How to prepare RUBs for food smoking

Jak przygotować Pocieranie do palenia jedzenia

Posted on: January 10, 2023



Każdy, kto chce poważnie podchodzić do palenia, musi nauczyć się wartości nakładania wcierania do mięsa, zanim trafi do palacza. Przyprawy wcierane na powierzchnię mięsa są w rzeczywistości jednym z najważniejszych aspektów procesu palenia.

Każdy, kto chce poważnie podejść do palenia, musi poznać wartość pocierania mięsa, zanim trafi ono do wędzarni. Przyprawy nacierane na powierzchnię mięsa są właściwie jednym z najważniejszych aspektów procesu wędzenia.

Wykonaj test i przekonaj się sam

Spróbuj wypalić dwa żeberka: jeden z wcieraniem, a drugi bez niczego. Po uwędzeniu posmaruj oba sosem BBQ i posmakuj. Żeberka z dodatkiem przypraw są o wiele lepsze, ponieważ mają znacznie głębsze smaki i złożoność.

To bez wątpienia udowodni każdemu wartość i znaczenie dodawania przypraw i przypraw do mięsa przed wędzeniem.
Czym zatem jest nacieranie i jak w ogóle najlepiej nakładać te przyprawy na mięso?

Trzy części pocierania

Mieszanka przypraw

Mieszanka przypraw jest tym, co naprawdę odróżnia jedno pocieranie od drugiego. Istnieją podstawowe przyprawy, takie jak papryka, czosnek w proszku i czarny pieprz, które są dobre z prawie każdą mieszanką lub nacieraniem. Inne to bardziej specyficzne przyprawy i niekoniecznie pasują do każdego mięsa i owoców morza.

• Zioła takie jak tymianek, oregano, bazylia i inne doskonale nadają się do kurczaka i owoców morza. Poza tym mogą działać jako mieszanka do nacierania ziołami i czosnkiem, a nawet nacierania Cajun.

• Spróbuj poeksperymentować z egzotycznymi przyprawami: cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową. A ponieważ są odważne, używaj ich ostrożnie. Świetnie nadaje się do suszonych przypraw i marokańskich smaków, już niewielkie ilości mogą zapewnić wspaniały smak jagnięcinie i innym mięsom.

• Aby zapewnić zupełnie inną warstwę smaku i ciepła, użyj proszku cayenne i chipotle. Może to być skuteczne w przypadku wędzenia praktycznie każdego mięsa i owoców morza.

Sól i słodycz

Sól jest prawdopodobnie najważniejszą przyprawą podczas gotowania prawie wszystkiego. Wędzenie mięsa lub owoców morza nie jest wyjątkiem. Sól budzi smaki, które można znaleźć zarówno w nacieraniu, jak i w mięsie.

Nie tylko intensyfikuje słodycz i przeciwdziała goryczy, ale ma także działanie lecznicze na mięso i owoce morza. Powoduje to jeszcze jedną warstwę głębi i złożoności podczas palenia.

Poziom słodyczy w pocieraniu jest prawdopodobnie niedoceniany, ponieważ cukier ma zdolność przyciągania wszystkich przypraw do siebie i równoważenia smaków.

Być hojnym!

Co więcej, mięso o dużej zawartości nacierania i wędzone nisko i powoli tworzy zewnętrzną warstwę karmelizowaną z cukrów zawartych w nacieraniu. Ta „kora” ma intensywny aromat dymu i słodyczy i jest wysoko ceniona przez każdego poważnego palacza.

Upewnij się, że nałożyłeś odpowiednią ilość nacierania mięsa, które wędzisz. Ważne jest, aby mięso po dodaniu do wędzarni było zasadniczo pokryte nacieraniem. Wzbogaci smaki i rozwinie niesamowitą korę na zewnętrznej powierzchni mięsa.

Rub oznacza pocieranie

Nakładanie mieszanki przypraw na mięso nie polega na zwykłym posypaniu. Nie wystarczy posypać mięso przyprawami lub po prostu wymieszać je z mięsem. Mieszanki te nie bez powodu nazywane są pocieraniem. Ważne jest, aby faktycznie wetrzeć przyprawy w mięso.

Włóż tam ręce i pocieraj przyprawy tam i z powrotem po powierzchni mięsa. Pomaga to przyprawom wnikać w mięso i naprawdę maksymalizuje smak.

Niektóre mięsa, np. łopatka wieprzowa, mają szczeliny, dlatego ważne jest, aby dokładnie rozetrzeć przyprawy w każdym zakamarku mięsa. W przypadku osób o wrażliwej skórze konieczne może być noszenie rękawiczek lateksowych, ponieważ papryka może działać drażniąco na dłonie.

Niech odpocznie

Podobnie jak w przypadku marynaty, przed wędzeniem najlepiej pozostawić przyprawy na mięsie. Mięso po natarciu mieszanką przypraw ponownie wkładamy na chwilę do lodówki.

Kiedy przyprawy osadzają się na mięsie, zostają wciągnięte, wzmacniając smak. Trzymaj w lodówce co najmniej godzinę, a najlepiej dwie, trzy i jeśli to możliwe, całą noc. Sól w nacieraniu będzie miała działanie peklujące na mięso lub owoce morza podczas marynowania.

Przepisy

Krem Steve's BBQ

To jest mój ulubiony zabieg. Szczególnie dobre nie tylko do żeberek wieprzowych i pieczeni z łopatki i tyłka wieprzowego, ale także do mostka z kurczaka i wołowiny. Robię go w dużych ilościach, bo używam go cały czas.

Wystarczy sprawdzić potrzebne składniki, wymieszać je ze sobą i przechowywać w szczelnym pojemniku. Idealny do stosowania do wieprzowiny, kurczaka i wołowiny.

Składniki:  ½ szklanki soli i pieprzu, Papryka – ¾ szkl.; Mielony czarny pieprz – ¼ szklanki; pieprz cayenne – 3 łyżki; Tymianek – 2 łyżki; Musztarda sucha – 2 łyżki; Kminek – 2 łyżki i Szałwia – 1 łyżka

Ragin' Cajun Rub

To nacieranie jest doskonałe do owoców morza. Wrzuć trochę surowych, obranych krewetek do tego nacierania, a następnie wrzuć je do Bradleya, aby uzyskać przyjemny dym. Niesamowity!

Będziesz potrzebować 2 łyżki papryki, jedną łyżkę czosnku w proszku, jedną łyżkę suszonego oregano, jedną łyżkę suszonego tymianku, jedną łyżkę bazylii, sól i czarny pieprz, dwie łyżeczki pieprzu cayenne, dwie łyżeczki białego pieprzu, dwie łyżeczki sproszkowanej cebuli i dwie łyżeczki białego cukru.

Instrukcje

Wystarczy wymieszać składniki i przechowywać je w szczelnym pojemniku, takim jak słoik. Dobrze komponuje się z krewetkami, kurczakiem, wieprzowiną i innymi mięsami.

Marokańska przyprawa do smarowania

Doskonały nacieracz do jagnięciny i kurczaka, zapewniający egzotyczny smak komponujący się z dymem.

Będziesz potrzebował Po 1 ½ łyżki papryki i białego cukru. Następnie dodaj po łyżce każdej z następujących przypraw: Kminek, Corandra, mielony kardamon, mielony cynamon, mielone goździki, mielona gałka muszkatołowa i Pieprz cayenne.

Instrukcje

Wszystko, co musisz zrobić, to wymieszać składniki i przechowywać je w szczelnym pojemniku. Sugerujemy na przykład słój. Używaj do jagnięciny, kurczaka i nie tylko.

autorstwa Steve’a Cylki