Coraz popularniejsze stają się przepisy i diety bezglutenowe. Wydaje się, że wszyscy stopniowo stają się fanami posiłków bezglutenowych, nawet jeśli nie są one „wrażliwe na gluten”.
Co to jest gluten?
Gluten to grupa białek powszechnie występujących w pszenicy. Gluten jest powszechnie stosowany jako klej do utrzymywania i utrzymywania kształtu innych produktów spożywczych. Dzieje się tak, ponieważ zmieszanie mąki pszennej z wodą daje pastę, gluten, z elastycznymi, elastycznymi i lepkimi białkami. Gluten występuje powszechnie w ciastach i ciastach.
Chociaż jest to powszechnie stosowany składnik, osoby z określonymi objawami i powikłaniami mogą mieć niepożądane reakcje na gluten. Celiakia, alergia na pszenicę i wrażliwość na gluten to najczęstsze przyczyny reakcji na gluten.
Gluten w przyprawach
To z pewnością jedna z najczęściej toczących się dyskusji wśród miłośników przypraw. Wielu twierdzi, że większość producentów przypraw lubi dodawać mąkę w celu rozciągnięcia przypraw. Uważa się również, że dwutlenek krzemu powszechnie stosowany jako środek konserwujący chroniący przyprawy przed tworzeniem się grudek zawiera gluten.
Innym poważnym problemem była możliwość skażenia krzyżowego spowodowanego przyprawami zawierającymi gluten. Może to wynikać z mieszanek przyprawowych, które w większości przypadków zawierają gluten. Większość mieszanek przypraw lub ziół łączy się głównie ze skrobią pszenną, mąką pszenną, białkiem pszennym i okruchami pszenicy, o których wiadomo, że zawierają gluten.
Chociaż wiele firm produkujących przyprawy twierdzi, że ich produkty są bezglutenowe, zalecamy dokładne sprawdzenie składników i etykiet, aby upewnić się, czy są one bezglutenowe.
Czy możesz przygotować własny bezglutenowy pokarm?
Odpowiedź jest absolutna tak! Jedynym gwarantowanym sposobem na uzyskanie przyprawy w 100% bezglutenowej jest przygotowanie własnych past do jedzenia w domu. Jest to również łatwy proces „zrób to sam”, który możesz łatwo wykonać bez większych kłopotów.
Być może zastanawiasz się, jak się do tego zabrać, zwłaszcza jeśli po raz pierwszy słyszysz o domowych bezglutenowych pastach spożywczych. Podzielimy się z Tobą naszą specjalnie opracowaną, prostą procedurą przygotowania własnej bezglutenowej mieszanki przypraw.
Nasza domowa, bezglutenowa pasta do żywności to wygodna, dająca duże możliwości dostosowania i wszechstronna mieszanka, którą można stosować do wielu potraw. Dzięki temu możesz bez obaw gotować swoje ulubione przysmaki. Będziesz także mieć całkowitą kontrolę nad tym, co trafia do wędzarni, zapewniając sobie posiłek bezglutenowy.
Istnieje wiele przypraw, których można użyć jako składników do nacierania bezglutenowej żywności. Poniżej wymieniliśmy niektóre z najlepszych przypraw, które możesz wybrać. Pamiętaj, wybieraj przyprawy, które dobrze komponują się z rodzajem przygotowywanej potrawy. Radzimy również dokładnie sprawdzić dostępne opcje i ich wykorzystanie, aby mieć pewność, że wybierzesz najlepsze składniki, które najlepiej odpowiadają Twoim gustom i preferencjom.
Lista przypraw
- Sól – to zdecydowanie numer jeden, którego nigdy nie powinieneś przegapić w żadnym ze swoich przypraw. Zalecamy sięganie po sól morską, szczególnie ze względu na jej bogatszy skład mineralny.
- Czosnek – zalecamy zbieranie czosnku wyprodukowanego z suszonych nasion czosnku.
- Pieprz czarny – kolejna powszechnie stosowana przyprawa. Preferujemy użycie czarnego pieprzu w proszku z ziaren pieprzu.
- Proszek cebulowy – to wygodny, ekstra naturalny aromat, którego potrzebujesz do wszystkich rodzajów potraw. Dobrze komponuje się również z innymi przyprawami, takimi jak czosnek w proszku, aby uzyskać różnorodne pikantne przyprawy.
- Rozmaryn – to śródziemnomorskie zioło słynie z dodawania dodatkowego aromatu.
- Tymianek – to jedna z najlepszych przypraw do nacierania. Najlepiej komponuje się z różnymi rodzajami mięsa, takimi jak kurczak, wieprzowina i jagnięcina.
- Suszona musztarda – to jedna z najlepszych przypraw, które można dodać do pasty do nacierania potraw, aby dodać jej znajomego aromatu.
- Proszek z nasion kolendry – znany również jako proszek z kolendry, to prawdopodobnie uniwersalna przyprawa, którą zalecamy dodać do swojej listy najlepszych przypraw.
- Papryka wędzona – przyprawa ta jest powszechnie wytwarzana z suszonych, wędzonych i rozdrobnionych papryczek pimento.
Porcja: 80 łyżeczek
Składniki
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżeczki proszku cebulowego
- 6 łyżek soli
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 6 łyżek mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki suszonej musztardy
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 3 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
Jak przygotować
- Wszystkie składniki wlać do pojemnika miksującego i wymieszać do idealnego połączenia.
Gotowy do użycia produkt jest gotowy do użycia. Można go stosować do pieczeni wołowych, steków i pieczeni wieprzowych.
Świeżo zmieszany bezglutenowy nawóz spożywczy powinien służyć Ci przez okres do sześciu miesięcy, zachowując tę samą jakość. Dzieje się tak głównie wtedy, gdy użyłeś mielonych przypraw lub suszonych ziół – w takim przypadku możesz w razie potrzeby podwoić przepis.
Chcesz poznać więcej informacji na temat przekąsek mięsnych? Nie szukaj dalej niż nasze artykuły na temat:
3 domowe pasty, które przeniosą Twojego wędzonego kurczaka na wyższy poziom
Słynne rodzaje rub w połączeniu z pysznymi przepisami
Co to jest pocieranie, dlaczego i jak to zrobić?
Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.