Boczek to jedno z najpopularniejszych czerwonych mięs, które można dodawać do wielu dań.
Poniżej dowiemy się, czym jest boczek, różne sposoby przygotowania boczku, różnica między boczkiem mielonym a uformowanym oraz jak przygotować oba rodzaje w domu. Na koniec przyjrzymy się również środkom ostrożności, które należy podjąć podczas przygotowań.
Co to jest bekon?
Na bardzo podstawowym poziomie boczek to kawałek peklowanej wieprzowiny, który można jeść samodzielnie lub wykorzystać jako część przepisu. Boczek pochodzi z części świni o dużej zawartości tłuszczu, zwykle z brzucha, grzbietu lub boku. Aby ze świeżego kawałka wieprzowiny zrobić boczek, mięso musi przejść proces peklowania.
Tradycyjny proces peklowania polega na nacieraniu mięsa na sucho solą i innymi przyprawami przez pewien czas. Nazywa się to peklowaniem na sucho i zazwyczaj nadaje mięsu smak i pekluje w celu przygotowania go do przechowywania.
Po peklowaniu boczek jest następnie myty, suszony, a następnie wędzony w celu dodania dalszego smaku. Proces wędzenia może być gorący lub zimny, ale ostatecznym celem jest nadanie smaku, a nie ugotowanie boczku. Rodzaj drewna Bisquettes użytego w wędzarni jest ważnym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę, ponieważ w dużym stopniu wpływa na końcowy smak boczku.
Chociaż uważa się, że boczek suszony na sucho jest smaczniejszy, proces ten jest czasochłonny, dlatego więcej osób preferuje peklowanie na mokro. Tutaj tradycyjne przyprawy są mieszane w celu uzyskania solanki, a następnie boczek pozostawia się do namoczenia. Następnie boczek płucze się, suszy i wędzi.
Po zakończeniu procesu wędzenia boczek jest gotowy do ugotowania.
Tutaj możesz zapoznać się z całym naszym katalogiem artykułów na temat solenia i peklowania mięsa:
Jaka jest różnica między marynowaniem, solankowaniem, marynowaniem i peklowaniem?
Peklowanie i wędzenie mięs do domowego konserwowania żywności
Wskazówki dotyczące solenia i peklowania mięsa do wędzenia
Co to jest uformowany boczek?
Na początku tego artykułu powiedzieliśmy, że bekon nie zawsze jest wytwarzany ze świń. W ostatnich latach różne firmy opracowały produkty, których można używać z dowolnym rodzajem mięsa w celu przygotowania produktu przypominającego bekon, zwanego „bekonem formowanym”.
Produkty te zawierają dodatki, które łączą różne kawałki mięsa w jeden cały kawałek mięsa. W wielu przypadkach są one pakowane jako gotowy do użycia zestaw do przypraw i utwardzania.
Boczek formowany można kupić od ręki, ale można go też przygotować w domu. To drugie zapewni Ci zarówno kontrolę nad tym, co konsumujesz, jak i przestrzeń, w której możesz być tak kreatywny, jak chcesz.
How, aby uformować boczek
Procedura przygotowania uformowanego boczku jest prosta. Najpierw musisz przygotować do gotowania wołowinę, dziczyznę, chude kawałki wieprzowiny, a nawet drób. Jeśli używasz chudej zwierzyny łownej, przygotuj trochę słoniny wołowej lub wieprzowej.
Następnie przygotuj mieszankę przypraw. Możesz użyć tych samych ilości, których używasz do peklowania prawdziwego boczku, w zależności od wielkości kawałka mięsa, którego chcesz użyć. Mięso włóż do maszynki i zmielić na średnim poziomie. Dodaj trochę odtłuszczonego mleka w proszku (NFDM), aby poprawić wilgotność i związanie.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą mieszaninę. Zajmie to 3–5 minut, jeśli używasz miksera, ale może potrwać dłużej, jeśli zrobisz to ręcznie. Następny krok będzie łatwiejszy, jeśli masz pod ręką patelnie foliowe, ale możesz też użyć blachy do gotowania.
Całość szczelnie owiń folią spożywczą, aby mięso mogło łatwiej wyjść. Aby uzyskać lepszy efekt, ułóż patelnie tak gęsto, jak to możliwe. Włóż patelnie do lodówki i daj im odpocząć. Można je przechowywać w dowolnym miejscu od 8 do 24 godzin. To powinno dać mięsu czas na uformowanie ładnej płyty.
Kiedy poczujesz, że płyta jest gotowa, zdejmij folię spożywczą i umieść patelnie na stojaku wędzarni. Wędź uformowany boczek tak, jak zwykle robisz prawdziwy bekon.
Czy uformowany boczek to to samo, co boczek mielony?
Prostą odpowiedzią jest: nie. Dla jasności, boczek mielony pochodzi z prawdziwego boczku i jak widzieliśmy, uformowany boczek można przygotować z dowolnego mięsa.
Możesz cieszyć się mielonym boczkiem w postaci smażonych pasztecików, zmiksować go z burgerem lub klopsem, a nawet użyć go do wzmocnienia sosu do makaronu.
Boczek mielony możesz przygotować w domu, ale możesz też kupić gotowe opakowanie.
Bezpieczeństwo przede wszystkim
Decydując się na zakup boczku formowanego, należy pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, nie można mieć całkowitej pewności, że mięso nie jest skażone szkodliwymi bakteriami. Dokładnie ugotuj boczek.
Po drugie, kupuj wyłącznie żywność z odpowiednimi etykietami. Aby zapewnić bezpieczeństwo żywności, należy również dobrze opisać instrukcje dotyczące przechowywania i gotowania.
Film z przepisem na wędzony boczek
Chcesz przeczytać więcej artykułów na temat bekonu? Sprawdź te:
Jak wędzić boczek na zimno w domu
Co nadaje bekonowi tradycyjny wędzony smak?
Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.