Mostek jest uważany za jeden z najtrudniejszych do przyrządzenia rodzajów wołowiny. Mostek to twardy, muskularny kawałek mięsa, który wymaga niskiego i powolnego gotowania. Wiele osób spędza dużo czasu wędząc mostek, co czasami nie odzwierciedla efektu gotowania. Niektóre przepisy sprawiają, że gotowanie mostka jest trudnym zadaniem i może być jeszcze większym wyzwaniem, jeśli dopiero zaczynasz grillować lub gotować na świeżym powietrzu.
Biorąc to wszystko pod uwagę, nie ma wątpliwości, że doskonale wędzony mostek sprawi, że będziesz miał ochotę na więcej. To jedna z najbardziej wystawnych propozycji na grilla. Oto kilka wskazówek, dzięki którym mostek będzie tak pyszny, jak to tylko możliwe.
Wybierz wysokiej jakości mięso
Wędzenie najlepszego mostka rozpoczyna się od odpowiedniego doboru mięsa. Jakość wybranego mięsa ma bezpośredni wpływ na ogólny wynik gotowania, w tym na smak i konsystencję. Aby dokonać właściwego wyboru, musisz poznać różne gatunki mięsa.
Klasyfikacja mięsa odbywa się na podstawie stopnia marmurkowatości i dojrzałości zwierzęcia. Trzy najbardziej godne uwagi gatunki mięsa to Select, Choice i Prime, czyli w odpowiedniej kolejności od najniższej do najwyższej. Na pewno będziesz chciał trzymać się najlepszych kawałków, aby uzyskać najlepsze wrażenia kulinarne.
Przytnij mostek, aby uzyskać lepszą delikatność
Aby zapewnić prawidłowe gotowanie, konieczne jest odcięcie wszystkich dużych i grubych kawałków tłuszczu, często uważanych za „twardy tłuszcz”. Twardy tłuszcz nie wytapia się podczas gotowania i może mieć wpływ na bezpośrednie przyprawianie mięsa.
Przycinanie mostka jest również konieczne, aby usunąć nieatrakcyjne krawędzie mięsa, które mogą sprawić, że produkt końcowy będzie wyglądał mniej atrakcyjnie. Będziesz chciał przyciąć mostek, aż zaczniesz widzieć czerwoną część mięsa.
Zalecamy również prawidłowe i ostrożne przycinanie, aby mieć pewność, że na mostku pozostanie wystarczająca ilość tłuszczu potrzebnego do utrzymania smaku i utrzymania wilgoci przez cały proces gotowania. Grubą czapkę należy szybko odciąć, ale pamiętaj, aby pozostawić równą warstwę o grubości ćwierć cala.
Pocieranie mostka
Do palenia mostka nie potrzeba nic więcej niż soli, pieprzu i czosnku. Jest to również kawałek mięsa do wędzenia, który można w dużym stopniu dostosować do indywidualnych potrzeb. Możesz dodać więcej smaków według własnych upodobań. Zalecamy również, aby było to jak najprostsze, aby dominował naturalny smak mięsa.
Jak umieścić mostek na Palący
Najlepszym sposobem wędzenia mostka jest ułożenie go tłustą stroną do dołu. Dzięki temu tłuszcz z kapelusza swobodnie spływa, co w przeciwnym razie zmyłoby przyprawy z mostka. Ułożenie go tłustą stroną do dołu zapewnia również lepszą prezentację mostka na wędzarni.
Przejmij kontrolę nad swoim ogniem i ciepłem
Zarządzanie ciepłem jest bardzo istotne w każdym procesie wędzenia żywności. Wędzenie mostka zajmuje dużo czasu (od 12 do 20 godzin), dlatego należy zadbać o utrzymanie stałej temperatury przez cały czas, aby mostek był smaczny i dobrze ugotowany.
Posiadanie najlepszego wędzarza jest również niezbędne, aby pomóc i poprowadzić Cię w procesie gotowania. Nasza wędzarnia Bradley to dobry wybór, ponieważ jest produktem doświadczonych pitmasterów, autorów książek kucharskich i twórców przepisów. Ułatwi Ci to utrzymanie temperatury przez cały proces gotowania. Koniecznie skorzystaj z naszego Bradley Bisquettes aby uzyskać cudownie czysty i poprawiający smak dym do mostka.
Podstawy pakowania
Owijanie mostka jest ważne, aby pomóc zatrzymać soki i zapobiec rozgotowaniu mostka. Jest to niezbędne dla początkujących, którzy mogą nie być w pełni zaznajomieni z idealną temperaturą lub zarządzaniem ciepłem. Zawijanie pomaga uniknąć bardzo zadymionego mostka, który mógłby zepsuć dobry kawałek mięsa.
Możesz wybrać folię aluminiową lub papier rzeźniczy dopuszczony do kontaktu z żywnością.
Kiedy mostek jest gotowy?
Najlepszym sposobem, aby dowiedzieć się, kiedy mostek jest gotowy, jest kontrola temperatury. Dzięki naszej wędzarni Bradley mostek będzie gotowy po około 12–20 godzinach gotowania, w którym to czasie należy osiągnąć przynajmniej temperaturę wewnętrzną 88–96°C. Możesz skorzystać z naszego termometr cyfrowy.
Gdy mostek będzie już gotowy, pozwól mu odpocząć średnio przez godzinę. Dzięki temu soki mięsne mają czas na redystrybucję, poprawiając smak.
Jak pokroić mostek
Gdy mięso będzie już w pełni ugotowane, najważniejsze zadanie zostało wykonane. Nadszedł czas na przedstawienie wyników. Profesjonalnie wędzony mostek zasługuje na pocięcie i dobre podanie, aby uzyskać profesjonalną, atrakcyjną prezentację. Niezbędny jest również czas krojenia mostka.
Zalecamy poczekać, aż nadejdzie pora jedzenia, aby pokroić dobrze ugotowany mostek. Dzieje się tak dlatego, że pokrojony mostek bardzo szybko traci sok i smak, a nie chcesz zrujnować godzin ciężkiej pracy. Przed rozpoczęciem upewnij się również, że jesteś dobrze przygotowany, korzystając z noża, deski do krojenia lub krojenia i ewentualnie ręcznika.
Zawsze zalecamy krojenie mostka pod włos. Jest to niezbędne, aby uzyskać najlepszą delikatność i odczucie w ustach oraz aby uniknąć twardych i bardzo żylastych kawałków mięsa. Zacznij od przecięcia mostka na pół, zaczynając od miejsca, w którym styka się płaska i spiczasta.
Po zakończeniu tego procesu nadszedł czas, aby zagłębić się i cieszyć!
Aby uzyskać więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie swoich możliwości Palacz Bradleya, sprawdź doskonałe artykuły na naszym Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.