W dzisiejszym świecie, w którym koszty życia stale rosną, każdy stara się zaoszczędzić dodatkowego dolara, minimalizując swoje wydatki. Często oznacza to wybranie tańszych opcji, od posiłków po odzież i inne artykuły pierwszej potrzeby. Nie musisz się jednak martwić, że zrujnujesz swoje wrażenia z gotowania i smak jedzenia. W tym artykule przyjrzymy się, jak wędzić tani stek na soczysty, delikatny kawałek.
Choć bardzo kochamy i lubimy steki, nie możemy sobie pozwolić na to, aby każdy kawałek był żeberkiem lub polędwicą w paski. Czasami kończymy na steku z flanki lub ze spódnicy i nie mamy pojęcia, jak zastosować magię i przekształcić nasz tani kawałek w smaczniejszy posiłek. Co więc robimy z tanimi kawałkami wołowiny?
Jak wędzić tani stek na soczysty, delikatny krój
W przeciwieństwie do niektórych najlepszych steków, tańsze steki są mniej delikatne, co jest jednym z powodów, dla których wiele osób boi się ich gotowania. Można go jednak łatwo wymienić i nadal mieć smaczny posiłek.
Niektóre z najlepszych, tańszych kawałków obejmują stek z karkówki, drobną polędwicę, górną polędwicę, flankę, końcówkę polędwicy i czapkę z górnej części.
Przygotowanie
Sposób przygotowania steku, począwszy od krojenia aż po przyprawianie, wpływa na smak i zapach wołowiny, dlatego każdy proces jest niezwykle ważny.
Przyjrzymy się niektórym metodom przygotowania taniego steku przed wędzeniem.
1. Starzenie się
Starzenie się sprawia, że mięso staje się delikatne, ponieważ tkanka łączna w mięśniach zaczyna się rozpadać, co nadaje mu znacznie bardziej pożądaną konsystencję. Dojrzałe mięso ma również wzmocniony smak.
Jednym ze sposobów obejścia tego problemu jest użycie marynaty sztucznie dojrzewającej. Jest to proces starzenia mięsa polegający na częściowym usunięciu wody ze steku i pozostawieniu całej reszty.
Składniki na marynatę imitującą dojrzewanie:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka MSG
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sera pleśniowego
- 1 łyżka prażonego czosnku, posiekanego
- ½ łyżeczki pasty z anchois
Proces:
- W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Rozlej marynatę do kilku torebek, włóż do nich steki i zamknij próżniowo.
2. Dodawanie soli
Możesz także dodać sól do steku i posypać ją dookoła.
Sól powoduje rozdzielanie włókien mięśniowych i wyciąganie z mięsa naturalnych soków. W ten sposób powstaje solanka, która jest następnie ponownie wchłaniana, wydobywając z mięsa pyszny, mięsisty smak. Sól w równym stopniu pomaga zmiękczyć białka, dzięki czemu stek będzie mniej gumowaty.
Kluczem jest tutaj upewnienie się, że każda część jest posypana solą, a nie tylko niewielką jej ilością. Całkowicie posyp mięso solą i włóż stek do lodówki na około godzinę, a następnie opłucz.
3. Punktacja cięcia
Nacinanie mięsa jest pomocne zwłaszcza przy dodawaniu marynaty, gdyż pozwala na jej wchłonięcie. Przygotowując tani stek, nacięcie wołowiny sprawi, że będzie ona delikatna, co umożliwi prawidłowe ugotowanie, ponieważ uszkodziłeś włókna mięśniowe, co pomaga rozluźnić mięso.
4. Technika próżniowa (znana również jako sous vide)
W tym miejscu wystarczy podgrzać cały kawałek mięsa w kontrolowanym środowisku przed obsmażeniem.
Jak się do tego zabrać:
Podgrzej wodę do temperatury około 57 °C i zanurz stek w bojlerze na około godzinę. Dzięki temu mięso osiągnie preferowany poziom wysmażenia i stanie się delikatne.
Stek do palenia
Czego będziesz potrzebować:
- Palacz jedzenia
- stek
- Sól
- Pieprz (można dodać inne przyprawy)
Wskazówki:
- Rozgrzej wędzarnię do temperatury 107 °C.
- Włóż stek do miski, posyp mięso solą, pieprzem i innymi przyprawami.
- Włóż stek do wędzarni i gotuj, aż będzie dobrze wysmażony. Aby uzyskać najlepszy smak, pamiętaj o użyciu Bradley Bisquettes.
- Wyjmij stek z wędzarni, odstaw na 10–15 minut, a następnie podawaj.
Jak długo wędzić stek
Przy ustalaniu czasu gotowania steku ma znaczenie kilka czynników. Należą do nich krój i grubość, konsystencja temperatury wędzarni oraz rodzaj steku.
Jeśli pokroiłeś wołowinę na grubsze kawałki, zalecamy dać jej więcej czasu, aby była dobrze ugotowana. Aby uniknąć zgadywania, ważne jest, aby mieć przy sobie dokładny termometr, który wskaże, kiedy stek będzie gotowy.
Końcowe przemyślenia
Ponieważ ceny wołowiny stale rosną i coraz trudniej jest zdobyć najlepsze kawałki steku, nadal możesz cieszyć się niesamowitymi wrażeniami z palenia. W zależności od tego, jak dobrze lubisz wysmażone mięso, możesz także zmodyfikować powyższe przepisy.
Sprawdź jeszcze kilka artykułów o stekach tutaj:
5 Temperatury i czasy wypieczenia steków
Sposób, w jaki powinieneś zmiękczać stek
Jak ugotować idealny stek z Nowego Jorku
Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Witryna poświęcona paleniu żywności Bradley Smoker