For those who forgot Valentine’s day……. We got your back!!

Dla tych, którzy zapomnieli Walentynki……. Dostaliśmy twoje plecy !!

Posted on: January 11, 2023



Są dwa dni, w których ludzie w branży restauracyjnej nigdy nie zapomną: Dzień Matki i Walentynki. Ponieważ są to dwa najbardziej ruchliwe dni dla restauracji, planujemy dla nich tygodniowe z wyprzedzeniem i nikt nie dzwoni chorzy.

Konfit z wędzonej kaczki

Są dwa dni, których ludzie w branży restauracyjnej nigdy, przenigdy nie zapomną: Dzień Matki i Walentynki. Ponieważ są to dwa najbardziej pracowite dni dla restauracji, planujemy je z tygodniowym wyprzedzeniem i nikt nie zgłasza choroby.

Jeśli więc sami chcemy celebrować te dni, musimy wykazać się kreatywnością. W tym roku na Walentynki, aby zaoszczędzić stresu, mój mężczyzna i ja postanowiliśmy zjeść kolację z tygodniowym wyprzedzeniem! Kto powiedział, że Walentynki muszą wypadać 14-tego?

Teraz decyzja, co zrobić…

Z miłością w głowie przyszła mi na myśl Francja. Francuski, naród i język będący synonimem miłości i pasji, jest idealny na Walentynki!

A może warto wprowadzić odrobinę dymu do maślanych i bogatych smaków kuchni francuskiej?

Ponieważ R nigdy nie miał przyjemności spróbować kaczki, wybór padł na odmienienie klasycznego francuskiego dania Duck Confit.

Tradycyjnie Duck Confit to peklowane w soli udko z kaczki, gotowane w niskiej temperaturze na kaczym tłuszczu. Peklowanie solą to wielowiekowa technika konserwacji żywności, zupełnie jak palenie! A niska temperatura zdecydowanie brzmi dla mnie jak palenie.

Zamiast udek kaczych możesz użyć piersi

Aby przygotować to klasyczne danie w wędzarni, nie smaż kaczki na patelni z tłuszczem. Tłuszcz z kaczki jest wyjątkowo łatwopalny i chcemy, aby nasz wędzarz palił, a nie palił.

Dobre rezultaty uzyskasz, jeśli użyjesz piersi kaczki zamiast udka, ponieważ pierś ma większą czapeczkę tłuszczową niż udko. Dlatego też, jeśli ugotujesz pierś kaczki w wędzarni, tłuszczem przykrywką do góry, część tłuszczu powoli się roztopi i zacznie kapać na mięso. Wreszcie bezpiecznie spadnie przez miskę w kształcie litery „V”.

Pomyśl o tym jak o samopołykaniu się! Zamiast solić kaczkę, lepiej zamarynować ją w stosunkowo suchej marynacie. Będzie to bardziej gęsta pasta o podobnych składnikach jak tradycyjna kuracja solna Duck Confit.

Dobrze komponuje się z ziemniakami i kapustą

Konwencja mówi, że kaczkę Confit należy podawać z ziemniakami i duszoną czerwoną kapustą. Alternatywnie, nasze podano z ziemniakami pieczonymi w ziołach i kiszoną czerwoną kapustą. My, Duńczycy, uwielbiamy naszą kapustę kiszoną i zawsze jej trochę mam na półce z przetworami. W rezultacie możesz cieszyć się ulgą od bogatego, maślanego smaku kaczki i ziemniaków.

Przy zapalonych świecach, otwartej butelce mojego ulubionego czerwonego i piwku dla niego (nie mogę dzielić się wszystkim), przyszedł czas na kolację walentynkową, tydzień wcześniej!

Pierś z kaczki wyszła rewelacyjnie! Mięso było nie tylko delikatne i soczyste, ale także miało chrupiącą skórkę. Zdecydowanie hit! Kiedy kaczka dodała kaczkę do repertuaru kulinarnego R, eksploracja nowych potraw będzie trwała i trwała. Mamy jednak nadzieję, że to danie stanie się nowym, stałym daniem.

Przepis na konfitowaną wędzoną kaczkę

The marynata

Będziesz potrzebować jednego tbsp gruboziarnista sól, jedna tbsp rozmaryn, świeży, jeden tbsp tymianek, świeży, trzy Ząbki czosnku, mielone, sok z jednej cytryny, jednej łyżeczka czarnego pieprzu i jedna tłyżka oliwy z oliwek.

The Konfit z kaczki

Oprócz dwóch piersi z kaczki użyjemy dwóch tbsp kaczy tłuszcz i 4-6 średnich białych ziemniaków (takich jak ziemniaki palcowe lub nugget). Doprawić jednym ząbek czosnku, mielony, jeden tbsp rozmaryn, świeży, jeden tbsp tymianek, świeży, jeden łyżeczka soli morskiej i ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Przepis na kiszoną czerwoną kapustę

Wszystkie składniki marynaty wymieszać i przetrzeć tłustą czapkę obu piersi z kaczki.
Następnie należy zalać piersi kaczki marynatą i umieścić je w torebce do zamrażania lub szczelnym pojemniku na noc lub na maksymalnie 36 godzin.

Teraz czas na rozgrzanie wędzarni

Kiedy wędzarnia osiągnie 200°F, należy wytrzeć zioła i osuszyć piersi z kaczki.

Wędź tłuszcz kaczy czapką do góry przez 1,5 do 2 godzin w dębowych biszkietach lub do momentu, aż kaczka osiągnie wewnętrzną temperaturę 50°F. Podczas gdy kaczka się wędzi, przygotuj ziemniaki.

Przygotowanie ziemniaków

Rozgrzewając piekarnik do 150°F, pokrój ziemniaki na ćwiartki i podgrzej 1 łyżkę kaczego tłuszczu.
Ziemniaki wrzucić do ciepłego kaczego tłuszczu, czosnku, ziół, soli i pieprzu i rozłożyć na blasze do pieczenia. Piecz je w nagrzanym piekarniku przez 45 minut do godziny lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

Wykończenie i podanie

Aby zakończyć danie, musisz podgrzać jedną łyżkę tłuszczu z kaczki na patelni na średnim ogniu. Następnie połóż wędzone piersi z kaczki, tłustą główką do dołu, na patelni, aby przysmażyć tłuszcz i dokończyć smażenie kaczki (podnosząc temperaturę do 50°F).
 Kaczkę podawaj z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą (nie zapomnij o świecach i winie!)

Cieszyć się!

Leny Clayton