Właśnie kupiłeś wędzarnię Bradley! Witamy w cudownym świecie palenia. Zanim użyjesz nowej wędzarni, musisz ją sezonować. Kontynuuj czytanie naszego przewodnika, jak sezonować wędzarnię Bradley w 7 prostych krokach.
Przyprawianie nowej wędzarni przygotowuje ją do gotowania, spalając wszelkie pozostałości po procesie produkcyjnym, takie jak oleje maszynowe i kurz. Dobra wiadomość jest taka, że jest to jednorazowy proces, który zajmuje tylko około dwóch godzin!
Jeśli przejrzałeś już instrukcję, być może zauważyłeś, że jest tam wzmianka o „przyprawianiu wędzarni” przed faktycznym wędzeniem pierwszego kawałka mięsa.
Wskazówka dla profesjonalistów: Przed rozpoczęciem sezonowania upewnij się, że miska na wodę i wędzarnia są puste!
Przyprawianie wędzarni jako pierwszy krok!
Na początku sezonowanie wędzarni może wydawać się frustrującym procesem. Rozumiem. W lodówce znajduje się duży wybór żeberek, karkówki i mostka, gotowych do włożenia do wędzarni, ale teraz okazuje się, że wędzarnię należy doprawić.
Pospiesz się! Cóż, nie martw się, przyprawianie wędzarni nie zajmie dużo czasu, a w ciągu kilku godzin będzie gotowa, aby spełnić wszystkie Twoje marzenia o paleniu!
Nauczyć się jak Pora roku!
Wędzarnia Bradley jest produktem zupełnie nowym i ściany wewnętrzne powinny być całkowicie czyste. Dlatego przyprawienie wędzarni spowoduje, że ściany i wnętrze wędzarni utworzy się cienka warstwa dymu. Powoduje to wytworzenie zamkniętego środowiska dymu, które zapewni lepszy smak dymu temu, co palisz.
Z biegiem czasu ilość dymu na ścianach będzie się zwiększać. W rezultacie zmieni się z błyszczącego aluminium w zwęgloną czarną powłokę. Jest to mile widziane osiągnięcie, ponieważ nie tylko pokazuje, że jesteś weteranem palacza, ale wtedy Twoje mięso będzie miało również doskonały smak dymu!
Jak więc sezonować wędzarnię? Właściwie jest to całkiem proste. Postępuj zgodnie ze wskazówkami krok po kroku, jak sezonować wędzarnię Bradley w 7 prostych krokach!
- Upewnij się, że zakończyłeś składanie wędzarni zgodnie z instrukcją.
- Napełnij metalową miskę wodą i umieść ją wewnątrz wędzarni, gdzie biszkiety spadają z palnika.
- Umieść wszystkie stojaki wędzarni na swoim miejscu wewnątrz wędzarni.
- Ustaw górny otwór wentylacyjny na półotwarty.
- Umieść 8 drewnianych biszkietów w zbiorniku. Tak naprawdę nie ma znaczenia, jakiego smaku drewna użyjesz.
- Włącz wędzarnię i ustaw temperaturę na 250 F.
- Zamknij drzwi i pozwól wędzarni parzyć przez 2 – 2 1/2 godziny.
Podsumowując
Otóż to.
Przyprawianie wędzarni jest takie proste. Po włączeniu wędzarni Bradley Smoker na 2–2,5 godziny jest ona gotowa do użycia. Ściany, wnętrze i regały zostały wysezonowane. Przyprawianie nowej wędzarni powoduje wypalenie wszystkich olejów i zanieczyszczeń zebranych lub pozostałych po produkcji. To proces, który MUSISZ wykonać przed ugotowaniem pierwszych pysznych mięs!
Teraz czas na pierwszego papierosa. Co to będzie? Żeberka? Mostek? Łosoś? Och, możliwości są nieograniczone!
Miłego palenia!