How to Smoke a Whole Chicken

Jak palić Cały kurczak

Posted on: January 11, 2023



Ze wszystkich potraw, które paliłem przez lata, jednym z moich ulubionych musi być cały kurczak. Jasne, uwielbiam żebra, mostek, ciągnięta wieprzowina i wędzone poppers jalapeño, ale palenie całego kurczaka jest po prostu niesamowite!

Ze wszystkich potraw, które paliłem przez lata, jednym z moich ulubionych jest cały kurczak. Jasne, uwielbiam żeberka, mostek, szarpaną wieprzowinę i wędzone papryczki jalapeño, ale wędzenie całego kurczaka jest po prostu niesamowite!

Nie tylko wytworzy bardzo soczystego ptaka, który jest super delikatny, ale także będzie miał wspaniały napar dymu. Co więcej, jest to szalenie proste w wykonaniu i wymaga niewielkiego monitorowania.

Rozmiar kurczaka wpływa na czas wędzenia

Jeśli zdecydujesz się spróbować, upewnij się, że dostaniesz ładnego, świeżego ptaka. Ponadto wybierz taki, który waży około 3 1/2 funta. Świetnie nadają się do wędzenia, gdyż zapewnią całej rodzinie odpowiednią ilość mięsa. Oczywiście istnieje możliwość wykorzystania mniejszego lub większego ptaka. Należy jednak pamiętać, że wielkość kurczaka ma wpływ na czas wędzenia.

Całe lub przekrojone na pół

Chociaż zazwyczaj kurczaki wędzone są w całości, możliwe jest również przecięcie ptaka na pół. Skróci to nieco czas palenia, ale nie tak bardzo, jak mogłoby się wydawać.

Aby podzielić kurczaka na pół, przekrój go wzdłuż pomiędzy piersiami. Zrób to w jamie i wzdłuż grzbietu/kręgosłupa ptaka. Ważne jest, aby połówki kurczaka ułożyć skórą do góry na stojakach wędzarniczych.

Bądź hojny w przyprawach

Obfite natarcie przypraw przed paleniem jest koniecznością. W rezultacie przyprawy przedostaną się do mięsa ptaka wraz z dymem. Co więcej, nada mu wspaniałego, wyrazistego smaku.

Poniżej znajdziesz kilka różnych przepisów na przyprawy, a każdy z nich jest dobry dla 3-funtowego kurczaka. Można go natrzeć bezpośrednio na skórę kurczaka, a także posmarować skórę odrobiną oleju lub roztopionego masła, tuż przed natarciem przyprawy.

Nacieranie ziołami i czosnkiem

Wszystko, co musisz zrobić, to wymieszać w misce dwa łyżeczki czosnku w proszku, dwie  łyżeczki suszonego oregano, jedna łyżeczka suszonego tymianku, jedna tłyżka suszonej pietruszki, jedna łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.

Słodko-pikantny Rub Chipotle

Aby przygotować to nacieranie, będziesz potrzebować dwóch łyżeczki proszku chipotle, dwie łyżeczki wędzonej papryki, jedna łyżeczka czosnku w proszku, 1/2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki kolendry, jedna łyżeczka soli i dwie łyżeczki brązowego cukru.

Marokańska przyprawa do smarowania

Aby uzyskać marokańską przyprawę, po prostu wymieszaj jedną łyżeczka papryki i jedna łyżeczka soli. Następnie dodaj Po 1/2 łyżeczki każdej z przypraw: cayenne, kminku, mielonego cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu i mielonych goździków.

Kurczaki przyprawione, włóż je z powrotem do lodówki, aż wędzarnia Bradley osiągnie odpowiednią temperaturę.

Wybierz swoje ulubione drewno i uruchom wędzarnię

Uruchom Bradleya, używając wybranych drewnianych biszkietów. Chociaż prawie wszystkie biszkiety z drewna będą się świetnie sprawdzać, moje ulubione do kurczaka to hikora, orzech pekan, klon i dąb whisky.

Idealna temperatura do wędzenia kurczaka to około 250 F. Najlepiej ustawić temperaturę w zakresie 250-275 F, ponieważ dodanie jednego lub więcej całych kurczaków do wędzarni spowoduje początkowo niewielki spadek temperatury.

Kiedy wędzarnia osiągnie temperaturę 250-275 F, nadszedł czas, aby umieścić kurczaka(-y) na stojakach wędzarniczych i włożyć do Bradleya.

Cyfrowy termometr pomaga określić stopień wysmażenia

Zamknij drzwi i pozwól Bradley Smoker zrobić resztę! Czas wędzenia kurczaków różni się znacznie w zależności od wielkości ptaka. Dlatego najlepiej monitorować temperaturę wewnętrzną ptaka, aby określić, czy jest gotowy.

Za pomocą termometru cyfrowego z sondą temperatury wbij sondę w udo kurczaka. Jeśli poprowadzisz kabel sondy przez górny otwór wentylacyjny Bradleya, będziesz mógł stale monitorować temperaturę kurczaka, nawet przy zamkniętych drzwiach.

Pozwól mu odpocząć przed podaniem

Kurczak będzie w pełni ugotowany, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 55 F. Teraz możesz go wyjąć z Bradleya. W przypadku kurczaka o wadze 3 1/2 funta może to zająć około 3-4 godzin, a może trochę więcej.

Przed rzeźbieniem odczekaj około 5 minut. Można je pokroić w ćwiartki i podać, a mięso można pokroić w plasterki i wykorzystać do wrapów, sałatek i nie tylko. Tusza kurczaka świetnie nadaje się również do przygotowania bulionów do zup!

autorstwa Steve’a Cylki