Czy nakłuwasz surowe mięso przed gotowaniem i jeśli tak, jakiego narzędzia używasz? Od lat toczy się debata, czy należy nakłuwać mięso przed gotowaniem, a wszyscy podają swoje powody, dla których warto to zrobić, a czego nie. W Bradley Smokers mówimy, że podobnie jak w przypadku wielu pytań związanych z przygotowaniem jedzenia, na to nie ma jednej odpowiedzi. Gotowanie polega na kreatywności i wypróbowywaniu różnych przepisów, aby zobaczyć, co pomoże Ci uzyskać pożądane rezultaty.
W tym artykule omówimy zalety i wady nakłuwania mięsa przed wędzeniem, przedstawiając niektóre narzędzia, których możesz użyć.
Czy należy nakłuwać mięso przed paleniem?
Wiele zależy od przygotowania jedzenia i przed włożeniem mięsa do wędzarni należy wykonać wiele czynności, włączając w to marynowanie.
Moczenie mięsa w marynatach doda mu smaku i sprawi, że będzie delikatne. Jednakże, w zależności od tego, jak cienko pokroiłeś kawałki mięsa, marynata może nie wniknąć aż tak głęboko. W takich przypadkach wybicie dziur w mięsie sprawi, że wszystkie składniki całkowicie się wchłoną i nie pozostaną na powierzchni. Sondowanie pomaga również poznać temperaturę mięsa, aby uniknąć jego rozgotowania.
Kolejną korzyścią związaną z dziurkowaniem surowego mięsa jest to, że pomaga ono zmiękczyć mięso. Dzięki kolczykom ciepło wnika głębiej podczas gotowania, skracając czas gotowania i czyniąc mięso delikatnym.
Niektórzy twierdzą, że nakłuwanie surowego mięsa przed wędzeniem pozwala na wyciek soków, inni natomiast są za tym. Wilgotność i kruchość mięsa w dużym stopniu zależą od czasu i temperatury gotowania. Dodatkowo nakłuwanie mięsa nie uszkadza włókien na tyle, aby spowodować wyciek dodatkowego soku.
Jak zrobić dziury w mięsie
Można to zrobić na wiele sposobów. Ważną rzeczą do rozważenia jest upewnienie się, że nie wkłuwasz się w stek zbyt głęboko, co mogłoby spowodować zniszczenie jego struktury. Z tego powodu kluczowe znaczenie ma to, czego użyjesz do nakłucia mięsa. Niektóre z elementów, których można użyć, obejmują sondy i wtryskiwacze.
Jak badać mięso
Trzymając palce na sondzie, ostrożnie włóż ją w środek mięsa i pozostaw na 15–20 sekund, aby temperatura mogła się zarejestrować. Robiąc to, upewnij się, że sonda nie styka się z żadną inną gorącą powierzchnią inną niż mięso. Dodatkowo sonda nie powinna dotykać kości ani tłuszczu. Kontynuuj sondowanie mięsa, aż osiągniesz żądaną temperaturę określoną w przepisie lub wędzarni.
Aby uzyskać lepsze rezultaty, należy wbić sondę w najgrubszą część mięsa i upewnić się, że ma ona głębokość co najmniej dwóch cali. Dobrym pomysłem jest także regularne sprawdzanie temperatury, gdyż dzięki temu będziesz wiedzieć, kiedy mięso nadaje się do spożycia.
Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie sondy do mięsa
- Dokładność – głównym celem a termometr do mięsa ma na celu wskazanie temperatury gotowania, aby wiedzieć, kiedy mięso jest gotowe. Jeśli sonda jest niedokładna lub wykazuje niespójności, może to zepsuć Twoje gotowanie.
- Zasięg – Temperatura wędzenia różni się w zależności od rodzaju mięsa. Kupując sondę warto zadbać o to, aby miała ona szeroki zakres odczytów.
- Funkcje nagrywania.
- Prędkość.
- Rezolucja.
Jak używać nastrzykiwaczy do mięsa
W przeciwieństwie do sond powszechnie używanych do sprawdzania temperatury mięsa, nastrzykiwarki to strzykawki, które napełnia się marynatą, dzięki czemu można ją równomiernie rozprowadzić w wybranym przez siebie mięsie.
Po co używać nastrzykiwarki do mięsa
Marynowanie mięsa przed wędzeniem pomaga poprawić smak i zmiękczyć mięso. Jedną z korzyści stosowania nastrzykiwarki do mięsa jest to, że iniektor wnika głębiej niż wcieranie marynaty w mostek. Oznacza to, że marynata zostanie wchłonięta zarówno na powierzchni, jak i wewnątrz mięsa.
Nastrzykiwarka do mięsa pomaga również zachować soczystość mięsa. W zależności od tego, jak lubisz mostek lub kawałek steku, niektóre mięso może być nieco wytrawne. Aby mięso było soczyste i wilgotne, można je wstrzykiwać przed wędzeniem.
Oto jak z niego korzystać:
W misce przygotuj marynatę, następnie przymocuj igłę do nastrzykiwarki do mięsa i pobierz płynną marynatę do strzykawki. Na mięsie ostrożnie nakłuj miąższ za pomocą iniektora do mięsa, aż poczujesz kość, a następnie delikatnie dociśnij.
Kiedy wstrzykiwać mięso
Im dłużej pozwolisz mięsu usiąść, tym lepiej, ponieważ dzięki temu soki będą miały więcej czasu na rozprzestrzenienie się. Wszystko zależy jednak od preferowanego gustu.
Końcowe przemyślenia
Przekłuwanie mięsa przed paleniem ma pewne zalety, ale są też wady. To, czy nakłuwać mięso sondami i iniektorami, zależy od tego, co chcemy osiągnąć i preferowanego smaku.
Tutaj znajdziesz więcej artykułów na ten temat:
Czy można wstrzykiwać solankę do wędzonego mięsa?
Wskazówki i porady dotyczące wstrzykiwanego mostka
Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.