Owoce morza są doskonałym źródłem białka i innych niezbędnych składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Niektóre z nich obejmują żelazo, witaminy z grupy B i D oraz kwasy omega-3, o których wiadomo, że pomagają obniżyć ciśnienie krwi, wzmacniają rozwój kości i mózgu oraz mają wiele innych korzyści. Jest to jeden z wielu powodów, dla których owoce morza stają się coraz bardziej popularne.
Innym powodem jest to, że owoce morza dobrze komponują się z niemal każdym rodzajem piwa. Dzięki różnym metodom przygotowywania owoców morza istnieją również niezliczone możliwości wyboru idealnego napoju do połączenia. Oto najlepszy przewodnik dotyczący łączenia owoców morza i wołowiny, który przygotowaliśmy, aby pomóc Ci przenieść swoje doświadczenia kulinarne na wyższy poziom.
Palenie owoców morza
Jak każdy inny posiłek, wędzenie owoców morza nie jest skomplikowane. Istnieją również różne techniki wędzenia owoców morza. Od łososia i udek kraba po tilapię – istnieje mnóstwo przepisów na wędzenie, a każdy z nich zapewnia smaczniejszy smak.
Przyjrzymy się niektórym z najlepszych przepisów na owoce morza.
Wędzona ryba
Składniki:
- 4–5 funtów filetów ze skórą (łosoś, makrela, pstrąg, okoń morski, tuńczyk lub żaglica)
- 1/2 szklanki soli lub soli koszernej
- 1 kwarta wody
- 1/2 szklanki białego granulowanego cukru lub jasnego brązowego cukru
- 3 łyżki papryki
- 1 łyżka proszku cebulowego
- 1 łyżka czosnku w proszku
- ½ łyżki cayenne
- 3 łyżki miękkiego masła lub margaryny
- ½ łyżki suszonego tymianku
- świeże zioła do dekoracji (klasyczne to koper, pietruszka, szałwia, tymianek, rozmaryn)
- krążki cytryny (do podania)
Inne elementy, których będziesz potrzebować (są to typowe narzędzia, które mają zastosowanie do prawie wszystkich przepisów na wędzenie owoców morza):
- Palacz jedzenia
- Wielka miska
- Termometr do mięsa
Przygotowanie
W garnku ustawionym na małym ogniu wymieszaj wodę, sól i cukier, aż się rozpuszczą.
Przed włożeniem ryby do solanki na około 6-10 godzin poczekaj, aż ostygnie (w tym czasie rybę przechowuj w lodówce).
Po zakończeniu solenia rybę wyjmij ją z lodówki, opłucz, usmaż i posyp przyprawami.
Rozgrzej wędzarnię do temperatury 200°F (93°C).
Wędź rybę przez około trzy godziny.
Co podawać do wędzonych owoców morza
Wędzone owoce morza można łączyć z kilkoma dodatkami, w tym ziemniakami, sałatką z makaronem, a nawet grillowanymi warzywami. Można go także podawać z różnymi napojami.
Wędzone owoce morza i połączenie piwa
Równie ważne, jak przygotowanie doskonałych przystawek i dodatków, posiadanie odpowiedniego napoju jest kluczowe, aby wydobyć pełny smak owoców morza. Jak wybrać najlepszy napój do wędzonej ryby?
Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci przy łączeniu piwa z wędzoną rybą
Łączenie piwa z dowolnym rodzajem jedzenia polega na wydobyciu z każdego z nich jak największej przyjemności, a aby to osiągnąć, należy wziąć pod uwagę kilka czynników. Należą do nich tekstura, tłuszcz, kwasowość, słodycz, smak i nasycenie dwutlenkiem węgla, żeby wymienić tylko kilka.
W naszym przypadku, ponieważ większość owoców morza ma delikatną lub średnią konsystencję i nie zawiera dużej ilości tłuszczu, opcji do wyboru jest wiele.
Najważniejsze zasady łączenia piwa i ryb
- Ciemne piwa, takie jak stouty i portery
Najlepiej komponują się z zupami na bazie mleka, szczególnie jeśli jesz je w chłodne dni.
- Hoppy lubi ostre
Nie ma wątpliwości, że piwa chmielowe najlepiej komponują się z pikantnymi potrawami. Jeśli lubisz ostre wędzone owoce morza, to jest to najlepsze połączenie. Dzieje się tak dlatego, że gorycz chmielu, a nawet jego smak pozwalają podkreślić pikantność mięsa i nadać mu overdrive.
- Ryby wędzone na gorąco dobrze komponują się z cięższymi piwami słodowymi
To doskonale uzupełnia wędzony smak łososia, zapewniając lekki i wyraźny kontrast. Z drugiej strony łosoś wędzony na zimno smakuje lepiej z czymś ostrym.
- Udka kraba najlepiej komponują się z lagerem lub pilznerem.
Wędzone mięso krabów często jest słodkie i bogate, co wymaga lekkiego, rześkiego i lekko gorzkiego piwa, aby zrównoważyć smak. Może to być piwo jasne, pilzneńskie lub inne, w zależności od upodobań.
- Homar z amerykańskim IPA, belgijskim tripelem lub piwem pszenicznym
Jedną z cech wędzonego homara jest to, że można go łączyć niemal ze wszystkim. Jednakże trzy, o których wspomnieliśmy powyżej, są jednymi z najlepszych, ponieważ przeważnie opierają się na gorzkiej stronie, która z łatwością przecina homara.
- Łosoś najlepiej komponuje się z saisonem, bursztynowym piwem lub IPA
Łosoś znany jest ze swojego bogatego, tłustego smaku, który dobrze komponuje się z wieloma stylami piwa. Ponieważ saison ma owocowy smak i jest mocno nagazowane, jest to jedno z najlepszych piw do łączenia z wędzonym łososiem.
Jak podsumowujemy
Jak wspomnieliśmy wcześniej, przy łączeniu wędzonego jedzenia z jakimkolwiek piwem należy wziąć pod uwagę wiele czynników. Kilka porad i wskazówek Bradleya, które pomogą Ci wybrać idealną kombinację, polega na tym, że w razie wątpliwości wybierz alternatywę. Altbiery są na ogół dobre we wszystkim i nigdy nie można się pomylić, wybierając je.
Sprawdź jeszcze kilka artykułów na temat łączenia mięsa z piwem, winem i koktajlami:
Kompletny przewodnik dotyczący łączenia potraw z grilla i piwa
Pary z grilla i wina dla najlepszych potraw
5 pysznych rodzajów wędzonego mięsa i par koktajlowych
Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.