Mięso jest produktem bardzo zróżnicowanym pod względem przygotowania. Niewiarygodne, że każda metoda jest wyjątkowa i daje inny smak i aromat z szerokiego profilu mięsa. Możesz przygotowywać i gotować mięso według własnych upodobań, a w każdym przypadku otrzymasz pikantny, pyszny i pożywny posiłek, pod warunkiem, że będziesz przestrzegać wysokiej jakości przepisu.
Jednak częstym pytaniem, które większość ludzi, zwłaszcza nowicjuszy w kuchni, zadaje, jest różnica między mięsem wędzonym, peklowanym, dojrzewającym i suszonym.
Cóż, pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest to, że wszystkie z nich to procesy przygotowania i gotowania mięsa. Możesz mieć ten sam rodzaj mięsa, ale te znacząco różne metody przygotowania mają duży wpływ. Różnica w dużej mierze polega na rodzaju składników i procedurze stosowanej w każdym z nich.
Na pewno chcesz poznać i zrozumieć każdy z procesów, zanim wejdziesz do kuchni i być może to jest powód, dla którego kliknąłeś na tę stronę. Dobra wiadomość jest taka, że podzielimy się z Tobą, co oznaczają te różne procesy i jak skutecznie je wykonać w domu. Po przeczytaniu tego artykułu możemy zagwarantować, że będziesz chciał poznać różne sposoby przygotowywania mięsa.
Wędzone mięso
Wędzenie mięsa to jeden z najlepszych sposobów na poprawę smaku, nawet przed wrzuceniem go do wędzarni. Często nazywa się to wędzeniem na zimno i najlepiej osiąga się je w zakresie temperatur od 13 do 29°C. Solanka i sól to typowe składniki wędzonych mięs na zimno, ale możesz też dodać dodatkowe przyprawy według własnych upodobań. Nie powinieneś martwić się niską temperaturą i bakteriami, ponieważ składniki chemiczne są dobrze zadbane.
W idealnym przypadku proces wędzenia na zimno może trwać kilka dni lub tygodni, w zależności od upodobań.
Wędliny
Mięso peklowane odnosi się do mięsa, które zostało poddane obróbce w celu konserwacji poprzez solankowanie, wędzenie, puszkowanie, wędzenie lub suszenie. Mięso jest celowo gotowane, aby zapobiec atakowi mikroorganizmów, które mogłyby uczynić je szkodliwym do spożycia. Peklowanie przeprowadza się również w celu wydłużenia okresu przydatności do spożycia mięsa i zapewnienia jego dłuższego bezpieczeństwa do spożycia.
Peklowanie mięsa to starożytna praktyka stosowana od wieków. Można to zrobić na sucho, na mokro lub w kombinacji tych dwóch. Peklowanie na sucho polega na usunięciu nadmiaru soli poprzez odsączenie mięsa. Peklowanie na mokro odbywa się za pomocą mieszaniny wody i soli, przeprowadzanej w lodówce. Utwardzanie kombinowane to rzadki proces, który łączy w sobie zarówno proces suchy, jak i mokry. Najczęściej stosuje się go do obróbki szynek i przygotowuje się go w lodówce.
Istnieją różne sposoby dodawania soli lub solanki do mięsa. Możesz je masować, posypywać, wstrzykiwać lub namoczyć mięso w pojemniku z solą. Najlepszy sposób peklowania mięsa najlepiej wynika z kawałka mięsa, które przygotowujesz.
Pomocną wskazówką dotyczącą peklowania mięsa jest jego zawinięcie, aby zachować czystość i kształt.
Najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że wędliny należy ugotować przed spożyciem.
Tutaj możesz zapoznać się z całym naszym katalogiem artykułów na temat solenia i peklowania mięsa:
Jaka jest różnica między marynowaniem, solankowaniem, marynowaniem i peklowaniem?
Peklowanie i wędzenie mięs do domowego konserwowania żywności
Wskazówki dotyczące solenia i peklowania mięsa do wędzenia
Dojrzałe Mięso
Dojrzałe mięso to mięso, które zostało zawieszone w określonym pomieszczeniu w środowisku o kontrolowanej temperaturze, aby pomóc mu rozwinąć się w nim skorupa pleśni. Mięso można wieszać miesiącami, a nawet latami. Będziesz musiał zapewnić dostęp do całego odpowiedniego sprzętu, aby ułatwić proces starzenia.
Najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że mięso należy ostrożnie oskrobać, aby usunąć skorupę grzybową, która rozwinęła się przed gotowaniem.
Suszone Mięso
Suszone mięso przetrwało suszenie. Suszenie mięsa to jeden z najlepszych sposobów na jego długotrwałe przechowywanie. Unikalną cechą suszonego mięsa jest to, że można je spożywać w takiej postaci, w jakiej jest, bez gotowania.
Po zakupie możesz także przechowywać suszone mięso do późniejszego spożycia. Umieszczenie go w szczelnie zamkniętym pojemniku może przechowywać suszone mięso nawet przez dwa tygodnie. Opcjonalnie można również zastosować torby zamykane na zamek lub szczelnie zamykane słoiki.
Przechowywanie suszonego mięsa w szczelnie zamkniętym worku i pozostawienie go w temperaturze pokojowej pozwala zachować trwałość mięsa nawet przez miesiąc.
Oczywiście jest o wiele więcej informacji na temat mięsa peklowanego, wędzonego, suszonego i dojrzewającego. Jest to proces stary i ma bogatą historię. Ale to tylko niektóre z najważniejszych wskazówek, które musisz mieć pod ręką, zanim wskoczysz do kuchni.
Pamiętaj, że większość różnych form mięsa, takich jak mięso dojrzałe, może nie być łatwo dostępna w sklepie spożywczym, ponieważ wymagają bardziej unikalnego i specyficznego procesu.
Aby uzyskać więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie swoich możliwości Palacz Bradleya, sprawdź niesamowite artykuły na naszym Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.