Obecnie dostępnych jest mnóstwo gotowych, wstępnie zmieszanych mieszanek przypraw i ściereczek, które można przetestować i spróbować. Ale po co zawracać sobie głowę, skoro możesz po prostu przygotować swój własny, niestandardowy nacieracz, idealnie dopasowany do Ciebie i tego, co gotujesz? Za trudne, mówisz? Cóż, błagam, żeby było inaczej. Dzięki tej formule wykonanie własnego charakterystycznego suchego wcierania powinno być dość proste.
Cukier, sól i czerwona papryka – kluczowe składniki
Trzy główne składniki każdego suchego nacierania to cukier, sól i czerwony pieprz. Tylko z tych trzech składników możesz zrobić proste pocieranie. Cukier pomaga wytworzyć zewnętrzną korę na mięsie. Sól wyciąga wilgoć, tworząc powłokę na zewnątrz mięsa, a także wzmacnia naturalny smak samego mięsa (sprawiając, że smak wołowiny jest bardziej mięsisty, a kurczak bardziej kurczakowy). Wreszcie pieprz wniesie trochę ciepła na imprezę, a także atrakcyjny czerwony kolor.
Nie trzymaj się podstaw. Eksperymentuj z innymi przyprawami
Jeśli chodzi o sól, uważam, że sól koszerna lub sól morska zapewni najbardziej spójny i pożądany produkt końcowy. Jeśli chodzi o cukier, masz tutaj kilka opcji. Unikam białego cukru, ponieważ ma on tendencję do przypalania się w wyższych temperaturach, np. na grillu.
Inne opcje to brązowy cukier, cukier surowy, melasa, miód lub syrop klonowy, w zależności od tego, który komplement pasuje do mięsa i smaków, które wybierzesz. Jeśli chodzi o paprykę czerwoną, możesz wybrać bardzo łagodną, np. słodką lub wędzoną paprykę, albo średnio pikantne chili w proszku. Jeśli jednak chcesz pełnego ciepła, wybierz proszek cayenne lub kombinację którejkolwiek z tych przypraw.
To podstawy, ale nie poprzestawajmy na tym. Dodaj kilka unikalnych smaków i przypraw, aby trochę wymieszać. Oto kilka pomysłów do wypróbowania:
Kminek
Czarny pieprz
Biały pieprz
Czosnek w proszku
Curry w proszku
Kolendra
imbir w proszku
Cynamon
Piment
Szałwia
Oregano
tymianek
Idealne proporcje to 8 części cukru, 3 części soli, 1 część czerwonej papryki i 1 część wszystkiego, czego dusza zapragnie! Należy jednak wziąć pod uwagę kilka zmian, takich jak stosunek soli do cukru. Wyższy stosunek soli do cukru jest najlepszy w przypadku mięs o silniejszym smaku i białek, takich jak wołowina, dziczyzna lub ryby. Z drugiej strony, wyższy stosunek cukru do soli będzie lepiej pasował do łagodniejszych potraw, takich jak kurczak czy wieprzowina. Poza tym pozwól swojej kreatywności latać!