Mięso z kaczki to rodzaj wilgotnego i ciemnego mięsa o charakterystycznym odważnym i bogatym smaku. Ci, którzy kochają ciemniejsze rodzaje mięsa, ale także indyka i kurczaka, z pewnością pokochają również kaczkę. Wędzenie to idealna metoda przygotowania kaczki, ponieważ zawiera więcej tłuszczu w porównaniu do mięsa innych ptaków. Gdy kawałek mięsa jest bogaty w tłuszcz, smak dymu zostanie zachowany, dzięki czemu mięso będzie smaczniejsze.
Rodzaje mięsa kaczego
Kupowanie kaczki może być bardziej skomplikowane niż kupowanie innych rodzajów mięsa, takich jak kurczak, wieprzowina i wołowina. Jeśli jesteś doświadczonym myśliwym lub planujesz zakup sprzętu myśliwskiego, łatwiej będzie Ci wybrać rodzaj kaczki do przepisu na wędzoną kaczkę. Istnieją różne rodzaje mięsa z kaczki, niektóre z nich doskonale nadają się do wędzenia, a inne wymagają więcej czasu na ich przygotowanie.
W najbliższym sklepie spożywczym dostępne są trzy główne rodzaje mięsa z kaczki, które świetnie sprawdzają się w przypadku metody wędzenia. Pierwszy typ to White Peki, najpopularniejsza odmiana mięsa kaczego, którą można znaleźć w prawie każdym sklepie sprzedającym kaczkę. Innym rodzajem kaczki jest kaczka piżmowa, która jest nieco większa i ma mocniejszy smak. Moulard to ostatni rodzaj kaczki, którego piersi mają właściwości podobne do steku.
Rozmrażanie zamrożonej kaczki działa podobnie do rozmrażania innych ptaków, chociaż najlepszą metodą rozmrażania jest wnętrze lodówki. W przypadku całej kaczki rozmrażanie w lodówce może zająć do około dwóch dni. Możesz rozmrozić kaczkę, używając szczelnej torby zanurzonej w zimnej wodzie. Wodę zmienia się co 30 minut, a proces rozmrażania może trwać od dwóch do sześciu godzin, w zależności od wagi mięsa.
Przepis na kaczkę wędzoną na zimno
Jednym z najpopularniejszych przepisów na kaczkę wśród lojalnych klientów Bradley Smoker jest przepis na kaczkę Piersi z kaczki wędzone na zimno. Przygotowując przepis, należy usunąć skórę z piersi kaczki, aby przyspieszyć wędzenie. Jeśli musisz wędzić mięso kaczki przez jedną do dwóch godzin, peklowanie może nie być konieczne. Jeśli planujesz palić krócej, możesz użyć prostej, podstawowej solanki.
Z drugiej strony, jeśli wędzisz mięso na zimno przez dłuższy czas, zamiast suszenia na sucho, użyj utwardzania solankowego. Zaleca się rozpoczęcie od podstawowego marynowania w solance przed dodaniem jakiegokolwiek smaku do mięsa kaczki. Przygotowanie wędzonych na zimno piersi z kaczki zajmie około 24 godzin, aby można było w pełni wykorzystać ich smak. Sam proces solenia zajmuje dużo czasu, więc Twoja cierpliwość zostanie wystawiona na próbę.
Wędzona kaczka i wędzona kaczka Pancetta
Innym słynnym przysmakiem z kaczki w bogatej bibliotece przepisów kulinarnych Bradleya Smokera jest Kaczka z wędzonego drewna z marynatą z pomarańczowego sezamu. Aby rozpocząć przygotowywanie tego wspaniałego przepisu, marynuj cztery piersi bez kości przez noc w lodówce po nacięciu ich skóry. Możesz użyć dowolnego orientalnego sosu pomarańczowego, który Ci odpowiada i wstrzyknąć go do mięsa przed marynowaniem na godzinę.
Wędź mięso kaczki za pomocą Bradley Bisquettes przez 30–35 minut w wędzarni Bradley Smoker. Następnie przenieś mięso do rozgrzanego rondla na średnim ogniu, aby obsmażyć marynowane piersi z kaczki. Włóż patelnię do piekarnika i ustaw temperaturę na 204 °C na cztery do pięciu minut, aż mięso będzie średnio wysmażone. Ten przepis najlepiej smakuje z dodatkiem smażonego ryżu Uncle Ben's zmieszanego z groszkiem, marchewką i jajkiem.
Wędzona Kaczka Pancetta to kolejny przepis dla tych, którzy planują samodzielne wykonanie wędlin. Wyjątkowym składnikiem tego przysmaku jest boczek z kaczki, a dzięki temu przepisowi nauczysz się twórczo peklować i wędzić pierś z kaczki. Peklowanie i wędzenie pancetty zajmuje kilka godzin, co czyni ją świetną potrawą do przygotowania, ale można ją dodać do dowolnej potrawy.
Końcowe przemyślenia
Bradley Smoker to marka specjalizująca się w metodach wędzenia żywności i przygotowaniu mięsa, która oferuje jedne z najlepszych wędzarni w mieście. Mamy listę wędzone przepisy oraz porady i wskazówki na naszej stronie internetowej. Wędzenie żywności przy użyciu produktów takich jak nasze Bradley Bisquettes znany jest z tego, że zwykły produkt spożywczy zamienia się w pyszny przepis. Kaczka, podobnie jak inne mięsa, to przede wszystkim smak, a my możemy podsunąć Ci mnóstwo świetnych pomysłów.
Kaczka jest bardzo bogata w różne składniki odżywcze, dlatego bardzo aktywnie uczymy ludzi o różnych sposobach jej przyrządzania. Gotowanie kaczki zajmuje przeważnie dużo czasu, dlatego naprawdę trzeba ją przygotować wcześniej, aby móc cieszyć się nią w gronie rodziny. W naszej ofercie posiadamy różne urządzenia do wędzenia nie tylko mięsa kaczego, ale każdego rodzaju mięsa.
Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.