temu mądry i znający się na paleniu. Miłego palenia!