How to Brine Pachanga Using a Low-Salt Poultry flavoured Brine

Jak solanka pachanga za pomocą niskiego soli Solanka o smaku drobiu

Posted on: March 04, 2022
Read time: Read Time: 10 min



Połącz tekst z obrazem, aby skupić się na wybranym produkcie, kolekcji lub poście na blogu. Dodaj szczegóły dotyczące dostępności, stylu, a nawet opublikuj recenzję.

Solenie to prosty, ale pyszny sposób przygotowania mięsa, dzięki któremu jest ono delikatniejsze, soczyste i soczyste jeszcze przed przygotowaniem. Zanim przejdziemy do solanki, porozmawiajmy o tym, czym właściwie jest. Solenie to w zasadzie proces zanurzania mięsa lub drobiu w roztworze. Roztworem jest zwykle sól i woda, ale może ona również zawierać niewielką ilość soli, tak jak w tym przepisie.

Podczas solenia słona woda i mięso łączą się, zatrzymując płyn w mięsie, dzięki czemu nie może on odparować podczas gotowania. W rezultacie powstaje soczysty i delikatny kawałek mięsa lub drobiu. Niektórzy ludzie często mylą zalewanie z marynowaniem i ważne jest, aby zrozumieć różnicę. Podczas gdy solanie ma głównie na celu zapewnienie wilgoci, użycie marynaty dodaje smaku.

Podzielimy się dwoma z naszych ulubionych i najpopularniejszych przepisów na solankę o niskiej zawartości sodu, jednym, który najlepiej sprawdza się w przypadku kurczaka, oraz innym uniwersalnym przepisem na solankę drobiową i wieprzową. Więc zacznijmy.

Solanka z Kurczaka

Zanim wejdziesz do kuchni i zaczniesz przygotowywać solankę, oto składniki, których będziesz potrzebować:

  • 1 galon ciepłej wody
  • 3/4 szklanki soli koszernej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

Po zebraniu składników wykonaj następujące czynności:

  1. Zacznij od nalania wody do pojemnika. Upewnij się, że pojemnik jest 2 razy większy od objętości wody.
  2. Następnie dodajemy sól, cukier, sos sojowy i oliwę z oliwek.
  3. Mieszaj mieszaninę, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
  4. Po zakończeniu mieszania odstawić solankę do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
  5. Teraz chwyć kurczaka i umieść go w solance.
  6. Przykryj i włóż pojemnik do lodówki na 2 godziny, jeśli używasz piersi bez skóry i na 4 godziny, jeśli używasz piersi z kością. Jeśli jest to cały kurczak, zostaw go w lodówce na noc.
  7. 1 galon solanki wystarczy na 6 funtów całego kurczaka lub kawałków kości. Może również pomieścić do 10 funtów piersi z kurczaka bez skóry i kości.

Jest to bardzo prosty i skuteczny przepis na solankę o niskiej zawartości sodu, którą można łatwo przygotować do zamarynowania kurczaka w solance. Wartości odżywcze dla tego przepisu są następujące: kalorie 182,5, węglowodany 24,7 g, cholesterol 0 mg, tłuszcz 9 g, błonnik 0,3 g, białko 2 g, tłuszcze nasycone 1,2 g, sód 13209,3 mg, cukier 22,7 g.

Uniwersalna łagodna solanka do drobiu i wieprzowiny

Kolejny przepis na solankę jest uniwersalny dla praktycznie wszystkich rodzajów drobiu i wieprzowiny. Jest łagodna i doskonale solankuje mięso, zwłaszcza jeśli wrzucasz je na grill lub do wędzarni. Solanka ta zapewnia soczyste i delikatne mięso. Oto składniki, których będziesz potrzebować:

  • 1/4 szklanki soli koszernej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kwarta wody

Jak widać do przygotowania tej solanki potrzeba tylko kilku składników, więc powinien to być po prostu uczciwy proces. Oto jest:

  1. Zacznij od zmieszania zimnej wody z solą i cukrem.
  2. Mieszaj mieszaninę, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.
  3. Zanurz mięso w niereaktywnym pojemniku (np. plastikowym).
  4. Zakręć pojemnik i włóż do lodówki.
  5. Użyj 1 litra solanki na funt mięsa, pamiętaj, aby nie przekroczyć 2 galonów.
  6. Czas solenia wynosi 1 godzinę na funt. Upewnij się jednak, że nie jest to mniej niż 30 minut i nie więcej niż 8 godzin.
  7. Bardzo ważne jest, aby upewnić się, że mięso nie jest zamrożone.

Solanka jest prosta, a kiedy już ją przygotujesz, masz gwarancję najsoczystszego mięsa na świecie. Informacje odżywcze dla tej solanki są następujące: kalorie 97,5, sód 2832,2 mg, węglowodany 25,2, cukier 25,1.

Istnieje nieskończona liczba innych przepisów i łatwo jest zasolić własnego kurczaka i drób. Niektóre przepisy zalecają włożenie kurczaka z solanką do lodówki na co najmniej 8 godzin do 24 godzin, a wiele z nich zaleca opłukanie kurczaka przed wrzuceniem go do wędzarni. Ostatecznie wszystko zależy od Twoich preferencji.

A jeśli z jakiegoś powodu nie możesz się zdecydować, na jaką solankę się zdecydujesz, lub jeśli nigdy wcześniej nie soliłeś mięsa lub drobiu, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie 2 najlepsze i najsmaczniejsze przepisy na początek przygody z solankowaniem . Jesteśmy pewni, że będzie Ci smakować i wrócisz po ten sam przepis.

Końcowe przemyślenia

Te dwie solanki dodają soli w odpowiednich ilościach bezpośrednio do kurczaka lub innego mięsa i przechowują je w lodówce przez idealną ilość czasu. Efektem końcowym jest soczysty, soczysty i delikatny drób, który przekroczy wszelkie Twoje oczekiwania.

Tutaj możesz zapoznać się z całym naszym katalogiem artykułów na temat solenia i peklowania mięsa:
Jaka jest różnica między marynowaniem, solankowaniem, marynowaniem i peklowaniem?
Peklowanie i wędzenie mięs do domowego konserwowania żywności
Wskazówki dotyczące solenia i peklowania mięsa do wędzenia

Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.