Why You Need to Marinate Your Meat

Dlaczego Potrzeba marynowania Twoje mięso

Posted on: January 17, 2023



Smak i konsystencja mięsa może albo zwiększyć lub psuć doświadczenie żywieniowe. Dobrą wiadomością jest to, że można znacznie poprawić zarówno przez marynowanie mięsa przed gotowaniem.

Smak i konsystencja mięsa mogą albo poprawić, albo zepsuć doznania kulinarne. Dobra wiadomość jest taka, że możesz znacznie poprawić oba te rezultaty, marynując mięso przed gotowaniem.

Marynowanie to proces moczenia żywności, w tym przypadku mięsa, w przyprawionym płynie przed gotowaniem. Te przyprawione płyny nazywane są marynatami i istnieją różne rodzaje dla różnych potraw.

Proces ten zwiększa smak i zmiękcza twardsze kawałki mięsa.

Poniżej omawiamy, jak przygotować marynaty, jak je przygotować i jak zapewnić bezpieczeństwo podczas przygotowywania mięsa.

Co to jest marynata?

Marynata to przyprawiony płyn, w którym moczy się żywność przed gotowaniem. Możesz użyć marynaty kupionej w sklepie lub przygotować ją w domu. Domowe marynaty dają Ci kontrolę nad tym, co spożywasz i pozwalają wykazać się kreatywnością.

Zazwyczaj marynaty zawierają cztery główne składniki: sól, olej, aromat i kwas. W niektórych przypadkach stosowany jest również alkohol.

Sól zmiękcza mięso, dzięki czemu jest łatwiejsze do żucia. Do przygotowania marynaty możesz użyć soli morskiej, soli koszernej lub słonej przyprawy, takiej jak Worcestershire.

Olejek jest przydatny na dwa sposoby. Po pierwsze, pomaga użytym ziołom i aromatom uwolnić ich pełny smak. Po drugie, pomaga zatrzymać wilgoć w mięsie, dzięki czemu jest delikatne. Olej można uzyskać z jogurtu, oliwy z oliwek lub maślanki.

Suszone lub świeże zioła i przyprawy są dobrym źródłem aromatu. Tutaj możesz być tak kreatywny, jak chcesz i mieszać smaki tak bardzo, jak tylko możesz. Imbir, czosnek, cebula, mięta i tymianek to dobry początek.

Kwas poprawia smak mięsa. Wiele marynat wykorzystuje kwaśne płyny, takie jak ocet lub soki cytrusowe, takie jak limonka lub cytryna.

Prawidłowe wymieszanie składników marynaty ma kluczowe znaczenie. Jeśli zdecydujesz się na gotową marynatę, spróbuj ją najpierw, aby upewnić się, że Ci smakuje, zanim użyjesz jej do mięsa.

Ile marynaty należy użyć?

Konsystencja marynaty, której użyjesz, określi jej ilość. Rzadkie marynaty szybciej wsiąkają w mięso.

Na jeden funt wołowiny zaleca się ½ szklanki marynaty. Nadal możesz użyć trochę więcej, w zależności od gustu.

Jak długo marynować

Rodzaj, krój i wielkość mięsa determinują czas jego marynowania. Różne przepisy będą również zalecać różne czasy.

Ogólnie rzecz biorąc, cieńsze kawałki mięsa są łatwiejsze do marynowania. Jednak twardsze kawałki, takie jak steki ze spódnicy i boków, można pokroić w mniejsze kostki lub plasterki.

Nie należy długo przechowywać owoców morza w marynacie na bazie kwasu, ponieważ kwas niemal natychmiast zaczyna je rozkładać. 15 do 30 minut to wystarczający czas, aby marynować rybę bez jej całkowitego rozbicia.

W przypadku delikatnych kawałków mięsa wystarczający jest czas od 2 do 8 godzin, aby wchłonęły smaki. Twardszych kawałków mięsa nie należy pozostawiać w marynacie na bazie kwasu dłużej niż 24 godziny.

Należy pamiętać, że marynaty wnikają tylko w zewnętrzną warstwę mięsa. Rzadko przedostają się do środka mięsa.

Długotrwałe marynowanie będzie działać na Twoją niekorzyść, szczególnie w przypadku marynat na bazie kwasów, ponieważ wysuszają mięso. Mogą również wpływać na kolor i smak mięsa.

Rozmroź zamrożone mięso przed marynowaniem.

Środki ostrożności, które należy podjąć

Wspaniałego smaku nie należy zdobywać kosztem zdrowia. Przygotowując marynatę, należy wziąć pod uwagę kilka ważnych czynników.

Kontenery

Przygotowując kwaśne marynaty, należy używać pojemników niereaktywnych. Większość metali reaguje z kwasami, dlatego tworzywa sztuczne nadające się do kontaktu z żywnością są lepsze niż aluminiowe naczynia kuchenne lub folia. Szklane pojemniki to kolejna opcja, którą możesz rozważyć.

Używanie zamykanej plastikowej torby pozwala również zaoszczędzić ilość używanej marynaty, ponieważ zapewnia bezpośredni kontakt mięsa z marynatą. Łatwiej jest też okresowo przewracać mięso, aby mięso równomiernie wsiąkło w marynatę.

Pozostała marynata

Nie używaj resztek marynaty jako sosu do gotowanego mięsa. Surowe mięso zawiera szkodliwe bakterie, które mogą zanieczyścić żywność. Jeśli potrzebujesz sosu do gotowanego mięsa, przygotuj dwie porcje marynat w oddzielnych pojemnikach. Jeśli nie potrzebujesz, a naprawdę potrzebujesz sosu, przed podaniem gotuj marynatę przez co najmniej 5 minut.

Temperatura

Szkodliwe bakterie w surowym mięsie rozmnażają się bardzo szybko w ciepłych warunkach, od 40 do 140 stopni Fahrenheita (4 do 60 stopni Celsjusza). Aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia, marynuj w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej ani na zewnątrz.

Punkty do zapamiętania

Marynowanie przed gotowaniem to świetny sposób, aby mieć pewność, że mięso będzie delikatne i aromatyczne. Pamiętać:

  1. Nie mocz mięsa dłużej niż 24 godziny w marynacie na bazie kwasu.
  2. Kwasy reagują z metalami w naczyniach kuchennych. Marynuj mięso w tworzywach sztucznych bezpiecznych dla żywności.
  3. Możesz przygotować różnorodne, wspaniałe domowe marynaty, używając oleju, soli, kwasu i ziół.
  4. Cieńsze kawałki mięsa szybciej wchłaniają smaki marynaty.
  5. Pozostała marynata może zawierać szkodliwe bakterie.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat przypraw? Sprawdź poniższe artykuły:
Jaki jest cel przyprawiania mięs?
Przygotowanie kiełbasy i profesjonalne porady dotyczące przypraw
Słynne rodzaje rub w połączeniu z pysznymi przepisami
Kiedy zastosować prostotę: najlepsze kawałki mięsa, w których używa się wyłącznie soli i pieprzu
Co to jest pocieranie, dlaczego i jak to zrobić?

Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.