How To Smoke Desserts

Jak palić Desery

Posted on: January 12, 2023



Połącz tekst z obrazem, aby skupić się na wybranym produkcie, kolekcji lub poście na blogu. Dodaj szczegóły dotyczące dostępności, stylu, a nawet opublikuj recenzję.

Dla mnie palenie prawie zawsze wiązało się z mięsem. Niezależnie od tego, czy jest to mostek, łopatka wieprzowa, skrzydełka z kurczaka czy filet z łososia, chętnie go wędzę. Bawię się wędzonymi warzywami. Właściwie to papryczki jalapeno nadziewane serkiem śmietankowym i zawinięte w bekon to chyba najczęściej wędzona przeze mnie potrawa.

Jednak inne warzywa, takie jak pomidory i cebula, nie są wędzone tak często. Palenie orzechów i serów jest w porządku, ponieważ naprawdę poprawiają smak. Ale do niedawna rzadko paliłem jeden rodzaj jedzenia – desery.

Niech wędzone desery Cię zaskoczą

Zacząłem palić desery jakiś rok temu. Zaciekawiło mnie, że ktoś palił jogurt na deser w programie telewizyjnym. Chcąc spróbować nowych rzeczy, zdecydowałem się wykorzystać moją wędzarnię Bradley do deserów.

Nie tylko było to zabawne, ale odkryłem również, że dodanie odrobiny dymu do deseru może dodać zarówno złożoności, jak i głębi daniu. Nie zawsze to działało idealnie i szybko przekonałem się, że niektóre desery znacznie lepiej niż inne radzą sobie z dodaniem dymnych nut smakowych. Ale cóż, na tym polega zabawa w gotowaniu – próbujesz nowych rzeczy i czasem udaje Ci się znaleźć prawdziwego zwycięzcę dania!

Oto kilka przepisów, które sprawdzają się bardzo dobrze, dodając do menu napar dymny.

Ciastko z Wędzonymi Truskawkami

Kruche ciasto z wędzonym Cheddarem i Jalapeno

W zeszłym tygodniu próbowałem palić coś innego – ziarenka wanilii. Zawsze mam je pod ręką, bo są nie tylko o wiele lepsze od ekstraktu waniliowego, ale też rewelacyjnie dodawane do deserów kremowych czy kremowych.

Zastanawiając się, jak wypadnie wypalenie całej laski wanilii, zdecydowałem się spróbować i wypaliłem kilka sztuk. Do gotowania używa się nasion znajdujących się w lasce wanilii, więc nacięłam fasolkę i otworzyłam ją, aby odsłonić wszystkie nasiona.

Zapach ziaren wanilii jest niesamowity. Położyłem je na arkuszu folii i umieściłem na stojaku wędzarniczym. Używanie drewna jabłkowego w temperaturze 200 F przez godzinę spełniło moje oczekiwania. Użyłam jednej laski wanilii do puddingu ryżowego i byłam pod ogromnym wrażeniem dymnych nut dodanych do dania. Wcale nie było to przytłaczające, ale zamiast tego dodało deserowi nieco złożoności.

Wskazówki dotyczące palenia deserowego

  • Bądź delikatny. Podczas gdy wędzenie mięsa pozwala na wydmuchanie dużej ilości dymu na mięso przez dłuższy czas (mięso może przyjąć dużo dymu), zazwyczaj wędzenie na deser wymaga delikatniejszego podejścia. W zależności od wędzonej żywności i szybkości wchłaniania dymu, mogę palić ją tylko przez około godzinę. Być może będziesz musiał najpierw przetestować małą partię, aby zobaczyć, jak mocny jest smak dymu.
  • Zamiast palić cały deser, spróbuj wypalić jeden jego składnik. W przypadku powyższych przepisów wędziłam jeden składnik przed zrobieniem deseru (truskawki, ser, laska wanilii). Dzięki temu dym będzie subtelnym dodatkiem do smaków deseru, zamiast przytłaczać. Rozważ wędzenie śmietanki do lodów, orzechów do ciasta pekan itp.
  • Użyj łagodniejszych opcji drewna. Osobiście odkryłem, że drzewa owocowe, takie jak jabłko i wiśnia, świetnie nadają się do palenia deserowego. Podobały mi się również rezultaty w przypadku olchy i klonu. Drewno podobne do mesquite jest naprawdę mocne i może być za mocne do palenia na deser.

autorstwa Steve’a Cylki.